BibTex RIS Cite

Scombroid Balık Zehirlenmesi

Year 2006, Volume: 4 Issue: 2, 13 - 15, 01.04.2006

Abstract

Consumption of crustacea, mammals, reptiles, algies and fish, broadly distributed within the sea that covers the ¾ of the world, are associated with a number of diseases. Eighty percent of cases due to sea food consumption are caused by scombroid toxicosis histamin fish toxicosis . Scrombroid fish toxicosis was first reported in 1828 and subsequently recognised in several countries. Today, it occupies an important place within widespread food intoxication in the world

Scombroid Balık Zehirlenmesi

Year 2006, Volume: 4 Issue: 2, 13 - 15, 01.04.2006

Abstract

Dünyanın 3/4 'ünü kaplayan denizlerin çok geniş bir bölümüne yayılan kabuklular, memeliler, reptiller, algler ve balıkların tüketilmesiyle pek çok hastalık şekillenmektedir. Scombroid zehirlenme histamin balık zehirlenmesi , deniz ürünlerinin tüketilmesi sonucu meydana gelen vakaların %80'ini oluşturmaktadır. Scombroid balık zehirlenmesi ilk olarak 1828 yılında bildirilmiş ve daha sonra bir çok ülkede tanımlanmıştır. Bugün, dünyada yaygın olarak görülen gıda kaynaklı intoksikasyonlar arasında önemli bir yer tutmaktadır 13,25

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Şebnem Pamuk This is me

Publication Date April 1, 2006
Published in Issue Year 2006 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Pamuk, Ş. (2006). Scombroid Balık Zehirlenmesi. Akademik Gıda, 4(2), 13-15.
AMA Pamuk Ş. Scombroid Balık Zehirlenmesi. Akademik Gıda. April 2006;4(2):13-15.
Chicago Pamuk, Şebnem. “Scombroid Balık Zehirlenmesi”. Akademik Gıda 4, no. 2 (April 2006): 13-15.
EndNote Pamuk Ş (April 1, 2006) Scombroid Balık Zehirlenmesi. Akademik Gıda 4 2 13–15.
IEEE Ş. Pamuk, “Scombroid Balık Zehirlenmesi”, Akademik Gıda, vol. 4, no. 2, pp. 13–15, 2006.
ISNAD Pamuk, Şebnem. “Scombroid Balık Zehirlenmesi”. Akademik Gıda 4/2 (April 2006), 13-15.
JAMA Pamuk Ş. Scombroid Balık Zehirlenmesi. Akademik Gıda. 2006;4:13–15.
MLA Pamuk, Şebnem. “Scombroid Balık Zehirlenmesi”. Akademik Gıda, vol. 4, no. 2, 2006, pp. 13-15.
Vancouver Pamuk Ş. Scombroid Balık Zehirlenmesi. Akademik Gıda. 2006;4(2):13-5.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).