Altınçilek (Physalis peruviana L.) meyvesi, kendine has lezzete ve oldukça yüksek besin değerlerine sahip tropikal bir meyvedir. Meyve, biyoaktif özelliklere sahip olan C ve E vitamini, karotenoitler ve fenolik bileşikler açısından kaynak teşkil eder. Ayrıca yüksek miktarda fosfor ve diyet lifi içeriği ile öne çıkmaktadır. Bu çalışmada Akdeniz iklim koşullarının hakim olduğu Antalya ilinde yetiştirilen altınçilek meyvelerinin bazı biyoaktif özellikleri tespit edilerek değerlendirilmiştir. Meyve örneklerinin, antioksidan aktiviteye başlıca katkı sunan fenolik bileşikler yönünden içeriği incelenmiş toplam fenolik madde miktarı kuru maddede 1.92±0.03 mg gallik asit eşdeğeri/g olarak tespit edilmiştir. Tespit edilen fenolik bileşikler rutin, gallik asit, vanilin, p-kumarik asit, ferulik asit ve sinamik asittir. En yüksek oranda saptanan fenolik bileşik rutindir. İkinci en yüksek saptanan fenolik bileşik gallik asittir. Antioksidan aktiviteye katkı sunan bir diğer bileşen olan C vitamini açısından da meyvelerin zengin olduğu görülmüştür. C vitamini miktarı kuru maddede159.76±8.25 mg/100 g olarak tespit edilmiştir. Meyvelerin ayrıca kuru maddede11.50±0.05 mg/100 g karotenoit içerdiği, β-karoten miktarının α-karoten miktarından belirgin düzeyde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Altınçilek meyvesinin karbonhidratlar açısından da zengin bir meyve olduğu, içerdiği başlıca karbonhidratların sakkaroz, glikoz ve fruktoz olduğu saptanmıştır.
Cape gooseberry (Physalis peruviana L.) is a tropical fruit which has a unique flavor and extremely high nutritional value. This fruit is a source of vitamin C, vitamin E, phenolic compounds and carotenoids which have bioactive properties. Also it has high dietary fiber and minerals content too. Cape gooseberry fruits grown in Antalya which has Mediterranean climate conditions are used in this study. Some of bioactive properties of cape gooseberry are determined. Cape gooseberry phenolic compounds content, which is the main contributor to antioxidant activity, has been examined. The total phenolic compound content was found to be1.92±0.03 mg gallic acid equivalent / g dry weight. Rutin, gallic acid, vanillin, p-coumaric acid, ferulic acid and cinnamic acid were determined in fruits. Rutin was determined as dominant phenolic compounds in fruits. The second highest phenolic compound was gallic acid. Also it was observed that fruits were rich in vitamin C, which is another component that contributes to antioxidant activity. The vitamin C content was found to be 159.76±8.25 mg /100 g dry weight. Cape gooseberry contained 11.50±0.05 mg carotenoids per 100 g dry weight, and it was determined that β-carotene contents of samples were significantly higher than α-carotene contents. Cape gooseberry fruits was also rich in carbohydrates. Sucrose, glucose and fructose were determined as major carbohydrates in cape gooseberry fruits.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Papers |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2021 |
Submission Date | August 27, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 19 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).