BibTex RIS Cite

Effect of Microwave Application during Tempering on Milling and Baking Quality of Wheat

Year 2010, Volume: 8 Issue: 6, 6 - 12, 01.12.2010

Abstract

In this research, microwave application was used during tempering of two different wheat varieties Bezostaya-1 and Gerek-79 at four different temperature 32, 40, 55 and 70°C , and the sample tempered by a conventional method was used as control. Overall, ash contents of the microwave-treated samples decreased while flour yield increased significantly p

References

  • [1] Keskinoğlu, R., Elgün, A., Türker, S., 2001. Bir un değirmeninde uygulanan farklı ılık tavlama işlemlerinin öğütme kalitesine etkisi. Gıda 26(6): 419-427.
  • [2] Elgün, A., Ertugay, Z., 1995. Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Erzurum.376s
  • [3] Lock Wood, J., 1982. Flour Milling. Hanry Simon Limited, England.
  • [4] Kent, N.L., 1990. Technology of Cereals. Pergamon Pres, Oxford, U.K.
  • [5] Grosse, 1929. Solicheinen weizervarbereiter cinbauen. Die Mühle, 66: 1089-1094.
  • [6] Wisher, F.W., Shelenberge, S.A., 1949. Relationship of physical factors to the granulation of flour. Norwest Miller 238 Sec. 2(11):11a
  • [7] Jones, D.D., 1949. Product and market dynamics in the international breakfast cereal industry. Cereal Foods World 37(5): 357-360.
  • [8] Türker, S., Elgün, A., Şahin, R., 1997. Fabrika şartlarında uygulanan soğuk ve ılık tavlama işlemlerinin buğdayın öğütme özellikleri ve un kalitesine etkileri. Unlu Mamüller Dünyası 6(2):17- 27.
  • [9] Ertugay, Z., Çelik, İ., Koca, F., 1991. Farklı dozlarda uygulanan klorlu su ile soğuk ve ılık tavlama işlemlerinin kırmızı-ekmeklik buğdaylarda öğütme değeri ile unun bazı kalitatif ve mikrobiyolojik özelliklerine etkisi. Doğa (15): 661-673.
  • [10] Woggle, D.H., McMasters, M.M., Word, A.B., 1964. Changes in some properties of the aleuron cell layer caused by steam conditioning. Cereal Chemistry 41: 401-405.
  • [11] Doty, N.C., Bakern, C.W., 1977. Microwave conditioning of hard red spring wheat I. effect of wide power range of flour and bread quality. Cereal Chemistry 54: 717-727.
  • [12] Kathuria, D.K., Sidhua, J.S., 1984a. Indian durum wheats I. Effect of conditioning treatments on the milling quality and composition of semolina. Cereal Chemistry 61: 460-462.
  • [13] Kathuria, D.K., Sidhua, J.S., 1984b. Indian durum wheats II. Effect of conditioning treatments on the quality of spaghetti. Cereal Chemistry 61: 463-465.
  • [14] Daskalova, Z., Baldzhiev, D., Shikrenov, D., 1980. Effect of dielectric heating on conditioning period of wheat. Khronitelna Promioblenost 29(5): 19-22.
  • [15] Elgün, A., Türker, S., 1995. Mikrodalga uygulamalarının buğdayın tavlanmasında tanenin kabuk-endosperm ayrışımı ve un özelliklerine etkisi. Selçuk Üniversitesi Araştırma Fonu Başkanlığı Proje No:ZF 92/138, Konya.
  • [16] Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F., 1987. Araştırma ve Deneme Metotları. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yay. No:295, Ankara.
  • [17] Elgün, A., Türker, S., Bilgiçli, N., 2001. Tahıl ve Ürünlerine Analitik Kalite Kontrolü. Konya Ticaret Borsası. Yayın No:2 Konya.
  • [18] AACC, 1990. Approved Methods of the American Association of Cereal Chemists. 8th ed. St. Paul, Minnesota: AACC. U.S.A.
  • [19] Anonymous, 1982. International Association for Cereal Chemists. ICC Standart No:116.
  • [20] Elgün, A., Türker, S., Bilgiçli, N., 2007. Tahıl Ürünleri Teknolojisi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Konya.
  • [21] Bass, E.J., 1988. Wheat flour milling. In: Wheat Chemistry and Technology, Y. Pomeranz (Ed.), Vol. I. 3 rd Ed., AACC, Minnesota, A.B.D.
  • [22] Whitworth, M.B., 1994. Under the spotlight. International milling flour & Feed 88(5) Supplement: 10-13.
  • [23] Whitworth, M.B., Evers, T.D., Brock, C.J., 1998. Online measurement of bran in flour by image analysis. 16 th ICC Congress 1998, Ceral Science-Its contribution to health and well being, 9-12 May 1988, Viyana, Avusturya.
  • [24] Harrigan, K.A., Bussman, S., 1999. Digital image analysis of bran contamination in flour. Cereal Foods World 44(1): 12-26.
  • [25] Elgün, A., 2002. Buğdayda kalite takdiri ve alınan önlemler. Konya Ticaret Borsası Dergisi 5(11): 22- 23.
  • [26] Perten, H., Bondesson, A., Mjorndal, A., 1992. Gluten index variations in commercial swedish wheat samples. Cereal Foods World (37): 655-660.
  • [27] Curic, D., Karlovic, D., Tusak, D., Petrovic, B., Dugum, J., 2001. Gluten as a standart of wheat flour quality. Food Technology and Biotechnology 39(4): 353-361.
  • [28] Dikici, N., 2005. Farklı Tip Unlarda Ekmekçilik Kalitesi ile Farklı Metotlarla Ölçülen Un ve Hamur Özellikleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • [29] Pomeranz, Y., 1988. Wheat Chemistry and Technology. Vol:1-2. AACC. St. Paul, Minnesota, U.S.A.
  • [30] Ercan, R., Seçkin, R., Velioğlu, S., 1988. Ülkemizde yetiştirilen bazı buğday çeşitlerinin ekmeklik kalitesi. Gıda 13(2): 107-114.
  • [31] Kaya, S., 2007. Süne ve Kımıl Emgili Buğday Tanelerinin Sortex Cihazı ile Ayrılması Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • [32] Göçmen, D., 1991. Marmara Bölgesinde Üretilen Bazı Buğday Çeşitlerinin Ekmeklik Kalitesi Üzerinde Araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi. Uludağ Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bursa.

