Democratization as a multi level process is very volatile in many African countries and still in some countries democratic breakdown can happen anywhere and anytime. Religious freedom as a fundamental human right and independence of religious institutions are important social sphere where democratization can be tested. In this article how manipulation of religious institutions affect democratization in Ethiopia where religion has important role both in the society and the public sphere. Explaining the role of religion and religious institutions and models for religion and democracy relation, the article build theoretical framework to analyze how manipulation of religious institutions are challenging Ethiopian infant democratization and testing the ruling party’s commitment for principles of democracy and its political program. Detail analysis is made on the ongoing three years old Muslims’ civil right movement and the government reaction as an important indicator. As a result state intervention in religious affairs to the extent of playing prophetic role and repression of basic religious freedoms found to be risky domain of democratization in the country. Consequently the government’s failure to meet the democratic demand of citizens reflects both the decline of infant democratization process in the country and disclose the ruling party’s lack of commitment to be governed by it political program and the countries constitution
Ethiopia’s Democratization Muslims Civil Right Movement Manipulation of Religion
Çok katmanlı bir süreç olarak demokratikleşme pek çok Afrika ülkesinde
istikrarsızlık göstermektedir ve hala bazı ülkelerde herhangi bir zamanda ve yerde
demokrasinin kesintiye uğraması söz konusudur. İnsan hakkı olarak din özgürlüğü ve
dini kurumların bağımsızlığı demokrasinin kalitesinin test edilebileceği bir alandır.
Bu makalede hem toplum hem de kamu hayatında dinin önemli bir rolünün bulunduğu
Etiyopya’da dini kurumların manipülasyonunun demokratikleşme sürecini nasıl
etkilediği ele alınmıştır. Din ve dini kurumların ve din-demokrasi ilişkisinin modellerle
izah edildiği bu çalışma, dini kurumların manipülasyonunun daha bebekliğini yaşayan
Etiyopya demokrasisini nasıl zor durumda bıraktığını ve iktidar partisinin demokratik
kurallara ve parti programına bağlılığını nasıl test ettiğini açıklayan bir kuramsal temele
dayanmaktadır. Henüz üç yıllık bir hareketi olan Müslüman Sivil Haklar Hareketi ve
önemli bir gösterge olarak hükümet tepkisi üzerine ayrıntılı çözümlemeler yapılmıştır.
Sonuç olarak, devletin din işlerine kehanete varacak düzeyde müdahalesinin ve temel
dini özgürlüklerin bastırılmasının ülkenin demokratikleşme süreci açısından riskli
olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle, hükümetin vatandaşların demokratik taleplerini
karşılamada yetersiz kalması hem demokratikleşme sürecinin gerilemekte olduğunu hem
de iktidar partisinin siyasi programına ve anayasaya bağlı kalarak bir yönetim sergileyemediğini göstermektedir
Etiyopya’nın Demokratikleşmesi Müslüman Sivil Haklar Hareketi Dini Manipülasyon
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Nisan 2015 |
Gönderilme Tarihi | 9 Nisan 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 2 Sayı: 3 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.