The strain BT17 was isolated from a naturally fermented cereal beverage boza , which is traditional in Balkan countries. The colony characteristics and cell morphology of the strain were determined after its cultivation on a solid culture medium and coloring of microscopic preparations. The strain was identified by biochemical methods - API 50 CHL kit system, followed by apiweb software processing, as well as molecular techniques amplified rDNA restriction analysis ARDRA with the endonucleases Eco RI, Hae III and Alu I, and nucleotide sequencing of the 16S rRNA gene. The results obtained from the biochemical identification showed that the isolated strain of BT17 is related to the species Lactobacillus plantarum 1 the rate of reliability with 59.1% and Lactobacillus pentosus the rate of reliability with 41.2% . The comparative 16S rRNA gene sequence-based phylogenetic analysis revealed 99% pairwise similarity of the studied strain to the bacterial species Leuconostoc lactis. The aim of this study was the identification, biochemical and molecular characterization of a strain Leuconostoc lactis BT17, isolated from a spontaneously fermented cereal beverage boza
Balkanlar bölgesinde geleneksel bir doğal fermente tahıl ürünü olan bozadan, BT17 suşu izole edilmiştir. Katı MRS agar besiyerine çizim ve Gram boyama yöntemiyle koloni ve hücre morfolojisi belirlenmiştir. Gram pozitif olarak tespit edilen izolatın biyokimyasal tanımlaması API 50 CHL ve Apiweb®, moleküler-genetik yöntemlerden ise ARDRA çoğaltılmış rDNA restriksiyon analizi, uç endonükleaz enzimi EcoR I, Hae III ve Alu I kullanılarak, endonüklezlardan elde edilen restriksiyon profillerinin her bir suş için spesifik olduğu analiz yöntemi ve 16S rRNA dizi sekansı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Biyokimyasal tanımlamadan elde edilen sonuçlarda, izole edilen BT17 suşunun %59.1 Lactobacillus plantarum 1 ve %41.2 Lactobacillus pentosus suşuna ait olduğu tespit edilmiştir. Biyokimyasal tanımlama yöntemleri çabuk sonuç vermekte, fakat bazı farklılıklar göstermektedir. 16S rRNA dizi sekansına göre elde edilen sonuçlar izole edilen BT17 suşunu %99 oranında Leuconostoc lactis olarak tanımlarken, ARDRA yönteminden elde edilen sonuçlar izole edilen suşun restriksiyon profillerinin referans suşlarının Lactobacillus acidophilus DSM 20079, Lactobacillus helveticus DSM 20075, Lactobacillus casei ssp. casei DSM 20011, Lactobacillus plantarum DSM 20174, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus DSM 20081 profilleriyle eşleşmediği tespit edilmiştir
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2016 |
Submission Date | May 12, 2014 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 14 Issue: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).