BibTex RIS Kaynak Göster

Türk Mitolojisinde Dağlar ve Çağdaş Türk Resmine Yansımaları

Yıl 2014, Cilt: 7 Sayı: 13, 0 - 0, 22.10.2014

Öz

Dağlar,  coğrafi bir yapının da ötesinde çoğu milletlerin efsanesinde ve dini inanışlarında konu edilmiştir. Yeryüzündeki bazı dağlar, yüksekliğiyle, bazıları çetinliğiyle, bazıları ise hakkında anlatılan efsanelerle, yaşanan aşkların öyküsüyle edebiyat, müzik ve resim sanatıında yer alır.

Türk mitolojisinde de dağlar, çok önemli motiflerdir. Türk efsane ve masallarında da önemli yer tutan dağlar,  zirveleri gökleri deler gibi yükselen ve başları bulutlar içinde kaybolan, Tanrı'ya yakın olmanın, kahramanlığın, arkasına yaslanmanın, yaşama güvencenin sembolüdür.

Türk Resim Sanatı tarihi boyunca Türk Mitolojisinden etkilenerek resim yapan ressamlar, daha ziyade minyatürlerdeki örneklerinin dışında Cumhuriyetten sonraki dönemde görülür. Cumhuriyet dönemine kadar Türk Mitolojisinden konuların, Batıdaki örneklerin aksine Türk Ressamlarının ilgisini çekmediği görülmüştür. Bu çalışmada Tek partili dönemde Devlet politikası olarak benimsenen ressamların “Yurt Geziler” ne gönderilerek, oraların tarihi, kültürü ve manzaralarının resmedilmesinden sonra ortaya çıkan “dağ resimleri” incelenmiştir. Yurt Gezilerinde gidilen illerden manzaralar, insan yaşamları ve efsanelerinden etkilenerek resimler üretilmiş, daha sonraki yıllarda da “Türkiye Resimleniyor” projesiyle yeniden gündeme gelen yurt resimleri içinde yer alan önemli dağ resimlerinin incelenmesi ve eleştirisi yapılmıştır.

Yıl 2014, Cilt: 7 Sayı: 13, 0 - 0, 22.10.2014

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Zuhal Arda

Yayımlanma Tarihi 22 Ekim 2014
Gönderilme Tarihi 30 Haziran 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 7 Sayı: 13

Kaynak Göster

APA Arda, Z. (2014). Türk Mitolojisinde Dağlar ve Çağdaş Türk Resmine Yansımaları. Akdeniz Sanat, 7(13).

Akdeniz Sanat'ın 2024 Temmuz sayısı (cilt: 18 sayı: 34) için makale gönderimi 1-15 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Düzeltme: Sistemsel bir nedenden dolayı makale gönderimi 2-16 Nisan 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.

Makale gönder butonu Google Chrome tarayıcısında hata verebilmektedir. Farklı bir tarayıcı kullanmanız halinde sorun çözülmektedir.


Creative Commons Lisansı
Akdeniz Sanat  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.