Washing wheat for a clean and hygienic product is a critical step in cereal processing plants. High amounts of water are used and discharged without any treatment in these plants. This study claims that wastewater of a cereal processing plant can be reused by the treatment columns. In this study, washing 20°C was made using water ratio of water to wheat, 1:2 . The waste-water of wheat washing was treated with filtration, centrifugation, column containing sand, activated carbon and resin , and UV. The properties of water DO, BOD5, color values CIE L*, CIE a*, CIE b*, CIE YI , pH, turbidity, conductivity, total solid content TSC , Brix and microbial load were measured to determine the effectiveness of the recovering treatments. Results indicated that the treatments were significantly P
Hububat işleyen fabrikalarda buğdayın temizlenmesi için yıkanması önemli işlemlerden birisidir. Bu tip fabrikalarda bol miktarda su yıkama işlemi için kullanılır ve atık su olarak uzaklaştırılır. Çalışma, bu atık suyun temizleme kolonları ile tekrar kullanımı ile ilgilidir. Çalışmada yıkama işlemi 20°C buğday su oranı 2’ye 1 olacak şekilde yapılmıştır. Elde edilen atık su filtreleme, santrifüj, temizleme kolonu kum, aktif karbon ve reçine içermektedir ve UV aşamaları ile temizlenmiştir. Temizleme işlemlerinin geri dönüşüme etkilerinin belirlenmesi amacıyla elde edilen suda çözünmüş oksijen miktarı ÇO , biyolojik oksijen ihtiyacı BOİ5 , renk değerleri CIE L*, a*, b*, CIE YI , pH, bulanıklık, iletkenlik, toplam katı madde, briks ve mikrobiyal yük değerleri ölçülmüştür. Temizleme işlemlerinin BOİ5 değerlerinin 311.5’ ten 169.9 mg/L‘ye azaltılmasında önemli bir etkiye P
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 13 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).