BibTex RIS Cite

Determination of Pesticide Residue Levels in Citrus Honeys

Year 2012, Volume: 10 Issue: 3, 22 - 25, 01.09.2012

Abstract

Several pesticides and their residue levels in citrus orange and lemon honey were determined in this study. Liquid chromatography–tandem mass spectrometry LC/MS/MS was used for the determination of pesticide residues in honey samples. The QuEChERS method was used for sample preparation. In twenty honey samples, the levels of carbendazim, chlorpyrifos, imazalil, metalaxyl and thiabendazole were 7.84, 5.05, 10.96, 6.97 and 12.11ng/g, respectively

References

  • Anonim, 2002. Bal Standardı (TS 3036). Türk Standartları Enstitüsü. Ankara, Türkiye.
  • Yeter, O., 2007. Bal Örneklerinde Acetamiprid Kalıntısının ve Bozunma Ürününün Tayini için Yöntem Geliştirilmesi. Doktora Tezi. Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı, İstanbul, 146s.
  • Kevan, P. G., 1999. Pollinators as bioindicators of the state of the environment: species activity and diversity. Agriculture Ecosystem Environment 74: 373-93.
  • Porrini, C., Sabatini, A. G., Girotti, S., Ghini, S., Medrzycki, P., Grillenzoni, F., 2003. Honey bees and bee products as monitors of the environmental contamination. APIACTA 38:63-70.
  • Perugini, M., Di Serafino, G., Giacomelli, A., Medrzycki, P., Sabatini, AG., Persano Oddo, L., Marinelli , E., Amorena, M., 2009. Monitoring of polycyclic aromatic hydrocarbons in bees (Apis mellifera) and honey in urban areas and wildlife reserves. Journal of Agricultural and Food Chemistry 57:7440-7444.
  • Lambert, O., Piroux, M., Puyo, S., Thorin, C., Larhantec, M., Delbac, F., Pouliquen, H., 2012. Bees, honey and pollen as sentinels for lead environmental Pollution 170:254-259. Environmental
  • Rissato, S., Galhiane S., Almeida, V., Gerenutti, M., Apon, B., 2007. Multiresidue determination of pesticides chromatography–mass application in environmental contamination. Food Chemistry 101:1719–1726. samples spectrometry and
  • Balayiannis, G., Balayiannis, P., 2008. Bee honey as an environmental bioindicator of pesticides' occurrence in six agricultural areas of Greece. Environmental 55(3):462-470. and Toxicology
  • Leita, L., Muhlbachova, S., Cesco, R., Barbattini, C., 1996. Investigation of the use of honey bees and honey bee products to assess heavy metals contamination. Environmental Monit. Assess. 43:1- 9.
  • Ponikvar, M., Snajder, J., Sedej, B., 2005. Honey as a bioindicator for environmental pollution with SO2. Apidologie 36:403-409.
  • Rial-Otero, R., Gaspar, M., Moura, I., Capelo, L., 2007. pesticide determination in honey: An overview. Journal of Chromatography 71(2): 503-514. for
  • Anastassiades, M., Mastovska, K., Lehotay, S., 2003. QuEChERS-A new sample preparation technique for multiresidue analysis of pesticides in foods and agricultural samples. Journal of Chromatography A 1015(1-2):163–184.
  • Wiest, L., Bulete, A., Giroud, B., Fratta, C., Amic, S., Lambert, O., Pouliquen, H., Arnaudguilhem, C., 2011. Multi-residue analysis of 80 environmental contaminants in honeys, honeybees and pollens by one extraction procedure followed by liquid and gas chromatography coupled with mass spectrometric detection. Journal of Chromatography A 1218:5743- 5756.
  • Kolankaya, D., Erkmen, B., Sorkun, K., Kocak, O., 2002. Pesticide residues in honeybees and some honeybee products in Turkey. Pesticides 17:73-84.
  • Ünal, H., Oruç, H., Sezgin, A., Kabil, E., 2010. Türkiye’de, 2006-2010 yılları arasında bal arılarında görülen ölümler sonrasında tespit edilen pestisitler. Uludağ Arıcılık Dergisi 10(4):119-125.
  • Kujawski, W., Namiesnik, J., 2011. Levels of 13 multi-class pesticide residues in Polish honeys determined by LC-ESI-MS/MS. Food Control 22: 914-919.
  • Canbay, H., Öğüt, S., Yılmazer, M., Küçüköner, E., 2012. Seçilen bazı pestisitlerin bal örneklerinde analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 16(1):1-5.

Turunçgil Ballarında Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi

Year 2012, Volume: 10 Issue: 3, 22 - 25, 01.09.2012

Abstract

Bu çalışmada, turunçgil portakal+limon ballarında belirlenen kalıntı pestisitler ve bunların düzeyleri tespit edilmiştir. Bu ballardaki pestisitlerin belirlenmesi için sıvı kromatografi-kütle spektrofotometresi LC/MS/MS kullanılmıştır. Örneklerin hazırlanmasında QuEChERS yöntemi kullanılmıştır. Yirmi bal örneğinde yapılan analizde karbendazim, klorpirifos, imazalil, metalaksil ve tiabendazol sırasıyla 7.84, 5.05, 10.96, 6.97 ve 12.11ng/g olarak belirlenmiştir

