Essential oils also called volatile or ethereal oils are aromatic oily liquids obtained from plant materials. These natural products have been widely used in bactericidal, virucidal, fungicidal, antiparasitical, insecticidal, medicinal and cosmetic applications since the Middle Age. Especially in recent years, the use of essential oils as functional ingredients in food, beverage, pharmaceutical, sanitation, toiletry, cosmetic and agricultural industries has been gaining momentum, both for the growing interest of consumers in ingredients from natural sources and also because of increasing concern about potentially harmful synthetic additives. Therefore, the importance of these natural additives has been increasing day to day. In this review, antibacterial, antifungal, antiviral, antioxidative and antimutagenic activities of essential oils are presented
Uçucu ve eteri yağlar olarak da adlandırılan esansiyel yağlar, bitkisel materyalden elde edilen kokulu yağımsı sıvılardır. Bu doğal ürünler Ortaçağdan beri bakterisidal, virusidal, fungusidal, antiparazitik, insektisidal, tıbbi ve kozmetik amaçlı olarak geniş oranda kullanılmaktadır. Özellikle son yıllarda sentetik katkı maddelerinin potansiyel tehlikeleri nedeniyle tüketicilerin doğal bileşenlere olan artan talebi doğrultusunda bu yağların gıda, meşrubat, ilaç, sanitasyon, parfümeri, kozmetik ve tarım sektörlerinde kullanımı artmış bulunmaktadır. Bundan dolayı doğal katkı maddelerinin önemi her geçen gün artmaktadır. Bu çalışmada, esansiyel yağların antibakteriyel, antifungal, antiviral, antioksidatif ve antimutajenik aktiviteleriyle ilgili son yıllarda yapılan araştırma sonuçları derlenmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Collection |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 12 Issue: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).