BibTex RIS Cite

The Comperative Investigation of the Geographical Research of the Gross Interior Native Land Product With the Multidimensional Sealing, Cluster Analysis and Principal Component Analysis

Year 2005, Volume: 5 Issue: 1, 101 - 112, 01.06.2005

Abstract

GAYRİSAFİ YURTİÇİ HASILANIN COĞRAFİ DAĞILIMININ ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME ANALİZİ, KÜMELEME ANALİZİ VE TEMEL BİLEŞENLER ANALİZLERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ

Year 2005, Volume: 5 Issue: 1, 101 - 112, 01.06.2005

Abstract

Çok boyutlu ölçekleme analizi (Multidimensional sealing, MDS), n nesne ya da birim arasındaki p değişkene göre belirlenen uzaklıklara dayalı olarak nesnelerin k boyutlu (k < p) bir uzayda gösterimini elde etmeyi amaçlayan, böylece nesneler arasındaki ilişkileri belirlemeye yarayan ve birçok alanda uygulanabilen bir yöntemdir. Tıp, Psikiyatri, Sosyal Bilimler. Eğitim Bilimleri, Pazar Araştırmaları vb. Örneğin, psikolojide birbirleri ile benzer ya da farklı olan bireylerin açıkça ortaya konamadığı durumlarda birbirleri ile benzer olguların benzerliklerine göre sıralanmalarını ortaya koymak amacıyla çok boyutlu ölçekleme analizinden yararlanılır. Burada yaptığımız çalışmada ise gayri safi yurtiçi hâsılanın coğrafi dağılımının belirlenmesi amacıyla söz konusu yöntemden yararlandık. Bilindiği gibi bir ülkeye ilişkin gayri safi yurtiçi hâsılanın coğrafi dağılımı, o ülkedeki bölgeler ve illerin gelişmişlik düzeyini gösteren en uygun göstergelerden biridir. Bu nedenle çalışmamızda 7 coğrafi bölgenin tarım, sanayi ve hizmet sektörlerine ilişkin Sektörel GSYİH yüzdeleri alınmıştır. Söz konusu verilere karşılaştırma yapmak amacıyla çok boyutlu ölçekleme analizinin yanı sıra kümeleme analizi ve temel bileşenler analizleri de uygulanmış ve sonuçlar karşılaştırılarak yorumlanmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Zeliha Kaygısız This is me

Hüseyin Gürbüz This is me

Publication Date June 1, 2005
Submission Date August 8, 2015
Published in Issue Year 2005 Volume: 5 Issue: 1

Cite

APA Kaygısız, Z., & Gürbüz, H. (2005). GAYRİSAFİ YURTİÇİ HASILANIN COĞRAFİ DAĞILIMININ ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME ANALİZİ, KÜMELEME ANALİZİ VE TEMEL BİLEŞENLER ANALİZLERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 5(1), 101-112.
AMA Kaygısız Z, Gürbüz H. GAYRİSAFİ YURTİÇİ HASILANIN COĞRAFİ DAĞILIMININ ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME ANALİZİ, KÜMELEME ANALİZİ VE TEMEL BİLEŞENLER ANALİZLERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. June 2005;5(1):101-112.
Chicago Kaygısız, Zeliha, and Hüseyin Gürbüz. “GAYRİSAFİ YURTİÇİ HASILANIN COĞRAFİ DAĞILIMININ ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME ANALİZİ, KÜMELEME ANALİZİ VE TEMEL BİLEŞENLER ANALİZLERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 5, no. 1 (June 2005): 101-12.
EndNote Kaygısız Z, Gürbüz H (June 1, 2005) GAYRİSAFİ YURTİÇİ HASILANIN COĞRAFİ DAĞILIMININ ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME ANALİZİ, KÜMELEME ANALİZİ VE TEMEL BİLEŞENLER ANALİZLERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 5 1 101–112.
IEEE Z. Kaygısız and H. Gürbüz, “GAYRİSAFİ YURTİÇİ HASILANIN COĞRAFİ DAĞILIMININ ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME ANALİZİ, KÜMELEME ANALİZİ VE TEMEL BİLEŞENLER ANALİZLERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ”, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 5, no. 1, pp. 101–112, 2005.
ISNAD Kaygısız, Zeliha - Gürbüz, Hüseyin. “GAYRİSAFİ YURTİÇİ HASILANIN COĞRAFİ DAĞILIMININ ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME ANALİZİ, KÜMELEME ANALİZİ VE TEMEL BİLEŞENLER ANALİZLERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 5/1 (June 2005), 101-112.
JAMA Kaygısız Z, Gürbüz H. GAYRİSAFİ YURTİÇİ HASILANIN COĞRAFİ DAĞILIMININ ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME ANALİZİ, KÜMELEME ANALİZİ VE TEMEL BİLEŞENLER ANALİZLERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2005;5:101–112.
MLA Kaygısız, Zeliha and Hüseyin Gürbüz. “GAYRİSAFİ YURTİÇİ HASILANIN COĞRAFİ DAĞILIMININ ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME ANALİZİ, KÜMELEME ANALİZİ VE TEMEL BİLEŞENLER ANALİZLERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 5, no. 1, 2005, pp. 101-12.
Vancouver Kaygısız Z, Gürbüz H. GAYRİSAFİ YURTİÇİ HASILANIN COĞRAFİ DAĞILIMININ ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME ANALİZİ, KÜMELEME ANALİZİ VE TEMEL BİLEŞENLER ANALİZLERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2005;5(1):101-12.