Pressurized solvent extraction PSE is one of the techniques used for the extraction of target compound from solid or semi-solid matrixes by using solvents at high temperature and pressure. It is newly developed alternative technique due to disadvantages of classic extraction systems like Soxhlet, percolation and steam distillation. The short extraction time, less solvent requirement, conformity to automation and enabling to the use of many solvents including water are main advantages of this system. In food industry, PSE technique is used for extraction of pesticide, PAH, essential oil, mycotoxin, polyphenol and antibiotic from food samples. This review presents PSE technique, alternative extraction method, and its food industry applications
Basınçlı çözgen ekstraksiyonu BÇE , yüksek sıcaklık ve basınç altındaki çözgenlerin kullanılmasıyla katı ve yarı katı numunelerden hedef bileşenin ekstraksiyonu amacıyla geliştirilen tekniklerden bir tanesidir. Analitlerin ekstraksiyonunda sıklıkla kullanılan Soxhlet, perkolasyon ve buhar destilasyonu gibi klasik ekstrasiyon sistemlerinin dezavantajlarından dolayı ortaya atılan alternatif bir yöntemdir. Ekstraksiyon süresinin kısa olması, az çözgen gereksiniminin bulunması, otomasyona uygunluk ve su dahil pek çok çözgenin kullanımına imkan sağlaması sistemin önde gelen avantajlarındandır. Gıda sanayinde BÇE tekniğinden, numunelerden pestisit, PAH, esansiyel yağ, mikotoksin, polifenol ve antibiyotik gibi pek çok bileşenin ekstraksiyonunu sağlama amacıyla faydalanılmaktadır. Bu çalışmada ekstraksiyonda alternatif bir yöntem olan BÇE tekniği ve gıda sanayindeki uygulama alanları irdelenmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Collection |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 12 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).