Buğdayın Tavlanmasında Mikrodalga Uygulamasının Öğütme ve Ekmekçilik Kalitesine Etkisi

Year 2010, Volume: 8 Issue: 6, 6 - 12, 01.12.2010

Abstract

Bu araştırmada, iki farklı buğday çeşidi Bezostaya-1 ve Gerek-79 mikrodalga uygulanarak tavlamaya tabi tutulmuştur. Mikrodalga uygulamasında 4 farklı sıcaklık derecesi 32, 40, 55 ve 70°C kullanılmış ve klasik tavlama uygulanmış örnek şahit olarak değerlendirilmiştir. Tavlamada mikrodalga işlemi uygulanan buğdaylarda; un verimi şahit örneğe göre artarken, kül miktarı düşmüştür p

References

  • [1] Keskinoğlu, R., Elgün, A., Türker, S., 2001. Bir un değirmeninde uygulanan farklı ılık tavlama işlemlerinin öğütme kalitesine etkisi. Gıda 26(6): 419-427.
  • [2] Elgün, A., Ertugay, Z., 1995. Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Erzurum.376s
  • [3] Lock Wood, J., 1982. Flour Milling. Hanry Simon Limited, England.
  • [4] Kent, N.L., 1990. Technology of Cereals. Pergamon Pres, Oxford, U.K.
  • [5] Grosse, 1929. Solicheinen weizervarbereiter cinbauen. Die Mühle, 66: 1089-1094.
  • [6] Wisher, F.W., Shelenberge, S.A., 1949. Relationship of physical factors to the granulation of flour. Norwest Miller 238 Sec. 2(11):11a
  • [7] Jones, D.D., 1949. Product and market dynamics in the international breakfast cereal industry. Cereal Foods World 37(5): 357-360.
  • [8] Türker, S., Elgün, A., Şahin, R., 1997. Fabrika şartlarında uygulanan soğuk ve ılık tavlama işlemlerinin buğdayın öğütme özellikleri ve un kalitesine etkileri. Unlu Mamüller Dünyası 6(2):17- 27.
  • [9] Ertugay, Z., Çelik, İ., Koca, F., 1991. Farklı dozlarda uygulanan klorlu su ile soğuk ve ılık tavlama işlemlerinin kırmızı-ekmeklik buğdaylarda öğütme değeri ile unun bazı kalitatif ve mikrobiyolojik özelliklerine etkisi. Doğa (15): 661-673.
  • [10] Woggle, D.H., McMasters, M.M., Word, A.B., 1964. Changes in some properties of the aleuron cell layer caused by steam conditioning. Cereal Chemistry 41: 401-405.
  • [11] Doty, N.C., Bakern, C.W., 1977. Microwave conditioning of hard red spring wheat I. effect of wide power range of flour and bread quality. Cereal Chemistry 54: 717-727.
  • [12] Kathuria, D.K., Sidhua, J.S., 1984a. Indian durum wheats I. Effect of conditioning treatments on the milling quality and composition of semolina. Cereal Chemistry 61: 460-462.
  • [13] Kathuria, D.K., Sidhua, J.S., 1984b. Indian durum wheats II. Effect of conditioning treatments on the quality of spaghetti. Cereal Chemistry 61: 463-465.
  • [14] Daskalova, Z., Baldzhiev, D., Shikrenov, D., 1980. Effect of dielectric heating on conditioning period of wheat. Khronitelna Promioblenost 29(5): 19-22.
