BibTex RIS Cite

Mevlevi Tatlısı Üretimi ve Kimyasal Bileşimi

Year 2006, Volume: 4 Issue: 5, 29 - 32, 01.10.2006

Abstract

Mevlevi dessert is a mystic food that is prepared in the Mevlevi dergah in the 13th century. It is a natural food product with a high nutritional value. It is composed of date palm, raisin, apricot, fig, and nuts such as walnut, almond and hazelnut, and various species. In this study, some analytical properties of six different varieties of Mevlevi dessert which are commonly consumed were determined

References

  • Anonymous, 2006a. http://www.mevlevilokumu.com/
  • Kümeli, T., 2004. Sentez Diyeti. Altın Kitaplar Yayınevi. Sayfa 1-269, 2004, İstanbul.
  • Al-Sahahib, W., Marshall, R.J., 2003. The fruit of the date palm: its possible use as the best food for the future? International Journal of Food Sciences and Nutrition, 54(4): 247-259.
  • Kefalas, P., Mansouri, A., Embarek, G., Kokkalou, E., 2005. Phenolic profile and antioxidant activity of the Algerian ripe date palm fruit. Food Chemistry, 89: 420.
  • Zaid, A., Wet, P.F., 2002. Origin, geographical distribution and nutritional values of date palm. Date Palm Cultivation. FAO Plant Production and Protection Paper 156 Rev.1
  • Munzuroğlu, O., Karataş, F., Geckil, H., 2003. The vitamin and selenium contents of apricot fruit of different varieties cultivated in different geographical regions. Food Chemistry, 83: 205-212. için günlük enerjinin %12-15' i proteinlerden, %55-60' ı karbonhidratlardan ve %25-30' u yağlardan karşılanmalıdır [16]. 100 gram Mevlevi tatlısı, yaklaşık olarak 307 kcal enerji içermekte ve bunun %85,6' sı
  • (262,6 kcal) karbonhidratlardan, %7,3' ü (22,4 kcal) proteinlerden ve % 7,1' i (21,9 kcal) yağlardan ileri gelmektedir. Sağlıklı beslenmenin temel taşlarını oluşturan meyvelerden üretilen Mevlevi tatlısı, besinsel lifler ve yaşam için zorunlu vitamin ve mineraller açısından zengin oluşunun yanı sıra yüksek enerji değeri ile de önem taşımaktadır. Özellikle gelişim çağındaki çocukların, ağır işte çalışan kişilerin ve sporcuların diyetlerinde Mevlevi tatlısına yer verilmesi önerilmektedir. Anaç, H., 2003. Kuru incir. T.E.A.E.-Bakış. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, 3: 1-4.
  • Özer, E.A., Yağmur, C., 2004. Cevizli sucuğun bileşimi ile beslenmedeki yeri ve önemi. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Sayfa 30-34, 2004, Van.
  • Başoğlu, F., Uylaşer, V., 2001. Gıda Analizlerine Giriş Uygulama Kılavuzu.
  • Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü. Sayfa 14-16, 31- , 66-68, 2001, Bursa. th
  • Anonymous, 1970. Official Methods of Analysis. 11 edition., AOAC, Arlington, VA.
  • Altuğ, T., Ova, G., Boyacıoğlu, D., Kurtcan, Ü., 1993. Gıda Analizleri, Ege
  • Meslek Yüksekokulu Yayın No: 15. Bornova-İzmir. Anonymous, 1951. Methods of vitamin assay. The Association of Vitamin
  • Chemists. Interscience Publishers. Inc. P:301, 1951, New York.
  • Sungsoo, S., Cho, Dreher, M., 2001. Handbook of Dietary Fiber. Mercel Dekker Inc, NewYork.
  • Araştırmada kullanılan örnekleri temin etmemizi sağlayan A. Laçin Tatlıları firması sahibi Atiye Laçin'e ve kimyasal analizler sırasında yardımlarını bizden esirgemeyen Yrd. Doç. Dr. Murat Zorba'ya teşekkürlerimizi sunarız. Anonymous, 2006b. USDA National Nutrient database for Standart Referances http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/
  • Piga, A., Pinna, I., Özer, K.B., Agabbio, M., Aksoy, U., 2004. Hot air dehydration of figs (Ficus carica L.): drying kinetics and quality loss. International
  • Journal of Food Science and Technology 39: 793-799. Demirci, M., 2005. Beslenme. T.Ü. Ziraat Fakültesi Gıda Müh. Bölümü. Sayfa , 2005, Tekirdağ.

Mevlevi Tatlısı Üretimi ve Kimyasal Bileşimi

Year 2006, Volume: 4 Issue: 5, 29 - 32, 01.10.2006

Abstract

Mevlevi tatlısı, 13. yüzyılda Mevlevihanelerde hazırlanan mistik özelliğe sahip bir tatlıdır. Zengin içeriğinden dolayı yüksek enerji değerine sahip doğal bir gıda ürünüdür. Hurma, kurutulmuş üzüm, kayısı, incir ve ceviz, badem, fındık gibi sert kabuklu meyveler ile susam, haşhaş ve çeşitli baharatların karışımından oluşmaktadır. Bu çalışmada, Mevlevi tatlısının en fazla tüketilen altı çeşidi seçilerek bunların bazı bileşim özellikleri belirlenmiştir

