BibTex RIS Cite

Moderate Electrical Treatment for Tomato Juice Production: 1. Optimization of Process Parameters

Year 2013, Volume: 11 Issue: 1, 34 - 39, 01.03.2013

Abstract

In this study, the effect of processing parameters on some attributes of tomato juice was investigated during electroplasmolysis, and optimum conditions were determined. Response surface method assisted central composite rotatable design λ=1 was used for optimization. Optimization factors were selected as voltage gradient 10-75 V/cm and processing time 1-12 s whereas responses were yield, color, viscosity, serum separation, pulp ratio, turbidity and total dry matter content properties. Low voltage gradient and short process time had an enhancing effect on the yield and viscosity values of the tomato juice processed by electroplasmolysis treatment. The optimum heating condition was 10 V/cm and 9.5 s for electroplasmolysis treatment. At this optimum condition, the yield and viscosity of samples were 68.89% and 13.18 s respectively, and these were also confirmed experimentally

References

  • Pazır, F., Okilov, Ş., 1996, Gıda sanayinde kullanılan elektroplazmolizatörler, Gıda 21(6):485- 491.
  • Wang, W., Sastry, S.K., 2002, Effects of moderate electrothermal treatments on juice yield from cellular tissue, Innovative Food Science And Emerging Technologies 3: 371–377.
  • Lazerenko, B.R., Fursov, S.P, Seglov, Yu, A., Bordyan, Elektroplazmoliz, 51: 79. (Okilov, 1995’den). V.G., 1977
  • Schheglov, Yu. A.,Zelonskaya, M. N., Resetko.,E. V., Bogdan, K.N., 1967, Elektronnaya Obrabotka Materilov, No. 2 (Yıldız, 2004’den).
  • Bologa, M. K., Çebanu, V. G., Berzoi, S. E., Botoman, N. İ, 1988, Elektronnaya Obrabotka Materialov, No. 2 (Hepçimen, 1996’dan).
  • Baysal, T., İçier, F. Yıldız, H., Demirdöven, A., Nar ve Vişne Elektroplazmoliz Uygulamasının Verim ve Kalite Özellikleri İle Durultma Koşulları Üzerine Etkileri. Ege Üniversitesi, Bilimsel Araştırmalar Projesi (Proje No: 07 BİL 027). Suyu Üretiminde
  • Anonim, 2000, FMC Food Tech. Laboratory Manual. Procedures for Analysis of Citrus Products. Manual No. 054R11990. 100, Lakeland, FL, U.S.A. (Cemeroğlu, 2007’den).
  • Anonim, 1972, Meyve ve Sebze Mamulleri Toplam Katı Madde Tayini, TS 1129, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Okilov, S., 1995, Klasik ve Elektroplazmoliz Yöntemleri ile Elde Edilen Golden Delicious Elmaların Pres Suyuna İşlenmesi Sırasında Kimi Özelliklerine Etki Eden Faktörlerin Araştırılması, Y.L. Tezi, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, İzmir.
  • Saidov, O., 1995, Klasik ve Elektroplazmoliz Yöntemleri ile Elde Edilen Starking Elmaların Pres Suyuna İşlenmesi Sırasında Kimi Özelliklerine Etki Eden Faktörlerin Araştırılması, Y. L. Tezi, Ege Üniversitesi, Mühendisliği Anabilim Dalı, İzmir. Enstitüsü, Gıda
  • Flaumenbaum, B.L.I., Al-Saadi, C., 1966, Elektroplazmoliz Pripolucemi Tsitrusovih Sokov. Konsevnaya İ Ovosesusilnaya Promıslennot, No.7
  • Rayman, A., 2010, Havuç Suyu Üretiminde Elektroplazmoliz Ve Mikrodalga Uygulamalarının Verim Ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 205s.
  • Demirdöven, A., 2009. Portakal Suyu Üretiminde Bazı Elektriksel Yöntemlerin Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri. Doktora Tezi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. 233 S.

Domates Suyu Üretiminde Ilımlı Elektrik Uygulaması: 1. İşlem Koşullarının Optimizasyonu

Year 2013, Volume: 11 Issue: 1, 34 - 39, 01.03.2013

Abstract

Bu çalışmada domates suyu eldesinde ılımlı elektrik uygulamasının elektroplazmoliz kullanımı sırasında işlem koşullarının etkisi incelenmiş, en uygun koşul belirlenmeye çalışılmıştır. Optimizasyon işlemi amacıyla “Yanıt Yüzey Yöntemi destekli Merkezi Karma Dönel Tasarım λ=1 ” kullanılmıştır. İşlem faktörleri olarak voltaj gradyanı 10-75 V/cm ve uygulama süresi 1-12 s seçilmiş olup, verim VT , renk R , viskozite VS , serum ayrılması SA , pulp oranı PO , bulanıklık B ve toplam kuru madde TKM özellikleri yanıt olarak alınmıştır. Elektroplazmoliz işleminde uygulanan düşük voltaj gradyanı ve kısa işlem süresinin, domates suyunun verim ve viskozite değerleri üzerinde olumlu etkileri bulgulanmıştır. Domates suyu eldesinde elektroplazmoliz işlemi için incelenen işlem aralıklarında, 10 V/cm voltaj gradyanı ve 9.5 s işlem süresinin optimum işlem koşulu olduğu belirlenmiştir. Bu optimum koşulda, elde edilen domates suyunun verim değerinin %68.89 ve viskozitenin 13.18 s olacağı öngörülmüş ve deneysel olarak da teyit edilmiştir

