BibTex RIS Cite

Determination of Aflatoxin B1 in Red Pepper Capsicum annuum L. Flakes Using Near-Infrared Reflectance Spectroscopy NIRS

Year 2016, Volume: 14 Issue: 2, 136 - 140, 01.06.2016

Abstract

The aim of this study was to determine the amount of aflatoxin B1 in red pepper Capsicum annuum L. flakes by Near-Infrared Reflectance Spectroscopy NIRS . To the best of our knowledge, this is the first study on the determination of aflatoxins in red paper flakes in Turkey. Spectra of 15 different red pepper flakes obtained from producers by Kahramanmaraş Commodity Exchange were scanned using the Foss NIRSystem XDS Rapid Content Analyzer. Aflatoxin B1 contents of red pepper flakes were determined using HPLC in order to obtain reference values for the construction of calibration correlation in NIRS. Aflatoxin B1 amounts in red pepper flakes were between 0.29 and 1.59 ppb. Calibration coefficient RSQ between reference HPLC method and NIRS were calculated as 0.861. The results of this study showed that NIRS can serve as a quick and efficient method for the determination the Aflatoxin B1 amount in red pepper flakes

References

  • Arslanğray, Y., 2015. Şanlıurfa’da Geleneksel Olarak Üretilen Pul Biberlerde Aflatoksin Oluşum Aşamalarının Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Şanlıurfa.
  • Akgül, A., 1993. Baharat Bilimi ve Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği No: 15, Ankara, 451s.
  • Özbey, F., Kabak, B., 2012. Natural co-occurrence of aflatoxins and ochratoxin A in spices. Food Control 28: 354-361. [4] Anonim, 2016. default.aspx. Erişim:14.06.2016.
  • Jay, J.M., 1992. Modern Food Microbiology, (4th ed.) Chapmen and Hall, London. 675p.
  • Smith, J.E., 2001. Mycotoxins, Edited by David H. Watson, Food Chemical Safety. CRC Press ISBN 0-8493-1210-8, p: 234-255.
  • Yıldırım, T., Tanrıseven, A., Özkaya, Ş., 1997. Bursa ve Sakarya kırmızı biberlerinde aflatoksin çalışması. Gıda Teknolojisi 6: 60-64.
  • Cen, H. and He, Y., 2007. Theory and application of near infrared reflectance spectroscopy in determination of food quality. Trends in Food Science and Technology 18(2): 72–83.
  • Davies, A.M.C., Granth, A., 1987. Near-infrared analyses of foods. International Journal of Food Science and Technology 22: 191-207.
  • Williams, P.C. and Norris, K.H., 1987. Near- infrared technology in the agricultural and food industries, American Association of cereal Chemists, Inc., St. Paul, MN.
  • AOAC, 2008. Aflatoxin B1 and Total Aflatoxins in Peanut Butter, Pistachio Paste, Fig Paste, and Paprika Powder, 49.2.29. AOAC Official Method 999.07.
  • Blanco, M., Villarroya, I., 2002. NIR spectroscopy: a rapid-response analytical tool. Trends in Analytical Chemistry 21(4): 240-250.
  • Başlar, M. 2008. Ekmeklik Buğday Unlarının Bazı Kalite Özelliklerinin Yakın Kızılötesi Spektroskopi (NIRS) Kullanılarak Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Erzurum.
  • Hernandez-Hierro, J.M., Garcia-Villanova, R.J. Gonzalez-Martın, I., 2008. Potential of near infrared spectroscopy for the analysis of mycotoxins applied to naturally contaminated red paprika found in the Spanish market. Analytica Chimica Acta 622: 189– 194.
  • Tripathi, S., Mishra, H.M., 2009. A rapid FT-NIR method for estimation of aflatoxin B1 in red chili powder. Food Control 20: 840–846.
  • Fernández-Ibañez, V., Soldado, A., Martínez- Fernández, Application of near infrared spectroscopy for rapid detection of aflatoxin B1 in maize and barley as analytical quality assessment. Food Chemistry 113: 629–634. B., 2009.
  • Qiang, Z., Fuguo, J., Chenghai, L., Jingkun, S., Xianzhe, Z., 2014. Rapid detection of aflatoxin B1 in paddy rice as analytical quality assessment by near infrared spectroscopy. International Journal of Agricultural and Biological Engineering 7(4): 127- 133.

