Sphingolipids are present in animal and vegetable products at various amounts. Among various sources, dairy and dairy products are considered the best. High amounts of sphingolipids can be found in butter serum and whey lipids. Sphingolipids of whey origin are regarded as dairy additives, thus they can be used as functional ingredients in foods. Recently, the beneficial effects of sphingolipids on human health have increased studies on these constituents. Sphingolipids are found in eukaryotic organisms as well as in some prokaryotes and viruses. Highly bioactive metabolites like ceramid, sphingosine and sphingomiyelin are formed during the digestion of sphingolipids in the intestines. Sphingomyelin has an effect on the cholesterol transport and metabolism, and it may prevent atherosclerosis by either directly or by affecting other risk factors like cholesterol. Animal studies in rats have indicated that sphingolipids may reduce plasma cholesterol, a risk factor for atherosclerosis. Furthermore, some studies in rats have concludedthat bioactive metabolites such as ceramid, sphingosine and sphingomiyelin are affective compounds in reducing the risk of colon cancer. These bioactive compounds may have an influence on cell proliferation and apoptosis
Sfingolipidler, hayvansal ve bitkisel ürünlerde değişik oranlarda bulunur. Bu ürünler arasında süt ve süt ürünleri en iyi sfingolipid kaynağıdır. Sütçülük atıkları olan yayıkaltı ve peyniraltı suyu lipidlerinde oldukça yüksek orandadır. Peyniraltı suyunda bulunan sfingolipidler sütçülük katkıları olarak nitelendirilebilir ve fonksiyonel gıdalarda ticari olarak kullanılabilirler. Son zamanlarda sağlık üzerine etkilerinden dolayı büyük bir öneme sahiptir. Sfingolipidler, bazı prokaryotik hücre ve virüslere ek olarak bütün ökaryotik hücrelerde de bulunur. Sfingolipidlerin ince bağırsakta sindirilmeleri sonucu oluşan sindirim ürünleri olan seramid, sfingozin ve sfingomiyelin çok yüksek biyolojik aktiviteye sahiptir. Sfingomiyelin kolestrol taşınımını ve metabolizmasını etkiler. Aynı zamanda damar sertliğini ya doğrudan ya da kolesterol gibi diğer risk faktörlerine etki ederek önler. Sfingolipidlerin damar sertliği için risk faktörü olan plazma kolesterolünü azalttığı farelerle yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Ayrıca fareler üzerinde yapılan birçok çalışmada seramid, sfingozin ve sfingomiyelin gibi biyolojik aktif bileşiklerin kolon kanseri riskini azalttığı belirlenmiştir. Bu biyolojik aktif bileşikler hücre gelişimini durdurucu ve hücre yıkımı üzerine birçok etkiye sahiptir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Collection |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 8 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).