Pecan has higher oil content than many other nuts. As many other properties, oil content and fatty acid composition of this nut could be affected from cultivar, cultural practices, growing conditions etc. This study was carried out to determine the oil contents and fatty acid compositions of ten pecan cultivars Burkett, Chocktaw, Mahan, Wichita, Western, Desirable, Hasting, Mohawk, Royal, Stuart grown in Turkey. Oil contents of these cultivars ranged from 67.50% Mahan to 76.00% Mohawk . Dominant fatty acid was oleic acid in these samples, and this fatty acid was followed by linoleic, palmitic, stearic, linolenic and 11-eicosenoic acid in descending order. Oleic acid contents ranged between 55.21-71.88% in these cultivars. Results showed that there were a wide variation in oil contents and fatty acid compositions for these cultivars
Pikan cevizi diğer sert kabuklu meyvelerin çoğundan daha yüksek yağ içeriğine sahiptir. Bu meyvenin yağ ve yağ asitleri bileşimi gibi kalite özellikleri başta çeşit olmak üzere uygulanan kültürel işlemler, yetiştirilme koşulları gibi faktörlere göre değişebilmektedir. Bu çalışma, Türkiye’de yetiştirilen on pikan cevizi çeşidinin Burkett, Chocktaw, Mahan, Wichita, Western, Desirable, Hasting, Mohawk, Royal, Stuart yağ içerikleri ve çeşitlerden elde edilen yağların yağ asitleri bileşimini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çeşitlerin yağ içeriği %67.50 Mahan ile %76.00 Mohawk arasında dağılım göstermiştir. Araştırma kapsamında analiz edilen çeşitlere ait yağlarda baskın yağ asidi oleik asit olarak tespit edilmiş, bu yağ asidini sırasıyla linoleik, palmitik, stearik, linolenik ve 11-eikosenoik asitler takip etmiştir. Örneklerin oleik asit içeriği %55.21 ile %71.88 gibi geniş bir aralıkta dağılım göstermiştir. Araştırma sonuçları mevcut çeşitlerin yağ ve yağ asitleri bileşimleri bakımından geniş bir varyasyona sahip olduğunu göstermiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 13 Issue: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).