References

  • Anonim, 2002. Bal Standardı (TS 3036). Türk Standartları Enstitüsü. Ankara, Türkiye.
  • Yeter, O., 2007. Bal Örneklerinde Acetamiprid Kalıntısının ve Bozunma Ürününün Tayini için Yöntem Geliştirilmesi. Doktora Tezi. Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı, İstanbul, 146s.
  • Kevan, P. G., 1999. Pollinators as bioindicators of the state of the environment: species activity and diversity. Agriculture Ecosystem Environment 74: 373-93.
  • Porrini, C., Sabatini, A. G., Girotti, S., Ghini, S., Medrzycki, P., Grillenzoni, F., 2003. Honey bees and bee products as monitors of the environmental contamination. APIACTA 38:63-70.
  • Perugini, M., Di Serafino, G., Giacomelli, A., Medrzycki, P., Sabatini, AG., Persano Oddo, L., Marinelli , E., Amorena, M., 2009. Monitoring of polycyclic aromatic hydrocarbons in bees (Apis mellifera) and honey in urban areas and wildlife reserves. Journal of Agricultural and Food Chemistry 57:7440-7444.
  • Lambert, O., Piroux, M., Puyo, S., Thorin, C., Larhantec, M., Delbac, F., Pouliquen, H., 2012. Bees, honey and pollen as sentinels for lead environmental Pollution 170:254-259. Environmental
  • Rissato, S., Galhiane S., Almeida, V., Gerenutti, M., Apon, B., 2007. Multiresidue determination of pesticides chromatography–mass application in environmental contamination. Food Chemistry 101:1719–1726. samples spectrometry and
  • Balayiannis, G., Balayiannis, P., 2008. Bee honey as an environmental bioindicator of pesticides' occurrence in six agricultural areas of Greece. Environmental 55(3):462-470. and Toxicology
  • Leita, L., Muhlbachova, S., Cesco, R., Barbattini, C., 1996. Investigation of the use of honey bees and honey bee products to assess heavy metals contamination. Environmental Monit. Assess. 43:1- 9.
  • Ponikvar, M., Snajder, J., Sedej, B., 2005. Honey as a bioindicator for environmental pollution with SO2. Apidologie 36:403-409.
  • Rial-Otero, R., Gaspar, M., Moura, I., Capelo, L., 2007. pesticide determination in honey: An overview. Journal of Chromatography 71(2): 503-514. for
  • Anastassiades, M., Mastovska, K., Lehotay, S., 2003. QuEChERS-A new sample preparation technique for multiresidue analysis of pesticides in foods and agricultural samples. Journal of Chromatography A 1015(1-2):163–184.
  • Wiest, L., Bulete, A., Giroud, B., Fratta, C., Amic, S., Lambert, O., Pouliquen, H., Arnaudguilhem, C., 2011. Multi-residue analysis of 80 environmental contaminants in honeys, honeybees and pollens by one extraction procedure followed by liquid and gas chromatography coupled with mass spectrometric detection. Journal of Chromatography A 1218:5743- 5756.
  • Kolankaya, D., Erkmen, B., Sorkun, K., Kocak, O., 2002. Pesticide residues in honeybees and some honeybee products in Turkey. Pesticides 17:73-84.
  • Ünal, H., Oruç, H., Sezgin, A., Kabil, E., 2010. Türkiye’de, 2006-2010 yılları arasında bal arılarında görülen ölümler sonrasında tespit edilen pestisitler. Uludağ Arıcılık Dergisi 10(4):119-125.
  • Kujawski, W., Namiesnik, J., 2011. Levels of 13 multi-class pesticide residues in Polish honeys determined by LC-ESI-MS/MS. Food Control 22: 914-919.
  • Canbay, H., Öğüt, S., Yılmazer, M., Küçüköner, E., 2012. Seçilen bazı pestisitlerin bal örneklerinde analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 16(1):1-5.
There are 17 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

İsra Toptancı This is me

Ali Bayrak This is me

Publication Date September 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 10 Issue: 3

Cite

APA Toptancı, İ., & Bayrak, A. (2012). Turunçgil Ballarında Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi. Akademik Gıda, 10(3), 22-25.
AMA Toptancı İ, Bayrak A. Turunçgil Ballarında Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi. Akademik Gıda. September 2012;10(3):22-25.
Chicago Toptancı, İsra, and Ali Bayrak. “Turunçgil Ballarında Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi”. Akademik Gıda 10, no. 3 (September 2012): 22-25.
EndNote Toptancı İ, Bayrak A (September 1, 2012) Turunçgil Ballarında Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi. Akademik Gıda 10 3 22–25.
IEEE İ. Toptancı and A. Bayrak, “Turunçgil Ballarında Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi”, Akademik Gıda, vol. 10, no. 3, pp. 22–25, 2012.
ISNAD Toptancı, İsra - Bayrak, Ali. “Turunçgil Ballarında Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi”. Akademik Gıda 10/3 (September 2012), 22-25.
JAMA Toptancı İ, Bayrak A. Turunçgil Ballarında Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi. Akademik Gıda. 2012;10:22–25.
MLA Toptancı, İsra and Ali Bayrak. “Turunçgil Ballarında Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi”. Akademik Gıda, vol. 10, no. 3, 2012, pp. 22-25.
Vancouver Toptancı İ, Bayrak A. Turunçgil Ballarında Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi. Akademik Gıda. 2012;10(3):22-5.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).