Synthetical chemicals are heavily used for preventing product losses which occur in fruit and vegetables during storage and intensify significantly after storage. Because of unhealthy effects of chemicals, the researchers look for alternative natural applications for food preservation purposes. Recently, these problems have been provided reducing to minimum level with natural antimicrobial compound application in garden crops before harvest. One of the alternative applications, modified atmosphere packaging MAP prolongs the shelf life of food while preserving quality and freshness, in addition to the increase in product value and the consumer reliance for food products. MAP reduces delivery costs, enabling long distance transport. Closed packages take on barrier task for preventing contamination of product. The aim of this study is to review the combined using of MAP with natural compounds in fruit and vegetables and to evaluate the effects of this technology on product quality and deterioration period
Taze meyve ve sebze ürünlerinde meydana gelen ve daha çok depolama sırasında oluşan ve depolama sonrasında daha da şiddetlenen ürün kayıplarının önlenmesinde sentetik kimyasallar yoğun olarak kullanılmaktadır. Sentetik kimyasalların sağlık açısından zararlı olması, araştırmacıları alternatif doğal uygulamalara yöneltmektedir. Son zamanlarda bahçe ürünlerinde depolama öncesi yapılan doğal antimikrobiyal bileşik uygulaması ile bu sorunların en aza indirilebilmesi sağlanmaktadır. Alternatif uygulamalardan biri olan modifiye atmosferde paketleme MAP , ürüne değer katması ve tüketicinin gıdaya olan güvenini arttırmasının yanı sıra, gıdanın kalitesini ve tazeliğini koruyarak, raf ömrünü arttırmaktadır. Uzun mesafelere nakliyeye imkan tanıyarak, dağıtım masraflarını azaltmaktadır. Kapatılmış ambalajlar ürünün kontaminasyonunu engellemede bariyer görevini üstlenmektedir. Bu çalışmanın amacı, meyve ve sebzelerde MAP’ın doğal bileşiklerle birlikte kullanımını incelemek ve bu teknolojinin meyve ve sebzelerin kalitesi ve bozulma süreçleri üzerindeki etkisini değerlendirmektir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 11 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).