Research Article

Empati Kavramını Dostoyevski’nin Roman Kahramanı Prens Mışkin Odağında Bir Okuma Denemesi

Number: 32 December 31, 2019
EN TR

Empati Kavramını Dostoyevski’nin Roman Kahramanı Prens Mışkin Odağında Bir Okuma Denemesi

Abstract

Günümüzde, toplumsal etkileşim ve iletişimdeki ıssızlık empati kavramının derin bir kavranışını ihtiyaç haline getirmiştir. Şeyleşme ve yabancılaşmaya karşı önemli bir insani yeti olan empatinin hayatımızdaki merkezi rolünü görebilmemiz gerekmektedir. Bireyin çocukluktan itibaren gelişiminde empatinin olmayışı duyguları ve içsel yaşantısı ile bağ kurmasını engellemekte, hayatta kalma stratejisi olarak otoriteyle özdeşleşmesine neden olmaktadır. Birey bu engellenmenin açığa çıkardığı nefret duygularını kendi kurban oluşunu, zayıflığını ve çaresizliğini ona gösteren diğerlerine ya da kendine yöneltebilmektedir. Bu yıkıcı dürtüler şiddetin değişik biçimleri olarak açığa çıkmaktadır. Bireyin kendisinde ve diğerlerinde görebildiği yıkıcılığın nedenleri olarak toplumsal sistemin örgütlenme biçimi ve egemen toplumsal değerleri fark etmesi, sorgulaması ve dönüştürmesi gerekmektedir. Kendiliğimizi özgürce duyumsayabilmemiz, insan oluşumuzu deneyimlememiz ve insani potansiyellerimizi açığa çıkarabilmemiz toplumsal ilişki ve iletişimlerimizin etkinliği ve içeriğine bağlıdır. Yazınsal yapıtların yarattığı insani ilişkilere dair izlenim ve deneyim zenginliği; özellikle ietişimin ıssızlaştığı toplumsal koşullar içerisinde bize insan oluşumuzu yeniden hatırlatabilecek güçtedir. Bu çalışma, toplumsal hayatımızda yakınlık, sevgi, anlayış ve sorumluluğun yeniden canlanmasına küçük bir katkı çabasıdır.

Keywords

References

  1. Adorno, T. W., Horkheimer, M. (2013). Teori ve Pratik Üzerine Bir Tartışma. Çev. O. Kılıç, İstanbul: Metis Yayınları.
  2. Bahtin, M. (2004). Dostoyevski Poetikasının Sorunları. Çev. C. Soydemir. İstanbul: Metis Yayınları.
  3. Bauman, Z. (2000). Ölümlülük, Ölümsüzlük ve Diğer Hayat Stratejileri. Çev. N. Demirdöven, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  4. Batur, E. (1986). Estetik Ütopya. İstanbul: BFS Yayınları.
  5. Benjamin, W. (2001). Dostoyevski’nin ‘Budala’sı, Dostoyevski, Hayatı, Eserleri Üzerine Makaleler ve Aforizmalar. O. Düz (Haz.) İstanbul: Kaknüs Yayınları.
  6. Bennett; A ve Royle, N. (2016). Şu Edebiyat Denen Şey, Çev. M. Erkan, İstanbul: Notos Kitap Yayıncılık.
  7. Bilgin, N. (2003). Sosyal Psikoloji Sözlüğü. Ankara: Bağlam Yayıncılık.
  8. Boym, S. (2016). Başka Bir Özgürlük, Bir Fikrin Alternatif Tarihi. Çev. C. Yardımcı, İstanbul: Metis Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Communication and Media Studies

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2019

Submission Date

February 28, 2019

Acceptance Date

November 28, 2019

Published in Issue

Year 2019 Number: 32

APA
Kete Tepe, N. (2019). Empati Kavramını Dostoyevski’nin Roman Kahramanı Prens Mışkin Odağında Bir Okuma Denemesi. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 32, 528-550. https://izlik.org/JA74UF98KJ
AMA
1.Kete Tepe N. Empati Kavramını Dostoyevski’nin Roman Kahramanı Prens Mışkin Odağında Bir Okuma Denemesi. Journal of Akdeniz University Faculty of Communication - JAUFC. 2019;(32):528-550. https://izlik.org/JA74UF98KJ
Chicago
Kete Tepe, Nazmiye. 2019. “Empati Kavramını Dostoyevski’nin Roman Kahramanı Prens Mışkin Odağında Bir Okuma Denemesi”. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, nos. 32: 528-50. https://izlik.org/JA74UF98KJ.
EndNote
Kete Tepe N (December 1, 2019) Empati Kavramını Dostoyevski’nin Roman Kahramanı Prens Mışkin Odağında Bir Okuma Denemesi. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi 32 528–550.
IEEE
[1]N. Kete Tepe, “Empati Kavramını Dostoyevski’nin Roman Kahramanı Prens Mışkin Odağında Bir Okuma Denemesi”, Journal of Akdeniz University Faculty of Communication - JAUFC, no. 32, pp. 528–550, Dec. 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA74UF98KJ
ISNAD
Kete Tepe, Nazmiye. “Empati Kavramını Dostoyevski’nin Roman Kahramanı Prens Mışkin Odağında Bir Okuma Denemesi”. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi. 32 (December 1, 2019): 528-550. https://izlik.org/JA74UF98KJ.
JAMA
1.Kete Tepe N. Empati Kavramını Dostoyevski’nin Roman Kahramanı Prens Mışkin Odağında Bir Okuma Denemesi. Journal of Akdeniz University Faculty of Communication - JAUFC. 2019;:528–550.
MLA
Kete Tepe, Nazmiye. “Empati Kavramını Dostoyevski’nin Roman Kahramanı Prens Mışkin Odağında Bir Okuma Denemesi”. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, no. 32, Dec. 2019, pp. 528-50, https://izlik.org/JA74UF98KJ.
Vancouver
1.Nazmiye Kete Tepe. Empati Kavramını Dostoyevski’nin Roman Kahramanı Prens Mışkin Odağında Bir Okuma Denemesi. Journal of Akdeniz University Faculty of Communication - JAUFC [Internet]. 2019 Dec. 1;(32):528-50. Available from: https://izlik.org/JA74UF98KJ

3328033281

Journal of Akdeniz University Faculty of Communication is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC-BY-NC).