Pul Kırmızıbiberde Capsicum annuum L. Aflatoksin B1 Oranının Yakın Kızılötesi Spektroskopi NIRS İle Belirlenmesi

Year 2016, Volume: 14 Issue: 2, 136 - 140, 01.06.2016

Abstract

Bu araştırma kırmızı pul biberde Capsicum annuum L. aflatoksin B1 oranının Yakın Kızılötesi Spektroskopi NIRS yardımıyla belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür ve ülkemizde bu konuda yapılan ilk araştırma olması sebebiyle de önemlidir. Numunelerin spektrumları Foss NIRSystem XDS Rapid Content Analyzer yakın kızılötesi cihazı kullanılarak belirlenmiştir. Materyal olarak Kahramanmaraş Ticaret Borsası’nın pul biber üreticilerinden temin ettiği 15 adet kırmızı pul biber numunesi kullanılmıştır. NIRS’da kalibrasyon eşitliği üretmek için kırmızı pul biber numunelerinde yüksek performanslı sıvı kromatografisi HPLC kullanılarak referans aflatoksin B1 değerleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, kırmızı pul biber numunelerinde aflatoksin B1 oranının 0.29-1.59 ppb arasında değiştiği saptanmıştır. Referans yöntem ile NIRS okumaları arasında elde edilen kalibrasyon belirleme katsayısı RSQ aflatoksin B1 oranında 0.861 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen bulgular, NIRS yönteminin kırmızı pul biberde aflatoksin B1 oranlarının belirlenmesinde hızlı ve etkili bir yöntem olabileceğini göstermiştir

References

  • Arslanğray, Y., 2015. Şanlıurfa’da Geleneksel Olarak Üretilen Pul Biberlerde Aflatoksin Oluşum Aşamalarının Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Şanlıurfa.
  • Akgül, A., 1993. Baharat Bilimi ve Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği No: 15, Ankara, 451s.
  • Özbey, F., Kabak, B., 2012. Natural co-occurrence of aflatoxins and ochratoxin A in spices. Food Control 28: 354-361. [4] Anonim, 2016. default.aspx. Erişim:14.06.2016.
  • Jay, J.M., 1992. Modern Food Microbiology, (4th ed.) Chapmen and Hall, London. 675p.
  • Smith, J.E., 2001. Mycotoxins, Edited by David H. Watson, Food Chemical Safety. CRC Press ISBN 0-8493-1210-8, p: 234-255.
  • Yıldırım, T., Tanrıseven, A., Özkaya, Ş., 1997. Bursa ve Sakarya kırmızı biberlerinde aflatoksin çalışması. Gıda Teknolojisi 6: 60-64.
  • Cen, H. and He, Y., 2007. Theory and application of near infrared reflectance spectroscopy in determination of food quality. Trends in Food Science and Technology 18(2): 72–83.
  • Davies, A.M.C., Granth, A., 1987. Near-infrared analyses of foods. International Journal of Food Science and Technology 22: 191-207.
  • Williams, P.C. and Norris, K.H., 1987. Near- infrared technology in the agricultural and food industries, American Association of cereal Chemists, Inc., St. Paul, MN.
  • AOAC, 2008. Aflatoxin B1 and Total Aflatoxins in Peanut Butter, Pistachio Paste, Fig Paste, and Paprika Powder, 49.2.29. AOAC Official Method 999.07.
  • Blanco, M., Villarroya, I., 2002. NIR spectroscopy: a rapid-response analytical tool. Trends in Analytical Chemistry 21(4): 240-250.
  • Başlar, M. 2008. Ekmeklik Buğday Unlarının Bazı Kalite Özelliklerinin Yakın Kızılötesi Spektroskopi (NIRS) Kullanılarak Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Erzurum.
  • Hernandez-Hierro, J.M., Garcia-Villanova, R.J. Gonzalez-Martın, I., 2008. Potential of near infrared spectroscopy for the analysis of mycotoxins applied to naturally contaminated red paprika found in the Spanish market. Analytica Chimica Acta 622: 189– 194.
  • Tripathi, S., Mishra, H.M., 2009. A rapid FT-NIR method for estimation of aflatoxin B1 in red chili powder. Food Control 20: 840–846.
  • Fernández-Ibañez, V., Soldado, A., Martínez- Fernández, Application of near infrared spectroscopy for rapid detection of aflatoxin B1 in maize and barley as analytical quality assessment. Food Chemistry 113: 629–634. B., 2009.
  • Qiang, Z., Fuguo, J., Chenghai, L., Jingkun, S., Xianzhe, Z., 2014. Rapid detection of aflatoxin B1 in paddy rice as analytical quality assessment by near infrared spectroscopy. International Journal of Agricultural and Biological Engineering 7(4): 127- 133.
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Murat Reis Akkaya This is me

