BibTex RIS Cite

Yenilebilir Film ve Kaplamalar: Gıdalara Uygulanabilirliği

Year 2004, Volume: 2 Issue: 2, 30 - 35, 01.04.2004

Abstract

SThe interest in the study of edible film which has many advantages and application has arisen during last decade. Components of edible films can be divided into: polysaccharide, proteins, lipid and composites based materials. Additionally, additives may be added to enhance the film properties. Edible film manufactured by solvent casting, molten casting or extrusion methods can be used as coatings on the foods by spraying, dipping, casting The deterioration of packaged foodstuff largely depends on the mass transfer O , water properties of the film. Permeability properties of the films depend on the film forming components. The functional groups on chemical nature of the films have different effects on permeability. Permeability and mechanical properties of edible films may be comparable with synthetic films. These depend on the film forming materials. Edible films are generally seen as having considerable potential for food applications. They can be used as coating for fruit and vegetables and other foodstuff.

References

  • )Kaster, J.J. and Fennema, O.R. 1986. Edible film and coating: A review. Food Technol. 40 (12) 47-58.
  • )Güilbert, S. 1986. Technology and application of edible protective film
  • İn: Food Packaging and Preservation, M. Matathlouthi (ed), Elsevier Applied Science Publishers, New York, pp 371-394. ) Anker, M. 1996. Edible and biodegradable films and coatings for food packaging. The Swedish Institute For Food and Biotechnology. Goteborg, Sweden.
  • ) Baldwin, E.A. 1999. Surface teratments and edible coatings in food preservation in “Handbook of Food Preservation” Ed. M.S.Rahman.
  • Marcel Dekker, Inc., New York. pp. 577-609
  • ) Debeaufort, F., Quezada-Gallo, J.A. and Voilley, A. 1998. Edible film and coating tomorrow's packaging. A review. Critical reviews in Food Science. 38(4). 299-313.
  • ) Krochta, J.M. and De Mulder-Johnston., C. 1997. Edible and biodegredable polymer film: Challenges and opportunities. Food Technolo. 51 (2) 61-74.
  • ) Krochta, J.M. 1997. Film, Edible. In The Willey Encylopedia of
  • Packaging Technology. (Ed) Brody A, Marsh K S. John Wiley and Sıns Inc. 400. ) Han, J.H., 2000. Antimicrobial food Packaging. Food Technology. 54 (3). 56-65.
  • ) Greener Donhowe, I.K. and O.R.Fennema. 1994. Edible Films and Coating. Characteristics, Formation, Definitions, and Testing Methods.
  • Ch1. in Edible In Edible Coatings and Films to Improve Food Quality. Ed. by J. M. Krochta, E.A. Baldwin and M. Nisperos-Carriedo, Technomic Publishing Co., Lancester, PA., pp. 1-25. ) and promise. Trends in Food Sci. and Technol. 51:76-81. ) Miller, K.S and Krochta, J.M. 1996. Oxygen and aroma barrier properties of edible films: A review. Trends in Food Sci. and Technol., (7)228-237.
  • ) Ashley R. J 1985. Permeability and Plastic Packaging,Polymer
  • Permeability, J. Comyn (ed) Elsevier Applied Science Pub, New York, pp 307 ) Grant, L. A, and Burns, J. 1994. Application of Coating In Edible
  • Coatings and Films to Improve Food Quality. Ed. by J. M. Krochta, E.A. Baldwin and M. Nisperos-Carriedo, Technomic Publishing Co., Lancester, 201. ) Grant L, A ve Burns J. 1994. Application of coatings In: Edible

Yenilebilir Film ve Kaplamalar: Gıdalara Uygulanabilirliği

Year 2004, Volume: 2 Issue: 2, 30 - 35, 01.04.2004

Abstract

Birçok avantajlara ve uygulamalara sahip olan yenilebilir filmlere olan ilgi son zamanlarda giderek artmaktadır. Yenilebilir filmler proteinler, polisakkaritler, lipid ve karışım guruplarına ayrılabilirler. Film kompozisyonuna katkı maddeleri filmin özelliklerini geliştirmek için katılabilirler. Solvent, dökme kasting , ekstrüksiyon gibi değişik metodlar kullanılarak üretilen kaplama yada filmler farklı yöntemlerle daldırma, püskürtme, dökme gıdaya uygulanırlar.Ambalajlanmış gıdanın bozulması filmin geçirgenliğine oksijen, su buharı yani kütle transferine bağlıdır. Geçirgenlik özelliği filmin yapıldığı materyallerden direk etkilenir. Kimyasal yapıdaki fonksiyonel grupların geçirgenlik üzerine farklı etkileri vardır. Değişik yenilebilir filmlerin geçirgenlik ve mekaniksel özellikleri de polimerlerle kıyaslanabilir. Bu özelliker yapıldığı metaryal ve kıyaslandığı polimerlere göre değişim gösterirler. Yenilebilir filmler büyük bir potansiyele sahip olup hali hazırda ticari uygulamaları vardır. Meyve, sebzelere ve diğer gıdaların kaplanmasında kullanılabilirler. Bu derlemede yenilebilir filmler ve kaplamaların uygulanmasının amaçları, nitelikleri, film materyaleri, katkı materyalleri, üretilme ve gıdaya uygulanabilme yöntemleri, filmin bariyer ve mekaniksel özellikleri, bunların ticari sentetik polimerlerle kıyaslanması ve ürünlere kullanımları hakkında bilgi verilmiştir.

