BibTex RIS Cite

Adaptive Control Systems and Some Applications in Food Industry

Year 2010, Volume: 8 Issue: 3, 43 - 46, 01.06.2010

Abstract

In this review, the definition and basic principles of adaptive control systems and applications of adaptive control to food process industries were explained. Adaptive control systems and their applications are suitable for the systems where variations in system parameters are large and system behaviors are nonlinear. In addition, adaptive control systems present a great potential for the improved efficiencies of these systems

References

  • Linko, S., 1998. Expert systems-what can they do for the food industry? Trends in Food Science and Technology 9: 3-12.
  • Seborg, D.E., Edgar, T.F., Mellicamp, D.A., 2004. Process Dynamics and Control. John Wiley and Sons Inc., USA, 433-435.
  • Stephanopoulos, G., 1984. Chemical Process Control, an Introduction to Theory and Practice. Prentice-Hall Inc., USA, 431-438.
  • Unklesbay, A., Boza-Chacon, A., Unklesbay, N., 1997. Air temperature transfer function of a convection oven. Food Control (8): 39-43
  • Perez-Correa, J.R., Cubillos, F., Zavala, E., Shene, C., Alvarez, P.I., 1998. Dynamic simulation and control of direct rotary driers. Food Control (9): 195-202
  • Riverol, C., Carosi, F., Di Sanctis, C., 2004. The application of advanced techniques in a fluidized bed freezer for fruits: evaluation of linguistic interpretation vs. stability. Food Control (15): 93- 97.
  • Riverol, C., Ricart, G., Carosi, F., Di Sanctis, C., 2008. Application of soft control strategies into the dairy industry. Innovative Food Science and Emerging Technologies (9): 298-305.

Adaptif Kontrol Sistemleri ve Gıda Endüstrisindeki Bazı Uygulamaları

Year 2010, Volume: 8 Issue: 3, 43 - 46, 01.06.2010

Abstract

Bu derleme çalışmasında adaptif kontrol sistemlerinin tanımı ve çalışma prensiplerinin tanıtılması, bunun yanı sıra gıda sanayinde adaptif kontrol uygulamalarına örnekler verilmesi hedeflenmiştir. Adaptif kontrol uygulamalarının değişiminin çok olduğu ve genellikle doğrusal olmayan gıda işleme sistemlerinde de başarıyla kullanılabileceği ve sistem veriminin büyük oranda arttığı sonucuna varılmıştır

References

  • Linko, S., 1998. Expert systems-what can they do for the food industry? Trends in Food Science and Technology 9: 3-12.
  • Seborg, D.E., Edgar, T.F., Mellicamp, D.A., 2004. Process Dynamics and Control. John Wiley and Sons Inc., USA, 433-435.
  • Stephanopoulos, G., 1984. Chemical Process Control, an Introduction to Theory and Practice. Prentice-Hall Inc., USA, 431-438.
  • Unklesbay, A., Boza-Chacon, A., Unklesbay, N., 1997. Air temperature transfer function of a convection oven. Food Control (8): 39-43
  • Perez-Correa, J.R., Cubillos, F., Zavala, E., Shene, C., Alvarez, P.I., 1998. Dynamic simulation and control of direct rotary driers. Food Control (9): 195-202
  • Riverol, C., Carosi, F., Di Sanctis, C., 2004. The application of advanced techniques in a fluidized bed freezer for fruits: evaluation of linguistic interpretation vs. stability. Food Control (15): 93- 97.
  • Riverol, C., Ricart, G., Carosi, F., Di Sanctis, C., 2008. Application of soft control strategies into the dairy industry. Innovative Food Science and Emerging Technologies (9): 298-305.
There are 7 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Collection
Authors

S Nur Dirim This is me

Publication Date June 1, 2010
Published in Issue Year 2010 Volume: 8 Issue: 3

Cite

APA Dirim, S. N. (2010). Adaptif Kontrol Sistemleri ve Gıda Endüstrisindeki Bazı Uygulamaları. Akademik Gıda, 8(3), 43-46.
AMA Dirim SN. Adaptif Kontrol Sistemleri ve Gıda Endüstrisindeki Bazı Uygulamaları. Akademik Gıda. June 2010;8(3):43-46.
Chicago Dirim, S Nur. “Adaptif Kontrol Sistemleri Ve Gıda Endüstrisindeki Bazı Uygulamaları”. Akademik Gıda 8, no. 3 (June 2010): 43-46.
EndNote Dirim SN (June 1, 2010) Adaptif Kontrol Sistemleri ve Gıda Endüstrisindeki Bazı Uygulamaları. Akademik Gıda 8 3 43–46.
IEEE S. N. Dirim, “Adaptif Kontrol Sistemleri ve Gıda Endüstrisindeki Bazı Uygulamaları”, Akademik Gıda, vol. 8, no. 3, pp. 43–46, 2010.
ISNAD Dirim, S Nur. “Adaptif Kontrol Sistemleri Ve Gıda Endüstrisindeki Bazı Uygulamaları”. Akademik Gıda 8/3 (June 2010), 43-46.
JAMA Dirim SN. Adaptif Kontrol Sistemleri ve Gıda Endüstrisindeki Bazı Uygulamaları. Akademik Gıda. 2010;8:43–46.
MLA Dirim, S Nur. “Adaptif Kontrol Sistemleri Ve Gıda Endüstrisindeki Bazı Uygulamaları”. Akademik Gıda, vol. 8, no. 3, 2010, pp. 43-46.
Vancouver Dirim SN. Adaptif Kontrol Sistemleri ve Gıda Endüstrisindeki Bazı Uygulamaları. Akademik Gıda. 2010;8(3):43-6.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).