Breakfast Zahter has been produced in homes and recently in industrial scale especially in the southeastern part of Turkey and some Arabic countries. Total phenolic contents of six different extracts methanolic or ethanolic obtained from homemade and industrial productions were determined by a spectrophotometric method while their antioxidant capacity was determined by the inhibition of DPPH radicals. Their antibacterial activity was obtained against Klebsiella pneumoniae ATCC700603 and Stapylococcus aureus ATTC25923 by the agar diffusion method. The total phenolic contents of methanol and ethanol extracts ranged from 56.4 to 3483.34 and 1274.45 to 5489.03 mg gallic acid equivalents/L, respectively. Antioxidant capacities of extracts were between 78.2% methanolic extracts and 91.4% ethanolic extracts . For antimicrobial activity 100 µL of ethanol or methanol extracts , maximum inhibition zones were observed against tested strains. In general, extracts of homemade Breakfast Zahter samples had higher total phenolic content, antibacterial and antioxidant activity values than those of industrial products
Kahvaltılık Zahter evlerde ve son zamanlarda bazı Arap ülkelerinde ve özellikle Türkiye’nin güneydoğu kesiminde endüstriyel ölçekte üretilmektedir. Ev yapımı ve endüstriyel üretimlerden elde edilen altı farklı ekstrakt methanol ve etanol için spektrofotometrik metot kullanılarak toplam fenolik içerik, DPPH radikalleri inhibisyonu ile antioksidan kapasite ve agar difüzyon metodu ile Klebsiella pneumoniae ATCC700603 ve Stapylococcus aureus ATTC25923 karşı antibakteriyal aktivite belirlenmiştir. Methanol ve etanol ekstraktlarının toplam fenolik içerikleri 56.4 ile 3483.4 ve 1274.45 ile 5489.03 mg/L, gallik asit eşdeğeri olarak belirlenmiştir. Farklı ekstraktların antioksidan kapasitesi %78.2 methanol ve %91.4 etanol arasında bulunmuştur. Antimikrobiyal aktiviteye için, methanol ve etanol ekstraklarının 100 µL hacminde, test edilen suşlara karşı maksimum inhibisyon zonları gözlemlenmiştir. Ev yapımı Kahvaltılık Zahter örneklerinden elde edilen ekstraktların endüstriyel olanlara göre daha yüksek toplam fenolik içerik, antibakteriyal ve antioksidan aktivite gösterdiği belirlenmiştir
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 14 Issue: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).