Synthetic azo dyes such as sunset yellow, tartrazine, allura red, amaranth, and azorubine have been widely used in foods and beverages as coloring agents. These colorants are frequently preferred in the industry due to their attractive bright colors, low cost, easy availability, and outstanding storage stability against pH and light. In addition to these advantages, synthetic dyes are known to have adverse effects on human health, including carcinogenicity, asthma, allergies, anxiety, and hyperactivity, especially in children. Organizations such as the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA) and the EU Scientific Committee on Food (SCF) have determined that the acceptable daily intake of these colorants must not exceed 7.5 mg per kg of body weight. Therefore, the quantitative determination of synthetic dyes in foods and beverages is crucial, and their levels must be strictly controlled in foods. Because these azo dyes are electroactive, numerous studies have been conducted recently on their single or simultaneous electrochemical determination, and review articles have generally been published on the determination of single dyes. This review presents recent electrochemical studies on the highly sensitive and selective simultaneous determination of these colorants using voltammetric methods on various modified electrodes. The study discusses the general properties of azo dyes used as colorants; their electrochemical behavior and oxidation/reduction reaction mechanisms; the electrodes used and their modifications; and finally, their simultaneous voltammetric determination.
Gün batımı sarısı, tartrazin, allura kırmızısı, amarant ve azorubin gibi sentetik azo boyaları, gıda ve içeceklerde renklendirici olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bu renklendiriciler çekici parlak renkleri, düşük maliyetleri, kolay bulunabilirlikleri, pH ve ışığa karşı üstü depolama kararlılıkları nedeniyle gıda ve içecek endüstrisinde sıkça tercih edilmektedir. Bu avantajlarına rağmen, sentetik boyaların özellikle çocuklarda kanserojenlik, astım, alerji, anksiyete ve hiperaktivite dahil olmak üzere insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilerinin olduğu bilinmektedir. Gıda Katkı Maddeleri Ortak FAO/WHO Uzman Komitesi (JECFA) ve AB Gıda Bilimsel Komitesi (SCF) gibi kuruluşlar, bu renklendiricilerin kabul edilebilir günlük alım düzeyinin 7,5 mg/kg vücut ağırlığı değerini aşmaması gerektiğini bildirmiştir. Bu nedenle, gıda ve içeceklerdeki bu sentetik boyaların belirlenmesi çok önemlidir ve düzeyleri sıkı bir şekilde kontrol edilmelidir. Bu azo boyaları elektroaktif olduklarından, son yıllarda tek veya eş zamanlı elektrokimyasal tayinleri üzerine çok sayıda çalışma yürütülmüş ve genellikle tek boyaların tayini üzerine derleme makaleler yayınlanmıştır. Bu derleme, çeşitli modifiye elektrotlarda voltametrik yöntemler kullanılarak bu renklendiricilerin oldukça hassas ve seçici eş zamanlı tayini üzerine son zamanlarda yapılan elektrokimyasal çalışmaları sunmaktadır. Bu çalışmada, renklendirici olarak kullanılan azo boyalarının genel özellikleri; elektrokimyasal davranışları ve yükseltgenme/indirgenme reaksiyon mekanizmaları; kullanılan elektrotlar ve modifikasyonlar ve son olarak eş zamanlı voltametrik tayinleri ele alınmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering, Food Chemistry and Food Sensory Science |
Journal Section | Review Papers |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2025 |
Submission Date | June 28, 2025 |
Acceptance Date | September 10, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 23 Issue: 3 |