Functional foods are foods produced by the addition of materials with bioactive qualities obtained from wholly natural nutrients to foods that are consumed in our daily lives, and do not have any synthetic characteristics. Awareness of healthy eating, which has been steadily spreading in society, consumption of food products for their health effects, even though the cost is higher than that of normal food, and a desire to reduce health spending, is greatly increasing the interest of food production companies in functional foods. Fruits and vegetables are considered as functional foods because of their beneficial effects on human health deriving from the antioxidants and phenolic compounds which they naturally contain. Berry fruits are particularly rich in antioxidants and phenolic substances. In this present study, functional properties of strawberries are reviewed because they contain various antioxidants and phenolic substances in their structure
Fonksiyonel gıdalar, tamamen doğal besinlerden elde edilen biyoaktif özellikteki maddelerin, günlük yaşamda tükettiğimiz gıdalara eklenmesi ile ortaya çıkan ve sentetik özellik taşımayan gıdalardır. Toplumların son yıllarda giderek yaygınlaşan sağlıklı beslenme bilinci, bu ürünlerin üretim maliyetlerinin normal gıda ürünlerininkinden yüksek olmasına rağmen, sağlığa yaptıkları olumlu etkileri nedeniyle tüketim ve sağlık giderlerinin azalması, üretici firmaların fonksiyonel gıdalara olan ilgisini gün geçtikçe arttırmaktadır. Meyve ve sebzeler, doğal olarak içerdikleri antioksidan ve fenolik bileşiklerin, antioksidatif ve antimikrobiyal etkilerine bağlı olarak sağlık üzerine olumlu etkilerinden dolayı fonksiyonel gıda olarak değerlendirilmektedir. Özellikle üzümsü meyveler, antioksidanlar ve fenolik maddeler açısından oldukça zengindir. Bu derlemede, çileğin içerdiği antioksidan ve fenolik maddeler dolayısıyla kazandığı fonksiyonel özellikler ele alınmıştır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 11 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).