In this study microbiological quality of chicken liver and meats marketed in Erzurum was investigated. For this purpose, 30 chicken meat samples equal numbers of baguette, liver and breast samples obtained from different retail stores were counted for total mesophilic aerobic bacteria TAMB , total psychrotrofic bacteria, yeasts-moulds, coliform and enterococci bacteria. In chicken liver and breast samples, the counts of TAMB were 7.69 and 7.01 log cfu/g, psychrotrophic bacteria 6.04 and 6.35 log cfu/g, coliform bacteria 3.26 and 3.19 log cfu/g, yeast-mold 6.23 and 6.43 log cfu/g, respectively. The results of rinsing water 100 mL for chicken baguettes indicated that the logarithmic counts of TAMB, psychrotrophic bacteria, coliform and yeast-mold were 9.70, 8.47, 5.67 and 7.50 cfu/g, respectively. Enterococci bacteria were isolated in 13 43% of the chicken meat samples. Enterococci bacteria were determined in the 3 30% chicken liver samples, 4 40% chicken breasts and 6 60% chicken baguettes as positive. In this study, high level microorganisms were determined in poultry samples. The results also indicated that good manufacturing practices GMP were inadequate in the production of chicken liver and meats in Erzurum
Bu çalışmada, Erzurum piyasasında satılan tavuk ciğer ve etlerinin mikrobiyolojik kontaminasyon seviyeleri araştırılmıştır. Bu amaçla piyasadan toplanan örneklerde 10’ar adet ciğer, göğüs ve baget toplam aerobik mezofilik bakteri TAMB , maya-küf, psikrotrofik bakteri, koliform bakteri, enterokok bakteri sayımı yapılmıştır. Tavuk ciğeri ve göğsü numunelerinde sırasıyla TAMB sayısı 7.69 ve 7.01, psikrotrof bakteri sayısı 6.04 ve 6.35, koliform bakteri sayısı 3.26 ve 3.19, maya-küf sayısı 6.23 ve 6.43 log kob/g seviyesinde belirlenmiştir. Bagetlerde yıkama sıvısı 100 mL dikkate alınarak TAMB 9.70, psikrotrofik bakteri 8.47, koliform bakteri 5.67 ve maya-küf 7.50 log kob/baget seviyesinde belirlenmiştir. Toplam 30 örneğin 13 %43 tanesinde enterokok bakteri izole edilmiştir. Tavuk ciğerinden 3 %30 , tavuk göğsünden 4 %40 ve tavuk bagetinde 6 %60 örnekten enterokok bakteri açısından pozitif sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışmada tespit edilen mikroorganizmaların yüksek seviyede bulunması tavuk ürünlerinin üretim, yıkama, paketleme ve depolama koşullarının iyi olmadığını, hijyen kurallarına yeterince uyulmadığını göstermektedir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 11 Issue: 3-4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).