BibTex RIS Cite

Karabaş Otu'nun Süperkritik Ekstrasyonu Lavandula Stoechas spp.

Year 2005, Volume: 3 Issue: 1, 26 - 30, 01.02.2005

Abstract

References

  • Skoula, M., Abidi, C., Kokkalau, E., Essential oil
  • variation of Lavandula stoechas growing wild in Crete
  • (Greece). Biochemical Systematics and Ecology 1996, 24, 255-260.
  • Reverchon, E., Della Porta, G., Senatore, F., Supercritical CO extraction and fractionation of Lavender essential oil and waxes. J. Agric. Food. Chem. 1995, 43, 1654-1658.
  • Kokkalau, E., The constituents of the essential oil from Lavandula stoechas growing wild in Greece. Planta Medica 1998, 47, 58-59.
  • Taylor, T., Supercritical Fluid Extraction 1996, John - 40 15 20 20 15 Wiley and Sons, Inc.
  • McHugh, M.A., Krukonis, V.J., Supercritical Fluid extraction- Principles and practice, Butterworths, Boston, MA, 1986, p.10.
  • Rozzi, N.L., Singh, R.K., Supercritical Fluids and the Food Industry,Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 2002, 1, 33-44
  • Gopalan, B., Goto, M., Kodama, A., Hirose, T., Supercritical carbon dioxide extraction of Turmeric (Curcuma longa). J. Agric. Food Chem. 2000, 48, 2189-2192.
  • Goto, M., Roy, B.C., Hirose, T., Shrinking core leaching model for supercritical fluid extraction. J. Supercritical Fluids 1996, 9, 128-132.
  • Reverchon, E., Marrone, C., Modelling and simulation of the supercritical CO extraction of vegetable oils. J. Supercrit. Fluids 2 2001, 19, 161.
  • Duarte, C., Martins, M., Gouveia, A.F., Costa, S.B., Leitao, A.E., Bernardo-Gil, M.G., Supercritical fluid extraction of red pepper ( Capsium frutescens L.), J. of Supercritical Fluids 2004, 30, 155-161.
  • Louli, V., Folas, G., Voutsas, E., Magoulas, K., Extarction of parsly seed oil by supercritical CO , J. of Supercritical Fluids 2004, 30, 2 163-174
  • Goto, M., Sato, M., Hirose, T., Extraction of peppermint oil by supercritical carbon dioxide. Jpn. J. Chem. Eng. 1993, 26, 401.
  • Battle, K.D., Clifford, A., Hawthorne, S.B., Langenfeld, J.J., Miller, D.J., Robinson, R.A., A model for dynamic extraction using a supercritical fluid, J. Supercrit. Fluids 1990, 3, 143
  • Rahmani, N.N., Hassan, M.N., Omar, A., Ibrahim, M.H., Kadir M.O., Dehulling and its effect on supercritical extraction of palm kernel oil, Journal of Chemical Engineering of Japan 2001, 34 407410
  • Ginneken, L.V., Dutré, V., Adriansens, W, Weyten, H., Effect of liquid and supercritical carb on dioxide treatments on the leaching performance of a cement- stabilized waste form. J. of Supercritical Fluids 2004, 30, 175-178.
  • Sonsuzer, S., Sahin, S., Yilmaz, L., Optimization of supercritical carbon dioxide extraction of Tymbra spicata oil. J. of Supercritical Fluids 2004, 30, 189-199.

Karabaş Otu'nun Süperkritik Ekstrasyonu Lavandula Stoechas spp.

Year 2005, Volume: 3 Issue: 1, 26 - 30, 01.02.2005

Abstract

Çalışamanın amacı, pilot ölçekli uygulamalarda olduğu gibi, laboratuar aparatlarında da karabaş otundan süperkritik karbon dioksit SCCO ekstraksiyon metodu ile esansiyel yağ elde etmektir. Elde edilen ekstraktların ayrımı için bir seperasyon prosedürü kullanılmıştır. En iyi ekstraksiyon ve seperasyon koşullarını elde etmek için elde edilen ürünlerin GC-MS analizleri gerçekleştirilmiş ve yarı sürekli akış gösteren ekstraktör kullanılmıştır. Ekstraksiyon hızı basınç ve sıcaklığın bir fonksiyonu olarak ölçülmüş ve hızın artan CO hızıyla doğru orantılı olarak arttığı gözlenmiştir. Karabaş otunun ekstraksiyonunda basınç ve sıcaklığın etkisi, bizleri çözücü yoğunluğunun daha büyük olduğu ve bu nedenle de yağın solventte çözünürlük kazandığı 40 ºC- 45 ºC sıcaklık aralığı ve 15-20 Mpa basınç değerlerini kullanmaya sevketmişitr. Ekstrakte edilen yağın ana bileşenleri kamfor, fenkon, ökaliptol, kamfol, fenkol, kamfen, timol, mirtenol, furfural alkol ve daha birçok uçucu bileşenler olarak tanımlanmıştır.

