Dünya genelinde artan nüfusla beraber beslenme yetersizlikleri de artmaktadır. Beslenme yetersizlikleri hastalıklar ve ölümlerin önemli nedenlerindendir. Sentetik et açlığın önlenmesi ve sürdürülebilir beslenme için geleceğe yönelik gıda kaynakları arasında gösterilmektedir. Sentetik et laboratuvar ortamında ileri teknoloji ile hayvanlardan alınan dokuların çoğaltılmasına dayanır. Bu sayede hayvancılık sektörünün çevreye vermiş olduğu zararların ve hayvanların kesilmesinden doğan etik sorunların azalacağı düşünülmektedir. Sentetik et teknolojisi gelişmekle beraber birçok konu tam anlamıyla aydınlatılamamıştır. Et üretim aşamasında istenen lezzet, doku ve görünüşe sahip etler tam olarak üretilememiştir. Üretilen etler ise çok pahalı olmaktadır. Aynı zamanda çeşitli sosyokültürel nedenlerle bu etin toplumlar tarafından kabulü konusunda sıkıntılar bulunmaktadır. Sentetik et konusunun net anlaşılabilmesi için bu alanda çalışmaların arttırılıp, mevzuat ve politikaların geliştirilmesi gerekmektedir. Bu derleme sentetik et konusunda güncel bilgilerle en son durumu ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Nutritional deficiencies increase with an increase in population worldwide. They are important causes of diseases and deaths. Synthetic meat is among the future food sources for hunger prevention and sustainable nutrition. Synthetic meat is based on the reproduction of tissues from animals with advanced technology in a laboratory environment. In this way, it is thought that damages caused by the livestock sector to the environment and ethical problems resulting from slaughtering could be reduced. Although synthetic meat technology has improved, many issues have not been fully solved yet. Moreover, production of synthetic meats with desired flavor, texture and appearance have not been fully achieved. Producing this type of meats is very expensive. There are also other problems with the acceptance of this meat by communities for various sociocultural reasons. In order to understand the synthetic meat issue clearly, studies in this field should be increased and legislation and policies should be developed. This review aims to present the latest situation with updated information about synthetic meat.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Review Papers |
Authors | |
Publication Date | July 27, 2022 |
Submission Date | May 9, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 20 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).