  • [15] Elgün, A., Türker, S., 1995. Mikrodalga uygulamalarının buğdayın tavlanmasında tanenin kabuk-endosperm ayrışımı ve un özelliklerine etkisi. Selçuk Üniversitesi Araştırma Fonu Başkanlığı Proje No:ZF 92/138, Konya.
  • [16] Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F., 1987. Araştırma ve Deneme Metotları. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yay. No:295, Ankara.
  • [17] Elgün, A., Türker, S., Bilgiçli, N., 2001. Tahıl ve Ürünlerine Analitik Kalite Kontrolü. Konya Ticaret Borsası. Yayın No:2 Konya.
  • [18] AACC, 1990. Approved Methods of the American Association of Cereal Chemists. 8th ed. St. Paul, Minnesota: AACC. U.S.A.
  • [19] Anonymous, 1982. International Association for Cereal Chemists. ICC Standart No:116.
  • [20] Elgün, A., Türker, S., Bilgiçli, N., 2007. Tahıl Ürünleri Teknolojisi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Konya.
  • [21] Bass, E.J., 1988. Wheat flour milling. In: Wheat Chemistry and Technology, Y. Pomeranz (Ed.), Vol. I. 3 rd Ed., AACC, Minnesota, A.B.D.
  • [22] Whitworth, M.B., 1994. Under the spotlight. International milling flour & Feed 88(5) Supplement: 10-13.
  • [23] Whitworth, M.B., Evers, T.D., Brock, C.J., 1998. Online measurement of bran in flour by image analysis. 16 th ICC Congress 1998, Ceral Science-Its contribution to health and well being, 9-12 May 1988, Viyana, Avusturya.
  • [24] Harrigan, K.A., Bussman, S., 1999. Digital image analysis of bran contamination in flour. Cereal Foods World 44(1): 12-26.
  • [25] Elgün, A., 2002. Buğdayda kalite takdiri ve alınan önlemler. Konya Ticaret Borsası Dergisi 5(11): 22- 23.
  • [26] Perten, H., Bondesson, A., Mjorndal, A., 1992. Gluten index variations in commercial swedish wheat samples. Cereal Foods World (37): 655-660.
  • [27] Curic, D., Karlovic, D., Tusak, D., Petrovic, B., Dugum, J., 2001. Gluten as a standart of wheat flour quality. Food Technology and Biotechnology 39(4): 353-361.
  • [28] Dikici, N., 2005. Farklı Tip Unlarda Ekmekçilik Kalitesi ile Farklı Metotlarla Ölçülen Un ve Hamur Özellikleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • [29] Pomeranz, Y., 1988. Wheat Chemistry and Technology. Vol:1-2. AACC. St. Paul, Minnesota, U.S.A.
  • [30] Ercan, R., Seçkin, R., Velioğlu, S., 1988. Ülkemizde yetiştirilen bazı buğday çeşitlerinin ekmeklik kalitesi. Gıda 13(2): 107-114.
  • [31] Kaya, S., 2007. Süne ve Kımıl Emgili Buğday Tanelerinin Sortex Cihazı ile Ayrılması Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • [32] Göçmen, D., 1991. Marmara Bölgesinde Üretilen Bazı Buğday Çeşitlerinin Ekmeklik Kalitesi Üzerinde Araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi. Uludağ Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bursa.
There are 32 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Hilal Bayrakçı This is me