References

  • )Kaster, J.J. and Fennema, O.R. 1986. Edible film and coating: A review. Food Technol. 40 (12) 47-58.
  • )Güilbert, S. 1986. Technology and application of edible protective film
  • İn: Food Packaging and Preservation, M. Matathlouthi (ed), Elsevier Applied Science Publishers, New York, pp 371-394. ) Anker, M. 1996. Edible and biodegradable films and coatings for food packaging. The Swedish Institute For Food and Biotechnology. Goteborg, Sweden.
  • ) Baldwin, E.A. 1999. Surface teratments and edible coatings in food preservation in “Handbook of Food Preservation” Ed. M.S.Rahman.
  • Marcel Dekker, Inc., New York. pp. 577-609
  • ) Debeaufort, F., Quezada-Gallo, J.A. and Voilley, A. 1998. Edible film and coating tomorrow's packaging. A review. Critical reviews in Food Science. 38(4). 299-313.
  • ) Krochta, J.M. and De Mulder-Johnston., C. 1997. Edible and biodegredable polymer film: Challenges and opportunities. Food Technolo. 51 (2) 61-74.
  • ) Krochta, J.M. 1997. Film, Edible. In The Willey Encylopedia of
  • Packaging Technology. (Ed) Brody A, Marsh K S. John Wiley and Sıns Inc. 400. ) Han, J.H., 2000. Antimicrobial food Packaging. Food Technology. 54 (3). 56-65.
  • ) Greener Donhowe, I.K. and O.R.Fennema. 1994. Edible Films and Coating. Characteristics, Formation, Definitions, and Testing Methods.
  • Ch1. in Edible In Edible Coatings and Films to Improve Food Quality. Ed. by J. M. Krochta, E.A. Baldwin and M. Nisperos-Carriedo, Technomic Publishing Co., Lancester, PA., pp. 1-25. ) and promise. Trends in Food Sci. and Technol. 51:76-81. ) Miller, K.S and Krochta, J.M. 1996. Oxygen and aroma barrier properties of edible films: A review. Trends in Food Sci. and Technol., (7)228-237.
  • ) Ashley R. J 1985. Permeability and Plastic Packaging,Polymer
  • Permeability, J. Comyn (ed) Elsevier Applied Science Pub, New York, pp 307 ) Grant, L. A, and Burns, J. 1994. Application of Coating In Edible
  • Coatings and Films to Improve Food Quality. Ed. by J. M. Krochta, E.A. Baldwin and M. Nisperos-Carriedo, Technomic Publishing Co., Lancester, 201. ) Grant L, A ve Burns J. 1994. Application of coatings In: Edible
There are 14 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Cengiz Caner This is me

Mehmet Küçük This is me

Publication Date April 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 2 Issue: 2

Cite

APA Caner, C., & Küçük, M. (2004). Yenilebilir Film ve Kaplamalar: Gıdalara Uygulanabilirliği. Akademik Gıda, 2(2), 30-35.
AMA Caner C, Küçük M. Yenilebilir Film ve Kaplamalar: Gıdalara Uygulanabilirliği. Akademik Gıda. April 2004;2(2):30-35.
Chicago Caner, Cengiz, and Mehmet Küçük. “Yenilebilir Film Ve Kaplamalar: Gıdalara Uygulanabilirliği”. Akademik Gıda 2, no. 2 (April 2004): 30-35.
EndNote Caner C, Küçük M (April 1, 2004) Yenilebilir Film ve Kaplamalar: Gıdalara Uygulanabilirliği. Akademik Gıda 2 2 30–35.
IEEE C. Caner and M. Küçük, “Yenilebilir Film ve Kaplamalar: Gıdalara Uygulanabilirliği”, Akademik Gıda, vol. 2, no. 2, pp. 30–35, 2004.
ISNAD Caner, Cengiz - Küçük, Mehmet. “Yenilebilir Film Ve Kaplamalar: Gıdalara Uygulanabilirliği”. Akademik Gıda 2/2 (April 2004), 30-35.
JAMA Caner C, Küçük M. Yenilebilir Film ve Kaplamalar: Gıdalara Uygulanabilirliği. Akademik Gıda. 2004;2:30–35.
MLA Caner, Cengiz and Mehmet Küçük. “Yenilebilir Film Ve Kaplamalar: Gıdalara Uygulanabilirliği”. Akademik Gıda, vol. 2, no. 2, 2004, pp. 30-35.
Vancouver Caner C, Küçük M. Yenilebilir Film ve Kaplamalar: Gıdalara Uygulanabilirliği. Akademik Gıda. 2004;2(2):30-5.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).