Gelişme literatüründe ülkelerin gelişmişliğine atıf olarak gösterilen Kuzey-Güney ayrımı, Güney Yarımküredeki Brezilya’da farklılık gösterir. Ülkenin ekonomi, ticaret ve sanayi merkezi olan Güneydoğu Bölgesindeki Sao Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte eyaletleri gelişmiş iken ülkenin en geri kalan eyaletleri Kuzey ve Kuzeybatı bölgesindedir. Bu alanda geri kalmışlıkta iklim ve coğrafi özelliklerin etkili olmasına en iyi örnek Amazon Ormanlarıdır. Ülke 200 milyona yakın nüfusu, 8.5 milyon km2’lik toprağın yarısına yakınının tarıma elverişli olması, 13 milyar varillik petrol rezervi, 2.4 trilyon dolarlık satın alma gücü, 256 milyar dolarlık yıllık ihracat rakamları olsa da, ancak nüfusunun yüzde 26’sı fakirlik seviyesinin altında ve buna ilaveten nüfusun yüzde 4’ü tamamen aç yaşamaktadır. Nüfusun fazla olması sebebiyle kişi başına gelir 12 bin dolar civarındadır. Ancak Gini katsayısının yüksek oranlı rakamı 51,9 gelir adaletsizliği bakımından da ciddi sorunların bulunduğunu göstermektedir. Toplumun kendi arasında siyasi, etnik ve dinsel sorunları bulunmamasına rağmen en önemli sorunu yolsuzluk ve fakirliktir. Yolsuzluğun mu fakirliğe yol açtığı, yoksa fakirlikten dolayı mı yolsuzluğun artış gösterdiği sorunsalı birbirini kovalayan olgular olarak kabul edilmelidir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Kasım 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 1 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.