Food producers and researchers use many approaches in determination or prediction of shelf life, which is an important quality criterion for many foods. In this study, basic chemical kinetic approaches and their parameters used in determining of quality loss of foods during storage and also in predicting their shelf lives were reviewed.
Çeşitli gıdalar için önemli bir kalite ölçütü olan raf ömrünün belirlenmesinde, araştırıcılar veya üreticiler tarafından birçok yaklaşımlar kullanılmaktadır. Bu çalışmada, konuya ilişkin olarak gıdaların kalitesinde meydana gelen kayıpların veya raf ömürlerinin belirlenmesinde - tahminlenmesinde kullanılan temel kimyasal kinetik yaklaşımlar üzerinde durulmuş, konuya ilişkin parametreler açıklanmaya çalışılmıştır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 3 Issue: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).