Osman Kola This is me

Tarık Yörükoğlu This is me

Tuğberk Ançel

Publication Date June 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 14 Issue: 2

Cite

APA Akkaya, M. R., Kola, O., Yörükoğlu, T., Ançel, T. (2016). Pul Kırmızıbiberde Capsicum annuum L. Aflatoksin B1 Oranının Yakın Kızılötesi Spektroskopi NIRS İle Belirlenmesi. Akademik Gıda, 14(2), 136-140.
AMA Akkaya MR, Kola O, Yörükoğlu T, Ançel T. Pul Kırmızıbiberde Capsicum annuum L. Aflatoksin B1 Oranının Yakın Kızılötesi Spektroskopi NIRS İle Belirlenmesi. Akademik Gıda. June 2016;14(2):136-140.
Chicago Akkaya, Murat Reis, Osman Kola, Tarık Yörükoğlu, and Tuğberk Ançel. “Pul Kırmızıbiberde Capsicum Annuum L. Aflatoksin B1 Oranının Yakın Kızılötesi Spektroskopi NIRS İle Belirlenmesi”. Akademik Gıda 14, no. 2 (June 2016): 136-40.
EndNote Akkaya MR, Kola O, Yörükoğlu T, Ançel T (June 1, 2016) Pul Kırmızıbiberde Capsicum annuum L. Aflatoksin B1 Oranının Yakın Kızılötesi Spektroskopi NIRS İle Belirlenmesi. Akademik Gıda 14 2 136–140.
IEEE M. R. Akkaya, O. Kola, T. Yörükoğlu, and T. Ançel, “Pul Kırmızıbiberde Capsicum annuum L. Aflatoksin B1 Oranının Yakın Kızılötesi Spektroskopi NIRS İle Belirlenmesi”, Akademik Gıda, vol. 14, no. 2, pp. 136–140, 2016.
ISNAD Akkaya, Murat Reis et al. “Pul Kırmızıbiberde Capsicum Annuum L. Aflatoksin B1 Oranının Yakın Kızılötesi Spektroskopi NIRS İle Belirlenmesi”. Akademik Gıda 14/2 (June 2016), 136-140.
JAMA Akkaya MR, Kola O, Yörükoğlu T, Ançel T. Pul Kırmızıbiberde Capsicum annuum L. Aflatoksin B1 Oranının Yakın Kızılötesi Spektroskopi NIRS İle Belirlenmesi. Akademik Gıda. 2016;14:136–140.
MLA Akkaya, Murat Reis et al. “Pul Kırmızıbiberde Capsicum Annuum L. Aflatoksin B1 Oranının Yakın Kızılötesi Spektroskopi NIRS İle Belirlenmesi”. Akademik Gıda, vol. 14, no. 2, 2016, pp. 136-40.
Vancouver Akkaya MR, Kola O, Yörükoğlu T, Ançel T. Pul Kırmızıbiberde Capsicum annuum L. Aflatoksin B1 Oranının Yakın Kızılötesi Spektroskopi NIRS İle Belirlenmesi. Akademik Gıda. 2016;14(2):136-40.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).