Grape seeds are rich in unsaturated fatty acids and phenolic constituents. In this present study, fatty acid composition and total phenolic contents of grape seeds of two commercially grown local white Emir and Gök grape and one black Kara dimrit grape varieties were determined in 2009. The Emir variety is green-yellow in colour and used for wine making. Gök grape variety is green-yellow and consumed either fresh or as raisins. Kara dimrit grape variety, on the other hand, is red-purple in colour and used for wine making and raisin production. Results indicated that the amount of fatty acids was dependent on grape variety. Linoleic acid content of the seeds C18:2 was statistically insignificant among cultivars. Oleic acid C18:1 content was the highest in Gök grape 19.84% , the lowest in Emir 17.51% and Kara dimrit 17.40% while palmitic acid C16:0 was the highest in Kara dimrit 8.60% and the lowest in Gök grape 6.96% . The highest stearic acid C18:0 content was found in Emir 5.63% while the lowest in Gök grape 4.09% varieties. The highest amount of total phenolic compound was in the seeds of the Gök grape variety with 87031.32 mg GAE/kg. The amount of unsaturated fatty acids ranged from 84.88 to 87.16 % in the seeds of Gök grape, and it was the highest among the varieties studied
Üzüm çekirdekleri doymamış yağ asitleri ve fenolik madde içerikleri bakımından oldukça zengindir. Bu yüzden, bunların kullanımı özellikle yemeklik yağ elde edilmesinde gittikçe artmaktadır. Bu çalışma, 2009 yılında yöresel ticari olarak yetiştirilen iki beyaz Emir ve Gök üzüm ve bir siyah Kara dimrit üzüm çeşitlerinde gerçekleştirilmiştir. Emir üzüm çeşidi, yeşil-sarı renkli ve şaraplık olarak kullanılırken, Gök üzüm çeşidi yeşil-sarı renkli, sofralık ve kurutmalık olarak kullanılır. Diğer taraftan Kara dimrit çeşidi ise, kırmızı-mor renkli, şaraplık ve kurutmalık olarak kullanılır. Tanımlanan yağ asitlerinin miktarları çeşitlere göre değişmektedir. Linoleik asit C18:2 çeşitler arasında istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. Oleik asit C18:1 en fazla Gök üzüm %19.84 , en düşük ise Emir %17.51 ve Kara dimrit %17.40 ; palmitik asit C16:0 en fazla Kara dimrit %8.60 , en düşük ise Gök üzüm %6.96 ; stearik asit C18:0 en fazla Emir %5.63 , en düşük Gök üzüm %4,09 çeşitlerinden elde edilen çekirdeklerde belirlenmiştir. En yüksek toplam fenolik madde miktarı 87031.32 mg GAE/kg ile Gök üzüm çeşidine ait çekirdeklerde bulunmuştur. Çeşitlerin yağ asidi dağılımı incelendiğinde, doymamış yağ asidi miktarı %84.88-87.16 arasında bulunmuştur. En yüksek doymamış yağ asidi miktarı Gök üzüm çekirdeklerinden elde edilen yağlarda tespit edilmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 8 Issue: 6 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).