Milk is a healthy and nutritious food. Its ability to be consumed by all age groups and its easy accessibility increase the importance of milk in our diet. As technological developments increase, so does environmental pollution. As a result of this pollution, metals and metal mixtures reach animals and humans through the food chain. This situation negatively affects the health of living organisms. In addition, excessive intake of some mineral substances can also be toxic. The contamination of heavy metals in food occurs through various pathways. The risk of metals in the composition of the containers used in the production of acidic foods such as milk and cheese dissolving and passing into the product is more likely to occur than in other foods. For this purpose, in our research, 10 samples of raw cattle milk collected from different regions of Muş province were analyzed for the amounts of calcium, magnesium, sodium, potassium, zinc, iron, copper, manganese, and heavy metals lead and cadmium using Atomic Absorption Spectrometry device. The samples' lead, cadmium, iron, copper, and manganese contents were determined as 0.40±0.01-0.19±0.01, 0.38±0.00-0.20±0.00, 1.96±0.01-0.24±0.01, 0.50±0.00-0.11±0.00 and 0.20±0.00-0.12±0.00 mg/L, respectively. The highest levels of calcium (433.45±0.00 mg/L) and potassium (1146.25±0.02 mg/L) were detected in sample S10. The lowest levels of magnesium (197.81±0.00 mg/L) and sodium (661.17±0.01 mg/L) were found in sample S3. The zinc contents of the samples varied between 8.25±0.00-14.51±0.00 mg/L. The results obtained were evaluated considering the factors affecting the amount of mineral substances and heavy metal contamination in the milk.
2209-A
Süt, sağlıklı ve besleyici bir gıdadır. Tüm yaş gruplarında tüketilebilmesi ve kolay ulaşılabilir olması sütün beslenmemizdeki önemini artırmaktadır. Teknolojik gelişmelerin artmasıyla birlikte çevre kirliliği de artış göstermektedir. Bu kirlilik sonucunda ağır metaller ve metal karışımlı bileşikler, besin zinciri yoluyla hayvanlara ve insanlara geçmektedir. Bu durum ise canlı sağlığını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Ayrıca bazı mineral maddelerin aşırı miktarda vücuda alımı da toksik olabilmektedir. Ağır metallerin gıdalara bulaşması çeşitli yollarla ortaya çıkmaktadır. Süt ve peynir gibi asidik nitelikli gıdaların üretiminde kullanılan kapların bileşimindeki metallerin çözünerek ürüne geçme riski diğer gıdalara göre daha kolay meydana gelmektedir. Bu amaçla araştırmamızda, Muş ilinin farklı bölgelerinden toplanan 10 adet çiğ inek sütü örneğinde, kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum, çinko, demir, bakır, mangan minerallerinin ve kurşun, kadmiyum ağır metallerinin miktarı Atomik Absorbsiyon Spektrometresi cihazı ile belirlenmiştir. Numunelerin kurşun, kadmiyum, demir, bakır ve mangan içerikleri sırasıyla 0.40±0.01-0.19±0.01, 0.38±0.00-0.20±0.00, 1.96±0.01-0.24±0.01, 0.50±0.00-0.11±0.00 ve 0.20±0.00-0.12±0.00 mg/L olarak belirlenmiştir. En yüksek kalsiyum (433.45±0.00 mg/L) ve potasyum (1146.25±0.02 mg/L) seviyeleri S10 numunesinde tespit edilmiştir. En düşük magnezyum (197.81±0.00 mg/L) ve sodyum (661.17±0.01 mg/L) seviyeleri S3 numunesinde bulunmuştur. Örneklerin çinko içerikleri 8.25±0.00-14.51±0.00 mg/L arasında değişmektedir. Elde edilen sonuçlar, sütte mineral madde miktarını ve ağır metal bulaşmasını etkileyen faktörler göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir.
TÜBİTAK
2209-A
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | 2209-A |
Early Pub Date | July 23, 2024 |
Publication Date | August 20, 2024 |
Submission Date | November 15, 2023 |
Acceptance Date | June 13, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 24 Issue: 4 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.