The purpose of this study are able to determine the probable adulteration in the light the changes of cistrans isomers of fatty acids in butter milk and olive oil samples added margarin and some vegetable oils by means of a capillary gas choromatographic method. The margarin addition of butter milk sample were made in different levels 25 %, 50 % and 75 % .It is determined that the levels of total fatty acid and PUFA's highly increased with margarin addition into butter milk sample. Also, the virgin olive oil samples were adulterated with various vegetable oils sunflower oil,second extraction olive oil,refined olive pomace oil and refined hazelnut oil from 15 % to 50 % in different ratios. It is observed that the fatty acid composition didn't effect with the addition of second extraction olive oil,refined olive pomace oil and refined hazelnut oil into virgin olive oil samples but the levels of their total fatty acids relatively increased. Also, the addition about 10 % of sunflower oil into virgin olive oil greatly changed its all fatty acid composition, especially the levels of MFA's oleic acid and PUFA's linoleic acid and total trans fatty acids, was determined. In some olive oils marketing in Aegean region were found the adulterations, such as soybean oil,cotton seed oil, mixed vegetable oil and sunflower oil, by means of this capillary gas chorotographic method. These findings have indicated that the alterations of fatty acid isomers, especially trans isomers, will be used to be determined and estimated the adulteration of butter milk and virgin olive oil.
Bu çalışmanın amacı margarin katılmış tereyağı ve bazı bitkisel sıvı yağlar ilave edilmiş natürel zeytinyağlarındaki muhtemel tağşişleri kapilar gaz kromatografisi yöntemi ile yağ asitlerinin cis trans izomerlerinde olabilecek değişimleri ışığında ortaya çıkarabilmektir. Tereyağı örneğine % 25, 50 ve 75 oranında margarin ilave edilmiştir. Tereyağına margarin ilavesi ile birlikte toplam trans yağ asitleri ve PUFA Çoklu Doymamış Yağ Asitleri düzeylerinde yüksek düzeyde artışlar belirlenmiştir. Ayrıca natürel zeytinyağı örneklerine % 15 'den % 50 'ye kadar değişik düzeylerde çeşitli bitkisel rafine ayçiçek yağı, ikinci ekstraksiyon zeytin yağı, rafine yemeklik pirina yağı ve rafine fındık yağı gibi yemeklik yağlar ilave edilmiştir: Natürel zeytinyağlarına ikinci ekstraksiyon zeytin yağı, rafine yemeklik pirina yağı ve rafine fındık yağı gibi yağların ilavesinin onların yağ asitleri bileşimlerini etkilemediği ancak onların nispeten toplam trans yağ asitleri düzeylerini arttırdığı görülmüştür. Ayrıca natürel zeytinyağına % 10 civarındaki rafine ayçiceği yağı ilavesinin onun bütün yağ asitleri kompozisyonu, özellikle de MUFA oleik asit ve PUFA linoleik düzeylerini ve toplam trans yağ asitlerini, etkilediği belirlenmiştir. Ege Bölgesi'nde satılan bazı zeytinyağlarında soya, ayçiçek, pamuk ve bitkisel karışım yağlarına dayalı tağşişler uygulanan mevcut especially trans isomers, will be used to be determined kapilar GC yöntemi ile bulunmuştur. Araştırmanın bulguları, yağ asitlerindeki değişimlerin özellikle de trans yağ asitlerinde bulunanlar tereyağı ve natürel zeytinyağındaki tağşişlerin tahmin edilmesi ve belirlenmesi için kullanılabileceğini işaret etmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2006 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 4 Issue: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).