In this study, some quality parameters of red hot pepper populations Capsicum annum L. grown in the Southeastern Anatolia Region were determined. For this purpose, fresh and sun-dried hot pepper samples were collected from Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa provinces in 2010 between September and October. Samples were analyzed for their height, weight, the number of seeds, fruit flesh thickness, dry matter, crude fiber, crude ash, crude fat contents and extractable colour ASTA . The quality characteristics of fresh and sun-dried red hot pepper samples obtained from five provinces were compared
Bu araştırmada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilen kırmızı acı biber popülasyonlarının Capsicum annum L. bazı kalite parametrelerine ait veriler belirlenmiştir. Bu amaçla Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa illerinden taze ve güneşte kurutulmuş kırmızı acı biber örnekleri 2010 Eylül-Ekim aylarında toplanmıştır. Toplanan örneklerde boy, ağırlık, tohum sayısı, meyve eti kalınlığı, kuru madde, ham selüloz, ham kül, ham yağ miktarı ve ekstrakte edilebilir renk ASTA analizleri yapılmıştır. Çalışma sonunda beş ile ait taze ve kuru kırmızı acı biber örneklerinin kalite özellikleri belirlenmiş ve elde edilen veriler iller arasında karşılaştırılmıştır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 11 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).