Bulgur is a conventional name for cracked wheat, which is one of the traditional Turkish food products. In this study it was aimed to compare the statements of both Turkish Standards Institute TS 2284 Bulgur Standard and Turkish Food Codex Bulgur Notification and to evaluate the conformance of some physical and chemical properties of some bulgur samples to the statements in both the standard and the notification. All samples were in accordance with these legal statements
Bu çalışmada geleneksel gıda ürünlerimizden biri olan bulgurun kalitesi ile ilgili olan Türk Standartları Enstitüsü TS 2284 Bulgur Standardı ile ubat 2009’da yürürlülüğe giren Türk Gıda Kodeksi Bulgur Tebliği’ndeki hükümlerin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca İzmir piyasasından temin edilen bazı bulgur örneklerinin fiziksel ve kimyasal analiz sonuçlarının yönetmelik hükümlerine uygunluğu araştırılmıştır. Analiz edilen örneklerin yönetmelik hükümlerine uygun olduğu belirlenmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 8 Issue: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).