The purpose of this study was to determine the physical and the chemical properties of some commercial tomato pastes produced in Turkey and to investigate their conformity to the Turkish Standart-1466 Tomato Paste and Puree published in 2008. In this study, tomato pastes of 10 different companies 4 local and 6 national purchased from the local markets in the city of Tokat, each with two different lot numbers, were investigated. The results were in the ranges of 27.93-39.83 °Brix for soluble dry matter, 1.51-4.41 g/100g for total acidity, 0.16-0.33 g/100g for insoluble ash at 10% HCl, 1.98-2.23for Hunter color a/b rate , 47.97-51.09% for invert sugar ration in total dry matter and 5.7511 number/10g for black spot. In terms of total acidity, salt, color value a/b , percent of invert sugar at total dry matter and black spot, mean values of all samples were in good conformance with the TS 1466 Tomato Paste and Puree Standard
Bu çalışmada, ülkemizde ticari olarak üretilen salça örneklerinin fiziksel özellikleri ile kimyasal bileşimlerinin belirlenmesi ve 2008 yılında yayınlanan “TS 1466 Domates Salçası ve Püresi Standardı”na uygunluklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Tokat ilindeki süpermarketlerden temin edilen 2 farklı tarihte üretilmiş 4 yerel ve 6 ulusal firmaya ait 10 domates salçası örneği incelenmiştir. İncelenen salça örneklerinin özelliklerine ilişkin ortalama değerlerin sırasıyla suda çözünür kuru madde 27.93-39.83°Briks, toplam asit 1.51-4.41 g/100g, %10'luk HCl’de çözünmeyen kül %0.16-0.33; Hunter renk değeri a/b oranı 1.98-2.23; indirgen şekerin toplam kuru madde TKM ’deki oranı %47.97-51.09; siyah leke sayısı 5.75-11 adet/10g arasında değiştiği belirlenmiştir. İncelenen tüm örneklerin ortalama toplam asitlik, tuz, renk değeri a/b , indirgen şekerin TKM’deki oranı ve siyah leke bakımından standartta belirtilen sınır değerlerle uyumlu olduğu belirlenmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 11 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).