References

  • Anonymous, 2006a. http://www.mevlevilokumu.com/
  • Kümeli, T., 2004. Sentez Diyeti. Altın Kitaplar Yayınevi. Sayfa 1-269, 2004, İstanbul.
  • Al-Sahahib, W., Marshall, R.J., 2003. The fruit of the date palm: its possible use as the best food for the future? International Journal of Food Sciences and Nutrition, 54(4): 247-259.
  • Kefalas, P., Mansouri, A., Embarek, G., Kokkalou, E., 2005. Phenolic profile and antioxidant activity of the Algerian ripe date palm fruit. Food Chemistry, 89: 420.
  • Zaid, A., Wet, P.F., 2002. Origin, geographical distribution and nutritional values of date palm. Date Palm Cultivation. FAO Plant Production and Protection Paper 156 Rev.1
  • Munzuroğlu, O., Karataş, F., Geckil, H., 2003. The vitamin and selenium contents of apricot fruit of different varieties cultivated in different geographical regions. Food Chemistry, 83: 205-212. için günlük enerjinin %12-15' i proteinlerden, %55-60' ı karbonhidratlardan ve %25-30' u yağlardan karşılanmalıdır [16]. 100 gram Mevlevi tatlısı, yaklaşık olarak 307 kcal enerji içermekte ve bunun %85,6' sı
  • (262,6 kcal) karbonhidratlardan, %7,3' ü (22,4 kcal) proteinlerden ve % 7,1' i (21,9 kcal) yağlardan ileri gelmektedir. Sağlıklı beslenmenin temel taşlarını oluşturan meyvelerden üretilen Mevlevi tatlısı, besinsel lifler ve yaşam için zorunlu vitamin ve mineraller açısından zengin oluşunun yanı sıra yüksek enerji değeri ile de önem taşımaktadır. Özellikle gelişim çağındaki çocukların, ağır işte çalışan kişilerin ve sporcuların diyetlerinde Mevlevi tatlısına yer verilmesi önerilmektedir. Anaç, H., 2003. Kuru incir. T.E.A.E.-Bakış. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, 3: 1-4.
  • Özer, E.A., Yağmur, C., 2004. Cevizli sucuğun bileşimi ile beslenmedeki yeri ve önemi. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Sayfa 30-34, 2004, Van.
  • Başoğlu, F., Uylaşer, V., 2001. Gıda Analizlerine Giriş Uygulama Kılavuzu.
  • Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü. Sayfa 14-16, 31- , 66-68, 2001, Bursa. th
  • Anonymous, 1970. Official Methods of Analysis. 11 edition., AOAC, Arlington, VA.
  • Altuğ, T., Ova, G., Boyacıoğlu, D., Kurtcan, Ü., 1993. Gıda Analizleri, Ege
  • Meslek Yüksekokulu Yayın No: 15. Bornova-İzmir. Anonymous, 1951. Methods of vitamin assay. The Association of Vitamin
  • Chemists. Interscience Publishers. Inc. P:301, 1951, New York.
  • Sungsoo, S., Cho, Dreher, M., 2001. Handbook of Dietary Fiber. Mercel Dekker Inc, NewYork.
  • Araştırmada kullanılan örnekleri temin etmemizi sağlayan A. Laçin Tatlıları firması sahibi Atiye Laçin'e ve kimyasal analizler sırasında yardımlarını bizden esirgemeyen Yrd. Doç. Dr. Murat Zorba'ya teşekkürlerimizi sunarız. Anonymous, 2006b. USDA National Nutrient database for Standart Referances http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/
  • Piga, A., Pinna, I., Özer, K.B., Agabbio, M., Aksoy, U., 2004. Hot air dehydration of figs (Ficus carica L.): drying kinetics and quality loss. International
  • Journal of Food Science and Technology 39: 793-799. Demirci, M., 2005. Beslenme. T.Ü. Ziraat Fakültesi Gıda Müh. Bölümü. Sayfa , 2005, Tekirdağ.
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Esra Arslan This is me

Onur Güneşer This is me

Ayşegül Kırca This is me

Publication Date October 1, 2006
Published in Issue Year 2006 Volume: 4 Issue: 5

Cite

APA Arslan, E., Güneşer, O., & Kırca, A. (2006). Mevlevi Tatlısı Üretimi ve Kimyasal Bileşimi. Akademik Gıda, 4(5), 29-32.
AMA Arslan E, Güneşer O, Kırca A. Mevlevi Tatlısı Üretimi ve Kimyasal Bileşimi. Akademik Gıda. October 2006;4(5):29-32.
Chicago Arslan, Esra, Onur Güneşer, and Ayşegül Kırca. “Mevlevi Tatlısı Üretimi Ve Kimyasal Bileşimi”. Akademik Gıda 4, no. 5 (October 2006): 29-32.
EndNote Arslan E, Güneşer O, Kırca A (October 1, 2006) Mevlevi Tatlısı Üretimi ve Kimyasal Bileşimi. Akademik Gıda 4 5 29–32.
IEEE E. Arslan, O. Güneşer, and A. Kırca, “Mevlevi Tatlısı Üretimi ve Kimyasal Bileşimi”, Akademik Gıda, vol. 4, no. 5, pp. 29–32, 2006.
ISNAD Arslan, Esra et al. “Mevlevi Tatlısı Üretimi Ve Kimyasal Bileşimi”. Akademik Gıda 4/5 (October 2006), 29-32.
JAMA Arslan E, Güneşer O, Kırca A. Mevlevi Tatlısı Üretimi ve Kimyasal Bileşimi. Akademik Gıda. 2006;4:29–32.
MLA Arslan, Esra et al. “Mevlevi Tatlısı Üretimi Ve Kimyasal Bileşimi”. Akademik Gıda, vol. 4, no. 5, 2006, pp. 29-32.
Vancouver Arslan E, Güneşer O, Kırca A. Mevlevi Tatlısı Üretimi ve Kimyasal Bileşimi. Akademik Gıda. 2006;4(5):29-32.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).