Obesity is one of the most important health problems in developed and developing countries nowadays.The increasing prevalence of obesity has pioneered research about preventing obesity and investigation of the cause of obesity worldwide. Besides genetic and environmental factors, nutrition behavior of a person is also included in the causes of obesity. According to a recet prominent theory, high-fat and energy-dense foods, when consumed excessive amounts, create addiction showing similar effects to excessive use of drugs. In this context, clinical studies and animal experiments indicated that diets containing high levels of fatty and sugary foods not only cause obesity but also create food addiction. The aim of this review is to emphasize the importance of food addiction and its relationship with obesity
Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezitenin giderek yaygınlaşması, tüm dünyada obezite ile mücadele kapsamında çalışmalar yapılmasına ve obezitenin nedenlerinin araştırılmasına öncülük etmiştir. Obezitenin temelinde genetik ve çevresel faktörlerin yanı sıra kişinin beslenme davranışları da yer almaktadır. Bu alanda son yıllarda öne çıkan bir teoriye göre; yüksek miktarda yağ, basit şeker ve enerji içeren gıdaların aşırı tüketimi ile madde bağımlılığı benzeri bağımlılık oluşabilmektedir. Bu kapsamda yapılan klinik çalışmalar ve hayvan denemeleri yüksek düzeyde yağlı ve şekerli gıdalar içeren diyetlerin obeziteye neden olmalarının yanı sıra bağımlılık da yapabileceğini yani obez bireylerde aslında belli gıdalara karşı geliştirilmiş bir bağımlılığın mevcut olabileceğini göstermiştir. Bu derlemenin amacı, son yıllarda obezitenin nedenlerinden biri olarak değerlendirilen gıda bağımlılığı hakkında bilgi vererek, önemini vurgulamaktır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Collection |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 11 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).