Bu çalışmada, Tekirdağ
kıyı bölgesinden toplanan balıklarda, Kalıcı Organik Kirletici (KOK) olan
Organoklorlu Pestisit (OCP) ve Polisiklik Aromatik Hidrokarbonların (PAH)
kalıntıları tayin edilmiştir. Yapılan literatür araştırması sonucunda, Tekirdağ
kıyı bölgesinde balıklarda OCP ve PAH kalıntıları tayiniyle ilgili bir
çalışmaya rastlanmamıştır. Bu bağlamda, sunulan çalışma ilk defa literatüre
sunulmuş olan, özgün bir çalışma niteliğindedir. Tekirdağ kıyı şeridinde
belirlenen 4 farklı istasyondan 2018 yılı bahar mevsiminde 4 farklı tür dip
balığı; mezgit balığı, dil balığı, tekir balığı, fener balığı örnekleri
toplanmıştır. Toplanan her bir balık numunesi, Hekzan: Aseton (1:1)
çözeltisiyle, Soxhlet ekstraksiyonuna tabi tutulmuş ve ardından organik faz kromatografik
yöntemle saflaştırılmıştır. Saflaştırılan numunelerde, OCP ve PAH kalıntı
analizleri, GC-EDC ve GC-MS cihazları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde
edilen sonuçlara göre, 4 farklı balık türünde tespit edilen OCP ve PAH kalıntı
miktarları, FAO/WHO ve Türk Gıda Kodeksi (TGK) Maksimum Kalıntı Limit (MRL)
değerleriyle karşılaştırılmış ve bulunan değerleri MRL değerlerinin altında
çıktığı tespit edilmiştir.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
NKUBAP.23.GA.18.158
Bu çalışmanın finansal desteği, Namık Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (NKUBAP.23.GA.18.158) tarafından sağlanmıştır. NKU-BAP birimine, vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür ederiz.
NKUBAP.23.GA.18.158
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | NKUBAP.23.GA.18.158 |
Publication Date | December 31, 2019 |
Submission Date | May 21, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 19 Issue: 3 |