BibTex RIS Cite

KEMAL TAHİR’İN ‘VELİNİMETİMİZ MÜVEZZİ’ HİKÂYESİ EKSENİNDE MÜVEZZİLERE BİR BAKIŞ/AN OUTLOOK ON THE DISTRIBUTORS WITHIN THE FRAMEWORK OF KEMAL TAHİR’S “VELİNİMETİMİZ MÜVEZZİ”

Year 2016, Volume: 3 Issue: 6, 0 - 0, 18.12.2016

Abstract

Kemal Tahir’in 2 Haziran 1937’de, Yedigün dergisinin 221. sayısında yayımladığı ‘Velinimetimiz Müvezzi’ başlıklı hikâye, basın tarihimizde ayrı ve kıymetli bir yeri olan müvezzilikten; yani gazete dağıtıcılığından bahseder. Hikâyede bahsi geçen kişi, bir çocuk müvezzidir ve yazar küçük; fakat küçüklüğüyle ters orantılı olarak büyük bir iş yapan bu gazete dağıtıcısını ayrıntısıyla işlemiştir. Aslında Kemal Tahir, hikâyesine konu ettiği bu küçük müvezzi ekseninde, basın tarihimizde ayrı ve önemli yerleri olan bütün müvezzileri anlatmaya çalışmıştır; çünkü hemen hemen her gazete dağıtıcısı aynı şekilde bir yaşam sürmüştür. Yazar, hikâyesinde sadece müvezzinin fizikî özelliklerini anlatmakla yetinmemiş, onun iç dünyasına da girerek, psikolojisini vermeye çalışmıştır. Kemal Tahir, gazete dağıtıcılarını ‘velinimet’ olarak görmektedir. Bu kadar önemli bir yere sahip olmalarına rağmen müvezziler, ne halkın nazarında ne de basın dünyasında önemsenen kişiler olmuşlardır. Her zaman horlanan ve sözlerine kulak asılmayan müvezzinin hâli, yazar tarafından hikâyede çok başarılı bir şekilde ele alınmıştır. ‘Velinimetimiz Müvezzi’, her ne kadar bir hikâye olsa da aslında, hikâyeden çok denemeye benzer; çünkü yazar-anlatıcı bir gazete dağıtıcısı ekseninde bütün müvezziler hakkındaki görüş ve düşüncelerini aktarmış olur. Dolayısıyla, metin hem bir hikâye hem de bir deneme olarak kabul edilebilir.

Anahtar Kelimeler: Kemal Tahir, Hikâye, Müvezzi, Basin.

Abstract
The story “Velinimetimiz Müvezzi,” published by Kemal Tahir in Yedigün journal (issue 221 on 2 June, 1937) mentions the profession of “müvezzi”, which is newspaper distribution, having a substantial place in the history of Turkish journalism. The protagonist of the story is a paperboy (child müvezzi). The author gives a detailed picture of the paperboy who deals with an extraordinary job, despite his age. Actually, Kemal Tahir tried to address the lives of all münevezzis through the paperboy he mentioned in the story since almost all newspaper distributors had similar lives. The Author not only narrates the physical characteristics of münevezzi but also tries to explain his psychology by describing his inner world. Kemal Tahir considers the newspaper distributors as “velinimet” (benefactor). Although they have had such a significant place, Müvezzis have never been considered as important either by the public or by the press. The müvezzi figure, who is always despised and ignored, is successfully addressed by the author. Although Velinimetimiz Müvezzi is a story, it resembles the features of
essay rather than a story because the hero narrator narrates his ideas and thoughts about müvezzis through the paperboy. Therefore, the text can be considered as both a
story and an essay.

Keywords: Kemal Tahir, Story, Distributor, Press.

 

 

References

  • ESEN, Muzaffer, “Ali (Tazı)”, İstanbul Ansiklopedisi, İkinci Cilt, (İstanbul: 1959)
  • Hayâl, nr. 95, 2 Eylül 1874, ( 21 Ağustos 1290), s. 3.
  • Kemal Tahir, “Velinimetimiz Müvezzi”, Üstadın Ölümü, Yay. Haz. Sevengül Sönmez, (İstanbul: İthaki, 2006)
  • Kemal Tahir, “Velinimetimiz Müvezzi”, Yedigün, 221, (2 Haziran 1937).
  • KOÇU, Reşat Ekrem, “Gazete Müvezzileri”, İstanbul Ansiklopedisi, Birinci Cilt, (İstanbul: Koçu Yay., 1973)
  • KOLOĞLU, Orhan, Osmanlı Döneminde Basın Teknikleri ve Araçları, (İstanbul: İstanbul Üniversitesi İletişim Fak., 2010)
  • Meddah, nr. 15, 12 Nisan 1875, ( 6 Rebiülevvel 1292), s. 3-4.
  • SILACI, Ferhat, “Bizde Gazete Müvezziliğinin Tarihçesi”, Kitap Belleten 2 (1960)
  • ŞENER, Ramazan, “Kemal Tahir’in Hikâyeleri Üzerine Bir İnceleme”, (yüksek lisans tezi, Fatih Üniversitesi, 2014)
Year 2016, Volume: 3 Issue: 6, 0 - 0, 18.12.2016

