Aim: This cross-sectional study aimed to evaluate the effects of social isolation on children's nutritional habits, diet quality, lifestyle changes, and obesity during the Covid-19 pandemic.
Material and methods: This study was conducted on 222 (110 boys and 112 girls) children and adolescents aged 6-18 years who were forced to quarantine themselves at home. A web-based survey was used to obtain study data. Children and adolescents were asked about their demographic characteristics, eating habits, the Mediterranean Diet Quality Index (KIDMED), sleep duration, screen time, physical activity status and anthropometric measurements (body weight and height).
Results: It was found that children's screen time and sleep duration increased in both gender and percentage of doing physical activity decreased during the pandemic. Body weight and body mass index of children increased mean 1.5±2.21 kg and 0.6±0.91 kg/m2 respectively. The mean KIDMED score of children was 6.4±2.37 and more than half of children complianced with Mediterranean diet moderately during the pandemi period. It was determined that children consumed more snacks (sweet and salty), dessert and pastry products than before the pandemic period, but some healthy eating habits such as vegetables, fruits, nuts, and oilseed consumption increased during the pandemic.
Conclusion: Children’s increased weight gain, changed eating habits and physical activity may be associated with increased the time spent at home due to social isolation during the pandemic period. For this reason, frequent monitoring and evaluation of the nutritional status of children during the Covid-19 lockdown is very important for public health authorities to make future policies on children’s nutritional recommendations when new pandemics arrive and lockdown policies are implemented.
Amaç: Bu kesitsel çalışmada Covid-19 pandemisinde sosyal izolasyonun çocukların beslenme alışkanlıkları, diyet kalitesi, yaşam tarzı değişiklikleri ve obezite üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Covid-19 karantina döneminde evde kalma zorunluluğu olan 6-18 yaş arası 222 (110 erkek ve 112 kız) çocuk ve adölesan çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma verileri web tabanlı anket formu aracılığı ile toplanmıştır. Çocuk ve adölesanların demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, Akdeniz Diyet Kalite İndeksi (KIDMED), uyku süresi, ekran başında geçirilen süre, fiziksel aktivite durumları ve antropometrik ölçümleri (vücut ağırlığı ve boy uzunluğu) sorgulanmıştır.
Bulgular: Pandemi döneminde çocukların erkan başında geçirdikleri süre ile uyku sürelerinin her iki cinsiyette de arttığı, fiziksel aktivite yapanların oranının azaldığı, çocukların vücut ağırlığının ortalama 1,5±2,21 kg ve beden kütle indekslerinin ise ortalama 0,6±0,91 kg/m2 artış gösterdiği belirlenmiştir. Çocukların pandemi döneminde toplam KIDMED skorunun ortalama 6,4±2,37 puan olduğu ve çocukların yarısından fazlasının Akdeniz diyetine uyumlarının orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Bu dönemde çocukların pandemi öncesi döneme göre daha fazla çeşit atıştırmalık (tatlı ve tuzlu), tatlı ve hamur işi ürünler tükettikleri, ancak pandemi sırasında sebze, meyve, kuruyemiş ve yağlı tohum tüketimi gibi diğer sağlıklı beslenme alışkanlıklarının da artış gösterdiği tespit edilmiştir.
Sonuç: Pandemi döneminde sosyal izolasyon nedeniyle evde geçirilen sürelerde artış olması çocukların beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite durumlarında değişim ve vücut ağırlığında artış ile ilişkili olabilir. Bu nedenle sosyal izolasyonun uygulandığı karantina dönemlerinde çocukların beslenme durumlarının sıklıkla izlenmesi ve değerlendirilmesinin toplum sağlığı açısından oluşabilecek başka salgın dönemleri için çocukların beslenmelerine yönelik plan ve politikaların oluşturulmasında önemlidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2023 |
Submission Date | June 29, 2021 |
Published in Issue | Year 2023 |