In this study, microbiological properties of chicken breast and thigh sold in Tokat were determined. For this purpose, 25 chicken breast and 25 chicken thigh samples obtained from butchers and markets were analyzed for total mesophilic aerobic bacteria, total psychrotrofic aerobic bacteria, yeasts-molds, total coliform, fecal coliform, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, and Clostridium perfringens. The presence of Escherichia coli, E. coli O157:H7, Listeria monocytogenes and Salmonella spp. were also investigated in these samples. The counts for total mesophilic aerobic bacteria were 8.50x104-9.70x10 cfu/g and 2.70x10-4.84x108 cfu/g in the chicken breast and thigh samples, respectively; for total psychrotrofic aerobic bacteria 1.70x104-9.35x108 cfu/g and 1.74x10-2.06x108 cfu/g; for yeasts and moulds 2.50x103-3.20x104 cfu/g and 2.50x10-1.35x105; for total coliform 4.30x101-2.30x10cfu/g and 2.30x101-9.30x105 cfu/g; for fecal coliform 0.36x101-9.30x10 cfu/g and 2.30x101-2.30x104 cfu/g; for Staphylococcus aureus
Bu çalışmada, Tokat’ta satışa sunulan tavuk göğsü ve butlarının bazı mikrobiyolojik özellikleri belirlenmiştir. Bu amaçla kasap, bakkal ve marketlerde satışa sunulan tavuk göğsü ve butlarından 25’er adet örnek alınmıştır. Örneklerin toplam mezofilik aerobik bakteri, toplam psikrotrof aerobik bakteri, maya-küf, toplam koliform, fekal koliform, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus ve Clostridium perfringens içerikleri belirlenmiştir. Ayrıca örneklerde Escherichia coli, E. coli O157:H7, Listeria monocytogenes ve Salmonella spp. bakterilerinin varlığı da incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, toplam aerobik mezofilik bakteri sayısı göğüs ve but örneklerinde sırasıyla 8.50x1049.70x108 kob/g ve 2.70x105-4,84x108 kob/g; psikrotrof aerobik bakteri sayısı 1.70x104-9.35x108 kob/g ve 1.74x1052.06x108 kob/g; maya-küf sayısı 2.50x10-3.20x10 kob/g ve 2.50x103-1.35x104.30x101-2.30x106 kob/g ve 2.30x101-9.30x105 kob/g; fekal koliform 0.36x10-9.30x103 kob/g ve 2.30x101-2.30x104 kob/g; S. aureus
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 13 Issue: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).