Abstract

References

  • ESEN, Muzaffer, “Ali (Tazı)”, İstanbul Ansiklopedisi, İkinci Cilt, (İstanbul: 1959)
  • Hayâl, nr. 95, 2 Eylül 1874, ( 21 Ağustos 1290), s. 3.
  • Kemal Tahir, “Velinimetimiz Müvezzi”, Üstadın Ölümü, Yay. Haz. Sevengül Sönmez, (İstanbul: İthaki, 2006)
  • Kemal Tahir, “Velinimetimiz Müvezzi”, Yedigün, 221, (2 Haziran 1937).
  • KOÇU, Reşat Ekrem, “Gazete Müvezzileri”, İstanbul Ansiklopedisi, Birinci Cilt, (İstanbul: Koçu Yay., 1973)
  • KOLOĞLU, Orhan, Osmanlı Döneminde Basın Teknikleri ve Araçları, (İstanbul: İstanbul Üniversitesi İletişim Fak., 2010)
  • Meddah, nr. 15, 12 Nisan 1875, ( 6 Rebiülevvel 1292), s. 3-4.
  • SILACI, Ferhat, “Bizde Gazete Müvezziliğinin Tarihçesi”, Kitap Belleten 2 (1960)
  • ŞENER, Ramazan, “Kemal Tahir’in Hikâyeleri Üzerine Bir İnceleme”, (yüksek lisans tezi, Fatih Üniversitesi, 2014)
There are 9 citations in total.

Details

Journal Section Tüm Sayı
Authors

Derya Kılıçkaya

Publication Date December 18, 2016
Submission Date August 5, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 3 Issue: 6

Cite

APA Kılıçkaya, D. (2016). KEMAL TAHİR’İN ‘VELİNİMETİMİZ MÜVEZZİ’ HİKÂYESİ EKSENİNDE MÜVEZZİLERE BİR BAKIŞ/AN OUTLOOK ON THE DISTRIBUTORS WITHIN THE FRAMEWORK OF KEMAL TAHİR’S “VELİNİMETİMİZ MÜVEZZİ”. Akademik Hassasiyetler, 3(6).
AMA Kılıçkaya D.KEMAL TAHİR’İN ‘VELİNİMETİMİZ MÜVEZZİ’ HİKÂYESİ EKSENİNDE MÜVEZZİLERE BİR BAKIŞ/AN OUTLOOK ON THE DISTRIBUTORS WITHIN THE FRAMEWORK OF KEMAL TAHİR’S “VELİNİMETİMİZ MÜVEZZİ.” Akademik Hassasiyetler. December 2016;3(6).
Chicago Kılıçkaya, Derya. “KEMAL TAHİR’İN ‘VELİNİMETİMİZ MÜVEZZİ’ HİKÂYESİ EKSENİNDE MÜVEZZİLERE BİR BAKIŞ/AN OUTLOOK ON THE DISTRIBUTORS WITHIN THE FRAMEWORK OF KEMAL TAHİR’S ‘VELİNİMETİMİZ MÜVEZZİ’”. Akademik Hassasiyetler 3, no. 6 (December 2016).
EndNote Kılıçkaya D (December 1, 2016) KEMAL TAHİR’İN ‘VELİNİMETİMİZ MÜVEZZİ’ HİKÂYESİ EKSENİNDE MÜVEZZİLERE BİR BAKIŞ/AN OUTLOOK ON THE DISTRIBUTORS WITHIN THE FRAMEWORK OF KEMAL TAHİR’S “VELİNİMETİMİZ MÜVEZZİ”. Akademik Hassasiyetler 3 6
IEEE D. Kılıçkaya, “KEMAL TAHİR’İN ‘VELİNİMETİMİZ MÜVEZZİ’ HİKÂYESİ EKSENİNDE MÜVEZZİLERE BİR BAKIŞ/AN OUTLOOK ON THE DISTRIBUTORS WITHIN THE FRAMEWORK OF KEMAL TAHİR’S ‘VELİNİMETİMİZ MÜVEZZİ’”, Akademik Hassasiyetler, vol. 3, no. 6, 2016.
ISNAD Kılıçkaya, Derya. “KEMAL TAHİR’İN ‘VELİNİMETİMİZ MÜVEZZİ’ HİKÂYESİ EKSENİNDE MÜVEZZİLERE BİR BAKIŞ/AN OUTLOOK ON THE DISTRIBUTORS WITHIN THE FRAMEWORK OF KEMAL TAHİR’S ‘VELİNİMETİMİZ MÜVEZZİ’”. Akademik Hassasiyetler 3/6 (December 2016).
JAMA Kılıçkaya D. KEMAL TAHİR’İN ‘VELİNİMETİMİZ MÜVEZZİ’ HİKÂYESİ EKSENİNDE MÜVEZZİLERE BİR BAKIŞ/AN OUTLOOK ON THE DISTRIBUTORS WITHIN THE FRAMEWORK OF KEMAL TAHİR’S “VELİNİMETİMİZ MÜVEZZİ”. Akademik Hassasiyetler. 2016;3.
MLA Kılıçkaya, Derya. “KEMAL TAHİR’İN ‘VELİNİMETİMİZ MÜVEZZİ’ HİKÂYESİ EKSENİNDE MÜVEZZİLERE BİR BAKIŞ/AN OUTLOOK ON THE DISTRIBUTORS WITHIN THE FRAMEWORK OF KEMAL TAHİR’S ‘VELİNİMETİMİZ MÜVEZZİ’”. Akademik Hassasiyetler, vol. 3, no. 6, 2016.
Vancouver Kılıçkaya D. KEMAL TAHİR’İN ‘VELİNİMETİMİZ MÜVEZZİ’ HİKÂYESİ EKSENİNDE MÜVEZZİLERE BİR BAKIŞ/AN OUTLOOK ON THE DISTRIBUTORS WITHIN THE FRAMEWORK OF KEMAL TAHİR’S “VELİNİMETİMİZ MÜVEZZİ”. Akademik Hassasiyetler. 2016;3(6).

MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ

Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.