An adequate number of viable probiotic microorganisms must reach intestines to provide a beneficial health effects in human. To investigate the viability of probiotic microorganisms in human gastrointestinal system, many in vivo and in vitro models have been developed in the literature. In vitro studies simulating digestion of food and medicine are now widely used because they are relatively easy, quick and safe and have no ethical restrictions encountered in vivo studies. In vitro gastrointestinal models simulating the gastrointestinal system are divided into two groups as static and dynamic models. In static models, food subjected to processes in the digestive system is stationary, and timedependent parameters such as pH, enzyme concentration, flow rate and sample volume during food digestion in the gastrointestinal system are ignored. In dynamic ones, biochemical, physical and mechanical processes are taken together and handled with respect to time. In this study, human digestive system and dynamic digestive system models are reviewed
Probiyotik mikroorganizmaların sağlığa faydalı etki gösterebilmeleri için, canlı olarak ve yeterli sayıda bağırsağa ulaşmaları gerekmektedir. Probiyotik mikroorganizmaların insan sindirim sisteminde canlılığını incelemek üzere in vivo ve in vitro birçok model geliştirilmiştir. Gıda ve ilaçların sindirimini simüle eden in vitro çalışmalar; nispeten kolay, hızlı, güvenilir olduğu ve özellikle in vivo çalışmalarda karşılaşılan etik kısıtlamalar bulunmadığı için günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Gastrointestinal sindirim sistemini simüle eden in vitro gastrointestinal modeller; statik modeller ve dinamik modeller olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Statik modellerde, sindirim sistemindeki işlemlere maruz bırakılan gıda hareketsizdir ve gıdanın sindirimi sırasında gastrointestinal sistemde zamana bağlı olarak değişen pH, enzim konsantrasyonu, akış hızı, örnek hacmi gibi parametreler dikkate alınmamaktadır. Dinamik modellerde ise biyokimyasal, fiziksel ve mekaniksel işlemler bir arada ve zamana bağlı olarak ele alınmaktadır. Bu derlemede insan sindirim sistemi ile dinamik sindirim sistemi modelleri hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Collection |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 14 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).