EN
TR
Nöropsikoloji ve Din: İki Kutbun Kesişim Alanı
Öz
İlahiyat ve nöroloji bilimlerinin bileşimi olan nöroteoloji bilimi doğrultusunda beyin ve din ile dinî pratiklerin etkileşimi ve aralarındaki ilişki, bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı, nöropsikoloji ve din arasındaki ilişkiyi irdeleyerek yapılmış olan çalışmalar neticesinde dinî pratiklerin insan beyni üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Din olgusu ve dinî pratikler nörolojik bağlamda ele alınarak geniş bir perspektif üzerinden açıklanmaktadır. İnsan beyninin yapısal ve işlevsel özellikleri bağlamında dua, namaz, oruç, hac gibi dinî pratiklerin beyin görüntüleme teknikleri ile haritalanabilen değişim ve dönüşümüne vurgu yapılmaktadır. Bu çalışmada yöntem olarak dokümantasyon analizi yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen veriler sistematik bir şekilde düzenlenerek incelenmiştir. Elde edilen verilere göre günümüze kadar yapılmış olan nöropsikolojik çalışmalarda, dinî ritüellerin belirli nörolojik dönüşümlere neden olduğunu saptanmıştır. Ayrıca namaz, dua gibi dinî pratiklerin prefrontal korteksteki dönüşümlere yol açtığı ve psikolojik dayanıklığı artırdığı tespit edilmiş, oruç ibadetinin ise bilişsel fonksiyonlar ve nöroplastisite üzerindeki pozitif etkilere yol açtığı belirlenmiştir. Bu bağlamda rezilyans (psikolojik dayanıklılık) kavramına atıfta bulunularak bu tarz pratiklerin bireyin dinî başa çıkma stratejilerinde de etkin bir şekilde rol oynadığı görülmüştür. Araştırmacılar, din olgusunun, nöropsikolojik etkilerinin daha ayrıntılı biçimde anlaşılabilmesi için bu alanda yürütülen bilimsel çalışmaların artırılması gerektiği üzerinde durmaktadırlar. Nöroteoloji kavramı bağlamında dinî deneyimlerin nörobilimsel olarak tanımına yer verilmiştir. Böylece dinî pratiklerin sadece kültürel ve psikolojik bir olgu olmadığı aynı zamanda nörolojik bir izinin de bulunduğu sonucuna varılmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
Yok
Etik Beyan
Bu makale 2. Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu Din ve Maneviyat Psikolojisi Sempozyumu'nda sunulan bildirinin genişletilmiş halidir.
Kaynakça
- Adler, A. (2019). İnsanı tanıma sanatı. (K. Şipal, Çev.). Say Yayınları.
- Arain, M., Haque, M., Johal, L., Mathur, P., Nel, W., Rais, A., Sandhu, R. & Sharma, S. (2013). Maturation of the adolescent brain. Neuropsychiatr Dis. Treat, 3 (9), 449-461.
- Arden, J. B. (2017). Brain up. (N. Önoğlu, Çev.). Okyanus Yayınevi.
- Ataç, A., Uçar M. (2006). Biyoteknolojinin sinirbilim uygulamalarında gelinen nokta: Üstinsan mı biyolojik robot mu? TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 5 (6).
- Azizi, M., Azimi, L., Heysietralab, S. & Aamidfar, M. (2017). Changes of the brains bioelectrical activity in cognition consciousness and some mental disorders. Med J Islam Repub Iran, 31 (53).
- BaHammam, A. S., Sharif, M. M., Spence, D. W., Pandi, P. & Seithikurippu, R. (2012). Sleep architecture of consolidated and split sleep due to the dawn (Fajr) prayer among Muslims and its impact on daytime sleepiness. Annals of Thoracic Medicine, 7 (1), 36-41.
- Batan, S.N. & Ayten, A. (2015). Dini başa çıkma psikolojik dayanıklık ve yaşam doyumu ilişkisi üzerine bir araştırma. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi. 15 (3), 67-92.
- Barron, J. (2016, Mart 31). Segmented sleep. The New York Time Magazine. Erişim 8 Şubat 2025, http://www.mytimes.com/2016/04/03/magazine/letter-of-recommendation-segmented-sleep.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Din Psikolojisi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
22 Aralık 2025
Gönderilme Tarihi
19 Temmuz 2025
Kabul Tarihi
21 Aralık 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Cilt: 9 Sayı: 2
APA
Akdağ, M., & Gürsu, O. (2025). Nöropsikoloji ve Din: İki Kutbun Kesişim Alanı. Akademi Karabük Dergisi, 9(2), 187-205. https://izlik.org/JA93EM82TK
AMA
1.Akdağ M, Gürsu O. Nöropsikoloji ve Din: İki Kutbun Kesişim Alanı. AKADER. 2025;9(2):187-205. https://izlik.org/JA93EM82TK
Chicago
Akdağ, Merve, ve Orhan Gürsu. 2025. “Nöropsikoloji ve Din: İki Kutbun Kesişim Alanı”. Akademi Karabük Dergisi 9 (2): 187-205. https://izlik.org/JA93EM82TK.
EndNote
Akdağ M, Gürsu O (01 Aralık 2025) Nöropsikoloji ve Din: İki Kutbun Kesişim Alanı. Akademi Karabük Dergisi 9 2 187–205.
IEEE
[1]M. Akdağ ve O. Gürsu, “Nöropsikoloji ve Din: İki Kutbun Kesişim Alanı”, AKADER, c. 9, sy 2, ss. 187–205, Ara. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93EM82TK
ISNAD
Akdağ, Merve - Gürsu, Orhan. “Nöropsikoloji ve Din: İki Kutbun Kesişim Alanı”. Akademi Karabük Dergisi 9/2 (01 Aralık 2025): 187-205. https://izlik.org/JA93EM82TK.
JAMA
1.Akdağ M, Gürsu O. Nöropsikoloji ve Din: İki Kutbun Kesişim Alanı. AKADER. 2025;9:187–205.
MLA
Akdağ, Merve, ve Orhan Gürsu. “Nöropsikoloji ve Din: İki Kutbun Kesişim Alanı”. Akademi Karabük Dergisi, c. 9, sy 2, Aralık 2025, ss. 187-05, https://izlik.org/JA93EM82TK.
Vancouver
1.Merve Akdağ, Orhan Gürsu. Nöropsikoloji ve Din: İki Kutbun Kesişim Alanı. AKADER [Internet]. 01 Aralık 2025;9(2):187-205. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93EM82TK