Chlorination is one of the most important methods used in water disinfection. Chlorine reacts with natural organic substances in water and causes the formation of disinfection byproducts that might cause health problems. The predominant by-product of chlorination is trihalomethanes. Humic substances, which make up the majority of natural organic substances, are the primary precursors of trihalomethanes. In this study, the effect of different doses of chlorine on the formation of chloroform, bromodichloromethane, dibromochloromethane and bromoform in the presence of natural organic matter and bromide in drinking water was evaluated. Artificial raw water samples prepared with the addition of 2, 3 and 5 mg/L humic acid representing natural organic matter were subjected to chlorination at doses of 1, 2 and 3 mg/L and analysed on the 0th, 3rd and 7th day. The only trihalomethane formed was chloroform with a concentration of 20.52-131.13 μg/L. Increased humic acid and chlorine levels resulted in increased chloroform content. Free chlorine in the water caused chloroform formation to continue even on the 7th day. Accordingly, the amount of chloroform formed increased with the contact time. While the chlorine dose was constant, increased humic acid resulted in decreased free chlorine. To evaluate the effect of bromide on trihalomethane formation, 200 μg/L bromide was added to 2 mg/L humic acid containing water, and 1 mg/L and 2 mg/L chlorination was applied. At the end of the chlorination process in bromide-free waters, only 23.46-41.90 μg/L of chloroform was formed. In the presence of bromide, chloroform, bromodichloromethane, dibromochloromethane and bromoform were formed and the total trihalomethane level increased to 50.03-85.59 μg/L. While the ratio of brominated trihalomethane increased, the amount of chlorinated species decreased.
Suların dezenfeksiyonunda kullanılan en önemli yöntemlerden biri klorlamadır. Klor, sudaki doğal organik maddelerle reaksiyona girerek sağlık sorunlarına neden olabilecek dezenfeksiyon yan ürünlerinin oluşmasına neden olur. Klorlamanın baskın yan ürünü trihalometanlardır. Doğal organik maddelerin çoğunluğunu oluşturan hümik maddeler, trihalometanların birincil öncülleridir. Bu çalışmada farklı düzeylerde uygulanan klorun doğal organik madde ve hümik asit varlığında kloroform, bromodiklorometan, dibromoklorometan ve bromoform oluşumuna etkisi incelenmiştir. Denemede kullanılan su örnekleri, doğal organik maddeyi temsilen deiyonize suya 2, 3 ve 5 mg/L hümik asit eklenmesiyle hazırlanmış ve 1, 2 ve 3 mg/L düzeyinde klorlanarak 0., 3. ve 7. günlerde analiz edilmiştir. Oluşan tek trihalometan 20.52-131.13 μg/L düzeyindeki kloroform olmuştur. Artan hümik asit ve klor düzeyleri kloroform artışına yol açmıştır. Suda bulunan serbest formdaki klor 7. günde bile kloroform oluşturmuştur, dolayısıyla temas süresi de artışa etki etmiştir. Sabit klor dozunda artan hümik asit miktarı serbest kloru azaltmıştır. Trihalometan oluşumuna bromür iyonunun etkisini anlamak üzere 2 mg/L hümik asit içeren suya 200 μg/L bromür eklendikten sonra 1 mg/L ve 2 mg/L düzeyinde klor uygulanmıştır. Bromür içermeyen sularda klorlama işlemi sonunda sadece 23.46-41.90 μg/L düzeyinde kloroform oluşmuştur. Bromür varlığında ise kloroform, bromodiklorometan, dibromoklorometan ve bromoform oluşarak toplam trihalometan düzeyi 50.03-85.59 μg/L’ye yükselmiştir. Bromlu trihalometan oranı yükselirken klorlu türlerin miktarı azalmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Papers |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2023 |
Submission Date | January 9, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 21 Issue: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).