In this study, total phenolic, flavonoid and antochyanins contents, antioxidant activities and phenolic compositions of five pomegranate cultivars and six pomegranate genotypes bred in the Western Mediterranean Agricultural Research Institute were investigated. Total phenolic, flavonoid and anthocyanin contents of pomegranate juices were in the ranges of 81.515-138.000 mg GAE/100 mL, 5.898-19.438 mg CE/100 mL and 9.892-34.616 mg cyanidin 3glucoside/100 mL, respectively. TEAC and ORAC values of pomegranate juices were in the ranges of 1.004-1.641 mmol TE/100 mL and 16.39-21.05 µmol TE/mL, respectively. Furthermore epicatechin 3.44-6.53 mg/L , phlorizin 0.89- 2.17 mg/L , gallic acid 0.53-4.26 mg/L , catechin 0.04-0.35 mg/L , chlorogenic acid 1.30-1.63 mg/L , rutin 0.69-2.17 mg/L , syringic acid 0.55-0.73 mg/L , vanilic acid 0.70-0.77 mg/L were found in the pomegranate samples
Bu çalışmada Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen beş adet nar çeşidi ve altı adet nar genotipinin toplam fenolik madde, toplam flavonoid madde ve toplam antosiyanin madde miktarı ile antioksidan aktivite ve fenolik bileşenleri araştırılmıştır. Çalışma sonucunda nar çeşit ve genotiplerine ait nar suyu örneklerinde toplam fenolik madde miktarı 81.515-138.000 mg gallik asit eşdeğeri GAE /100 mL, toplam flavonoid miktarı 5.89819.438 mg kateşin eşdeğeri KE /100 mL, toplam antosiyanin miktarı 9.892-34.616 mg siyanidin-3-glikozit/100 mL arasında tespit edilmiştir. Örneklerin TEAC değerleri 1.004-1.641 mmol Troloks eşdeğeri TE /100 mL, ORAC değerleri 16.39-21.05 µmol TE/mL arasında belirlenmiştir. Nar suyu örneklerinde belirlenen fenolik bileşenler epikateşin 3.44-6.53 mg/L , floridzin 0.89-2.17 mg/L , gallik asit 0.53-4.26 mg/L , kateşin 0.04-0.35 mg/L , klorojenik asit 1.30-1.63 mg/L rutin 0.69-2.17 mg/L , sirinjik asit 0.55-0.73 mg/L , vanilik asit 0.70-0.77 mg/L olarak saptanmıştır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 11 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).