Viniculture is very important for Canakkale and Karasakız and Karalahna as main red grape varieties are grown in the region. Karasakız is grown frequently in Region, because it is a quality cognac grape variety and also, there is a cognac factory in Çanakkale. Furthermore, Karalahna is produced in Bozcaada, which is the wine region of Canakkale. In this study, quality properties of red wines produced by Karasakız and Karalahna grape varieties were determined. Wine properties were compared to each other and related regulations. In this frame, Wine of Karasakız was found superior than wine of Karalahna in terms of alcohol, total acidity and sugar free dry matter. Moreover, wine of Karasakız was convenient according to the regulations but wine of Karalahna was not regarding alcohol amount. However, wine of Karalahna was liked more than wine of Karasakız according to sensorial evaluation results in terms of colour, clearness, duft, flavour and general impression.
Çanakkale İli'nde bağcılık önem taşımakta ve yörede başlıca yerli kırmızı şaraplık çeşitler olarak Karasakız ve Karalahna üzümleri yetiştirilmektedir. Karasakız, aynı zamanda kalite kanyak veren bir üzüm çeşidi olması ve İlimizde Kanyak Fabrikasının da bulunması nedeniyle yaygın bir şekilde yetiştirilmektedir. Karalahna üzüm çeşidi ise İlin şarapçılık merkezi olan Bozcaada'da yoğunlaşmıştır. Bu çalışmada yöremiz şaraplık çeşitleri olan Karasakız ve Karalahna üzümlerinin ve bunlardan elde edilen şarapların kalite özellikleri belirlenmiştir. Şaraplar özellikleri bakımından birbirleriyle ve ilgili standarttaki verilerle karşılaştırılmıştır. Sonuçta Karasakız şarabı alkol, şekersiz kurumadde, toplam asit değerleri bakımından Karalahna şarabından daha üstün bulunmuş, Karasakız şarabının tamamen Karalahna şarabının ise alkol miktarı dışında ilgili standarda uygun olduğu belirlenmiştir. Ancak renk, berraklık, buke, tat ve genel izlenim olmak üzere toplam 20 puan üzerinden yapılan duyusal değerlendirme sonuçlarına göre ise Karalahna şarabı Karasakız şarabından daha fazla beğeni toplamıştır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2006 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 4 Issue: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).