Milk and milk products are irrevocable products which are really important in human nutrition. In this study it is aimed to compare milk and dairy production, consumption and foreign trade data since 1990 and evaluation of sector changes in 20 years. Comparing milk and dairy production, consumption and foreign trade information of world and Turkey, is important to understand the position of Turkish milk sector in the world. In Turkey many studies has been done about milk and dairy products which are mostly oriented towards their consumption. Many times, production, consumption and foreign trade information of milk and dairy products in many sources may be conflicting. The basis of this study is to provide stakeholders to benefit easily from the most important data by giving in most regular way. In this study the FAO Food and Agricultural Organization data were used. Gathered data was transformed into simple tables and indexes, averages and percentage were calculated and interpreted. Turkey, despite of its milk animal of 2.41%, cannot be an important player in milk and dairy production, export and import in the world. Generally, export numbers are very low with the exception of yogurt. The import of milk and dairy products is quite low, which indicates that Turkey is self-sufficient in milk and dairy consumption. In future years the sector seems to keep growing
Süt ve süt ürünleri, insan beslenmesinde önemli yeri olan vazgeçilmez ürünlerdir. Bu çalışmada Dünyada ve Türkiye’de süt ve süt ürünlerinin üretim, tüketim ve dış ticaret verileri 1990 yılından itibaren karşılaştırılması ve sektörün 20 yıldaki değişiminin incelenmesi amaçlanmıştır. Dünyada ve Türkiye’de süt ve süt ürünlerinin üretimi, tüketimi ve dış ticaret bilgilerinin karşılaştırılması Türkiye’de süt sektörünün Dünyadaki konumunu görmek açısından önem taşımaktadır. Türkiye’de süt ve süt ürünlerinin daha çok tüketimine yönelik çalışmalar yapılmıştır. Süt ve ürünleri ile ilgili üretim, tüketim ve dış ticaret bilgilerinin bulunduğu kaynaklarda ise çoğu zaman bilgiler birbirleriyle uyuşmamaktadır. Çalışmanın temel aldığı nokta sektöre ait en önemli verileri en düzenli şekilde vererek paydaşların rahatça yararlanabilmesini sağlamaktır. Çalışmada FAO Food and Agriculture Organization verilerinden yararlanılmıştır. Elde edilen veriler indeks, basit ortalama ile tablolara dönüştürülmüş ve yorumlanmıştır. Türkiye sahip olduğu %2.41’lik sağılan hayvan varlığına rağmen üretim ithalat ve ihracat içerisinde dünyada yeterince söz sahibi olamamaktadır. Genel olarak ihracat rakamları yoğurt dışında çok düşüktür. İthalatta ise tüm ürünlerde oldukça düşük düzeylerdedir ki bu Türkiye’nin süt ve süt ürünlerinde kendi ihtiyacını karşıladığını göstermektedir. Önümüzdeki yıllarda yapılacak çalışmalarla düşük tüketimin artmasıyla beraber sektörün büyümesinin devam edeceği bir gerçektir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 12 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).