Selman Türker This is me

Adem Elgün This is me

Nilgün Ertaş This is me

Nermin Bilgiçli This is me

Publication Date December 1, 2010
Published in Issue Year 2010 Volume: 8 Issue: 6

Cite

APA Bayrakçı, H., Türker, S., Elgün, A., Ertaş, N., et al. (2010). Buğdayın Tavlanmasında Mikrodalga Uygulamasının Öğütme ve Ekmekçilik Kalitesine Etkisi. Akademik Gıda, 8(6), 6-12.
AMA Bayrakçı H, Türker S, Elgün A, Ertaş N, Bilgiçli N. Buğdayın Tavlanmasında Mikrodalga Uygulamasının Öğütme ve Ekmekçilik Kalitesine Etkisi. Akademik Gıda. December 2010;8(6):6-12.
Chicago Bayrakçı, Hilal, Selman Türker, Adem Elgün, Nilgün Ertaş, and Nermin Bilgiçli. “Buğdayın Tavlanmasında Mikrodalga Uygulamasının Öğütme Ve Ekmekçilik Kalitesine Etkisi”. Akademik Gıda 8, no. 6 (December 2010): 6-12.
EndNote Bayrakçı H, Türker S, Elgün A, Ertaş N, Bilgiçli N (December 1, 2010) Buğdayın Tavlanmasında Mikrodalga Uygulamasının Öğütme ve Ekmekçilik Kalitesine Etkisi. Akademik Gıda 8 6 6–12.
IEEE H. Bayrakçı, S. Türker, A. Elgün, N. Ertaş, and N. Bilgiçli, “Buğdayın Tavlanmasında Mikrodalga Uygulamasının Öğütme ve Ekmekçilik Kalitesine Etkisi”, Akademik Gıda, vol. 8, no. 6, pp. 6–12, 2010.
ISNAD Bayrakçı, Hilal et al. “Buğdayın Tavlanmasında Mikrodalga Uygulamasının Öğütme Ve Ekmekçilik Kalitesine Etkisi”. Akademik Gıda 8/6 (December 2010), 6-12.
JAMA Bayrakçı H, Türker S, Elgün A, Ertaş N, Bilgiçli N. Buğdayın Tavlanmasında Mikrodalga Uygulamasının Öğütme ve Ekmekçilik Kalitesine Etkisi. Akademik Gıda. 2010;8:6–12.
MLA Bayrakçı, Hilal et al. “Buğdayın Tavlanmasında Mikrodalga Uygulamasının Öğütme Ve Ekmekçilik Kalitesine Etkisi”. Akademik Gıda, vol. 8, no. 6, 2010, pp. 6-12.
Vancouver Bayrakçı H, Türker S, Elgün A, Ertaş N, Bilgiçli N. Buğdayın Tavlanmasında Mikrodalga Uygulamasının Öğütme ve Ekmekçilik Kalitesine Etkisi. Akademik Gıda. 2010;8(6):6-12.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).