References

  • Pazır, F., Okilov, Ş., 1996, Gıda sanayinde kullanılan elektroplazmolizatörler, Gıda 21(6):485- 491.
  • Wang, W., Sastry, S.K., 2002, Effects of moderate electrothermal treatments on juice yield from cellular tissue, Innovative Food Science And Emerging Technologies 3: 371–377.
  • Lazerenko, B.R., Fursov, S.P, Seglov, Yu, A., Bordyan, Elektroplazmoliz, 51: 79. (Okilov, 1995’den). V.G., 1977
  • Schheglov, Yu. A.,Zelonskaya, M. N., Resetko.,E. V., Bogdan, K.N., 1967, Elektronnaya Obrabotka Materilov, No. 2 (Yıldız, 2004’den).
  • Bologa, M. K., Çebanu, V. G., Berzoi, S. E., Botoman, N. İ, 1988, Elektronnaya Obrabotka Materialov, No. 2 (Hepçimen, 1996’dan).
  • Baysal, T., İçier, F. Yıldız, H., Demirdöven, A., Nar ve Vişne Elektroplazmoliz Uygulamasının Verim ve Kalite Özellikleri İle Durultma Koşulları Üzerine Etkileri. Ege Üniversitesi, Bilimsel Araştırmalar Projesi (Proje No: 07 BİL 027). Suyu Üretiminde
  • Anonim, 2000, FMC Food Tech. Laboratory Manual. Procedures for Analysis of Citrus Products. Manual No. 054R11990. 100, Lakeland, FL, U.S.A. (Cemeroğlu, 2007’den).
  • Anonim, 1972, Meyve ve Sebze Mamulleri Toplam Katı Madde Tayini, TS 1129, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Okilov, S., 1995, Klasik ve Elektroplazmoliz Yöntemleri ile Elde Edilen Golden Delicious Elmaların Pres Suyuna İşlenmesi Sırasında Kimi Özelliklerine Etki Eden Faktörlerin Araştırılması, Y.L. Tezi, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, İzmir.
  • Saidov, O., 1995, Klasik ve Elektroplazmoliz Yöntemleri ile Elde Edilen Starking Elmaların Pres Suyuna İşlenmesi Sırasında Kimi Özelliklerine Etki Eden Faktörlerin Araştırılması, Y. L. Tezi, Ege Üniversitesi, Mühendisliği Anabilim Dalı, İzmir. Enstitüsü, Gıda
  • Flaumenbaum, B.L.I., Al-Saadi, C., 1966, Elektroplazmoliz Pripolucemi Tsitrusovih Sokov. Konsevnaya İ Ovosesusilnaya Promıslennot, No.7
  • Rayman, A., 2010, Havuç Suyu Üretiminde Elektroplazmoliz Ve Mikrodalga Uygulamalarının Verim Ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 205s.
  • Demirdöven, A., 2009. Portakal Suyu Üretiminde Bazı Elektriksel Yöntemlerin Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri. Doktora Tezi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. 233 S.
There are 13 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Filiz İçier This is me

Taner Baysal This is me

Ahsen Rayman This is me

Gülay Özkan This is me

Salih Eroğlu This is me

Abdullah Aydın This is me

Publication Date March 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 11 Issue: 1

Cite

APA İçier, F., Baysal, T., Rayman, A., Özkan, G., et al. (2013). Domates Suyu Üretiminde Ilımlı Elektrik Uygulaması: 1. İşlem Koşullarının Optimizasyonu. Akademik Gıda, 11(1), 34-39.
AMA İçier F, Baysal T, Rayman A, Özkan G, Eroğlu S, Aydın A. Domates Suyu Üretiminde Ilımlı Elektrik Uygulaması: 1. İşlem Koşullarının Optimizasyonu. Akademik Gıda. March 2013;11(1):34-39.
Chicago İçier, Filiz, Taner Baysal, Ahsen Rayman, Gülay Özkan, Salih Eroğlu, and Abdullah Aydın. “Domates Suyu Üretiminde Ilımlı Elektrik Uygulaması: 1. İşlem Koşullarının Optimizasyonu”. Akademik Gıda 11, no. 1 (March 2013): 34-39.
EndNote İçier F, Baysal T, Rayman A, Özkan G, Eroğlu S, Aydın A (March 1, 2013) Domates Suyu Üretiminde Ilımlı Elektrik Uygulaması: 1. İşlem Koşullarının Optimizasyonu. Akademik Gıda 11 1 34–39.
IEEE F. İçier, T. Baysal, A. Rayman, G. Özkan, S. Eroğlu, and A. Aydın, “Domates Suyu Üretiminde Ilımlı Elektrik Uygulaması: 1. İşlem Koşullarının Optimizasyonu”, Akademik Gıda, vol. 11, no. 1, pp. 34–39, 2013.
ISNAD İçier, Filiz et al. “Domates Suyu Üretiminde Ilımlı Elektrik Uygulaması: 1. İşlem Koşullarının Optimizasyonu”. Akademik Gıda 11/1 (March 2013), 34-39.
JAMA İçier F, Baysal T, Rayman A, Özkan G, Eroğlu S, Aydın A. Domates Suyu Üretiminde Ilımlı Elektrik Uygulaması: 1. İşlem Koşullarının Optimizasyonu. Akademik Gıda. 2013;11:34–39.
MLA İçier, Filiz et al. “Domates Suyu Üretiminde Ilımlı Elektrik Uygulaması: 1. İşlem Koşullarının Optimizasyonu”. Akademik Gıda, vol. 11, no. 1, 2013, pp. 34-39.
Vancouver İçier F, Baysal T, Rayman A, Özkan G, Eroğlu S, Aydın A. Domates Suyu Üretiminde Ilımlı Elektrik Uygulaması: 1. İşlem Koşullarının Optimizasyonu. Akademik Gıda. 2013;11(1):34-9.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).