BibTex RIS Cite

Türk Mitolojisinde Dağlar ve Çağdaş Türk Resmine Yansımaları

Year 2014, Volume: 7 Issue: 13, 0 - 0, 22.10.2014

Abstract

Dağlar,  coğrafi bir yapının da ötesinde çoğu milletlerin efsanesinde ve dini inanışlarında konu edilmiştir. Yeryüzündeki bazı dağlar, yüksekliğiyle, bazıları çetinliğiyle, bazıları ise hakkında anlatılan efsanelerle, yaşanan aşkların öyküsüyle edebiyat, müzik ve resim sanatıında yer alır.

Türk mitolojisinde de dağlar, çok önemli motiflerdir. Türk efsane ve masallarında da önemli yer tutan dağlar,  zirveleri gökleri deler gibi yükselen ve başları bulutlar içinde kaybolan, Tanrı'ya yakın olmanın, kahramanlığın, arkasına yaslanmanın, yaşama güvencenin sembolüdür.

Türk Resim Sanatı tarihi boyunca Türk Mitolojisinden etkilenerek resim yapan ressamlar, daha ziyade minyatürlerdeki örneklerinin dışında Cumhuriyetten sonraki dönemde görülür. Cumhuriyet dönemine kadar Türk Mitolojisinden konuların, Batıdaki örneklerin aksine Türk Ressamlarının ilgisini çekmediği görülmüştür. Bu çalışmada Tek partili dönemde Devlet politikası olarak benimsenen ressamların “Yurt Geziler” ne gönderilerek, oraların tarihi, kültürü ve manzaralarının resmedilmesinden sonra ortaya çıkan “dağ resimleri” incelenmiştir. Yurt Gezilerinde gidilen illerden manzaralar, insan yaşamları ve efsanelerinden etkilenerek resimler üretilmiş, daha sonraki yıllarda da “Türkiye Resimleniyor” projesiyle yeniden gündeme gelen yurt resimleri içinde yer alan önemli dağ resimlerinin incelenmesi ve eleştirisi yapılmıştır.

Year 2014, Volume: 7 Issue: 13, 0 - 0, 22.10.2014

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Zuhal Arda

Publication Date October 22, 2014
Submission Date June 30, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 7 Issue: 13

Cite

APA Arda, Z. (2014). Türk Mitolojisinde Dağlar ve Çağdaş Türk Resmine Yansımaları. Akdeniz Sanat, 7(13).

For the issue of Jaunary 2020, last date of submission is November 1. To this date, you can submit your papers via Dergipark.