References

  • Skoula, M., Abidi, C., Kokkalau, E., Essential oil
  • variation of Lavandula stoechas growing wild in Crete
  • (Greece). Biochemical Systematics and Ecology 1996, 24, 255-260.
  • Reverchon, E., Della Porta, G., Senatore, F., Supercritical CO extraction and fractionation of Lavender essential oil and waxes. J. Agric. Food. Chem. 1995, 43, 1654-1658.
  • Kokkalau, E., The constituents of the essential oil from Lavandula stoechas growing wild in Greece. Planta Medica 1998, 47, 58-59.
  • Taylor, T., Supercritical Fluid Extraction 1996, John - 40 15 20 20 15 Wiley and Sons, Inc.
  • McHugh, M.A., Krukonis, V.J., Supercritical Fluid extraction- Principles and practice, Butterworths, Boston, MA, 1986, p.10.
  • Rozzi, N.L., Singh, R.K., Supercritical Fluids and the Food Industry,Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 2002, 1, 33-44
  • Gopalan, B., Goto, M., Kodama, A., Hirose, T., Supercritical carbon dioxide extraction of Turmeric (Curcuma longa). J. Agric. Food Chem. 2000, 48, 2189-2192.
  • Goto, M., Roy, B.C., Hirose, T., Shrinking core leaching model for supercritical fluid extraction. J. Supercritical Fluids 1996, 9, 128-132.
  • Reverchon, E., Marrone, C., Modelling and simulation of the supercritical CO extraction of vegetable oils. J. Supercrit. Fluids 2 2001, 19, 161.
  • Duarte, C., Martins, M., Gouveia, A.F., Costa, S.B., Leitao, A.E., Bernardo-Gil, M.G., Supercritical fluid extraction of red pepper ( Capsium frutescens L.), J. of Supercritical Fluids 2004, 30, 155-161.
  • Louli, V., Folas, G., Voutsas, E., Magoulas, K., Extarction of parsly seed oil by supercritical CO , J. of Supercritical Fluids 2004, 30, 2 163-174
  • Goto, M., Sato, M., Hirose, T., Extraction of peppermint oil by supercritical carbon dioxide. Jpn. J. Chem. Eng. 1993, 26, 401.
  • Battle, K.D., Clifford, A., Hawthorne, S.B., Langenfeld, J.J., Miller, D.J., Robinson, R.A., A model for dynamic extraction using a supercritical fluid, J. Supercrit. Fluids 1990, 3, 143
  • Rahmani, N.N., Hassan, M.N., Omar, A., Ibrahim, M.H., Kadir M.O., Dehulling and its effect on supercritical extraction of palm kernel oil, Journal of Chemical Engineering of Japan 2001, 34 407410
  • Ginneken, L.V., Dutré, V., Adriansens, W, Weyten, H., Effect of liquid and supercritical carb on dioxide treatments on the leaching performance of a cement- stabilized waste form. J. of Supercritical Fluids 2004, 30, 175-178.
  • Sonsuzer, S., Sahin, S., Yilmaz, L., Optimization of supercritical carbon dioxide extraction of Tymbra spicata oil. J. of Supercritical Fluids 2004, 30, 189-199.
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Goto, M. This is me

Otles, S. This is me

Askin, R. This is me

Publication Date February 1, 2005
Published in Issue Year 2005 Volume: 3 Issue: 1

Cite

APA M., G., S., O., & R., A. (2005). Karabaş Otu’nun Süperkritik Ekstrasyonu Lavandula Stoechas spp. Akademik Gıda, 3(1), 26-30.
AMA M. G, S. O, R. A. Karabaş Otu’nun Süperkritik Ekstrasyonu Lavandula Stoechas spp. Akademik Gıda. February 2005;3(1):26-30.
Chicago M., Goto, Otles, S., and Askin, R. “Karabaş Otu’nun Süperkritik Ekstrasyonu Lavandula Stoechas Spp”. Akademik Gıda 3, no. 1 (February 2005): 26-30.
EndNote M. G, S. O, R. A (February 1, 2005) Karabaş Otu’nun Süperkritik Ekstrasyonu Lavandula Stoechas spp. Akademik Gıda 3 1 26–30.
IEEE G. M., O. S., and A. R., “Karabaş Otu’nun Süperkritik Ekstrasyonu Lavandula Stoechas spp”., Akademik Gıda, vol. 3, no. 1, pp. 26–30, 2005.
ISNAD M., Goto, et al. “Karabaş Otu’nun Süperkritik Ekstrasyonu Lavandula Stoechas Spp”. Akademik Gıda 3/1 (February 2005), 26-30.
JAMA M. G, S. O, R. A. Karabaş Otu’nun Süperkritik Ekstrasyonu Lavandula Stoechas spp. Akademik Gıda. 2005;3:26–30.
MLA M., Goto, et al. “Karabaş Otu’nun Süperkritik Ekstrasyonu Lavandula Stoechas Spp”. Akademik Gıda, vol. 3, no. 1, 2005, pp. 26-30.
Vancouver M. G, S. O, R. A. Karabaş Otu’nun Süperkritik Ekstrasyonu Lavandula Stoechas spp. Akademik Gıda. 2005;3(1):26-30.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).