Food is the basic necessity of life, and foods contaminated with toxic pesticides are associated with severe adverse effects on the human health. Therefore, there is a need of certain techniques for eliminating these pesticide residues on fresh produce for safe consumption. The washing of raw materials is the simplest way to reduce the pesticide residue in the final product. The more effective and convenient alternative could be used with dilute solutions of other chemicals such as chlorine, chlorine dioxide, hydrogen peroxide, ozone, acetic acid and sodium chloride depending upon the type of food. An important point to be considered is that these chemical may produce byproducts as a result of reactions between chemical and pesticides in raw material. Therefore, suitable chemicals and controlled dose should be considered when using these chemicals. The purpose of this review is to present recent research about the influence of some washing treatment on pesticide residues
Gıda hayatın temel ihtiyacıdır ve zehirli tarım ilaçları ile bulaşmış gıdalar insan sağlığı üzerine ciddi olumsuz etkiler ile ilişkilendirilmiştir. Dolayısıyla, taze ürünlerde bu tarım ilacı kalıntılarını gidermek amacıyla güvenli tüketim için bazı tekniklere ihtiyaç vardır. Hammaddelerin yıkanması son üründeki tarım ilacı kalıntısını azaltmak için en basit yoldur. Bununla birlikte klor, klor dioksit, hidrojen peroksit, ozon, asetik asit ve sodyum klorürün seyreltik çözeltileri gibi daha etkili ve uygun alternatifler gıdaya bağlı olarak kullanılabilmektedir. Bu kimyasallar kullanıldığı zaman göz önünde bulundurulması gereken önemli bir nokta, hammaddedeki kimyasallar ile tarım ilacı arasında gerçekleşen reaksiyonlar sonucu olarak ara ürünlerin oluşabilmesidir. Bu nedenle, bu kimyasallar kullanıldığı zaman uygun kimyasallar ve kontrol edilmiş dozlar dikkate alınmalıdır. Bu makalenin amacı bazı yıkama uygulamalarının tarım ilacı kalıntıları üzerine etkisini değerlendirmek için yakın zamandaki araştırmaları derlemektir
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 10 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).