In this study, some physical, chemical and microbiological properties of Çalma pekmez n=45 produced in Tokat and its vicinity were determined. The ranges for pH, water activity, soluble solids brix , Hunter L, a and b values were 4.65.77, 0.550-0.710, 63-93%, 31.38-54.2, 8.08-19.31, and 23.59-42.01, respectively. The logarithmic counts of total aerobic mesophilic bacteria, total coliforms, fecal coliforms and osmophilic yeasts were in the ranges of
Bu araştırmada Tokat yöresinde üretilen Çalma pekmezin n=45 bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri belirlenmiştir. Test edilen örneklerin pH değerlerinin 4,60-5,77, aw değerlerinin 0,550-0,710, briks değerlerinin ise 63,0-93,0 arasında değişim gösterdiği belirlenmiştir. Örneklerin Hunter L parlaklık değerleri 31,38-52,0, a kırmızılık değerleri 8,08-19,31, b sarılık değerlerinin ise 23,59-42,01 arasında değiştiği bulunmuştur. Mikrobiyolojik analizler sonucunda, toplam aerobik mezofilik bakteri sayısı
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 11 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).