Review

Reflective and Clinical Teacher Education: A Model Proposal towards Application

Volume: 15 Number: 4 October 31, 2022
EN

Reflective and Clinical Teacher Education: A Model Proposal towards Application

Abstract

Kuram ve uygulamayı bağlam odaklı bütünleştirebilen ve biçimlendirici değerlendirmeyi öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişiminde kullanan pek az öğretmen eğitimi modeli geliştirilebilmiştir. Bunlar arasında Klinik Öğretmen Eğitimi Modeli ile Yansıtmaya Dayalı Gerçekçi Öğretmen Eğitimi modelleri öne çıkmaktadır. Bu iki model, öğretmen adaylarının mesleki bilgi ve becerisini, mesleğe yönelik inanç ve tutumlarını kişilik özellikleri ile bütünleştirerek onları mesleklerine olabilecek en erken zamanda ve en etkili biçimde hazırlamaktadır. Türkiye’de de öğretmen eğitimi alanında yapılması gereken felsefeler üstü bir zihniyet değişimidir ve bu çalışma ile bunun temellerinin atılması amaçlanmaktadır. Bu kuramsal çalışmada, bu iki modelden esinlenerek Türk öğretmen eğitimi sisteminin yapısı ve olanakları göz önünde bulundurularak yansıtmaya ve yeterliliklere dayalı yeni ve özgün bir öğretmen eğitimi modeli önerilmektedir. Bu modelde, öğretmen adayları belirlenen yeterlilikleri her sene sarmal bir yapıda içselleştirmekte, sürecin tüm aşamalarında sistematik yansıtma yapmakta, akranlarından, danışmanlarından ve uygulama okullarındaki öğretmenlerinden düzenli dönüt alarak kişisel ve mesleki gelişimlerini bir öğrenme topluluğu içinde gerçekleştirmektedir. Çalışma kapsamında, kuram ve uygulamayı dört yıllık öğretmen eğitiminde bütünleştiren bu modelin kuramsal altyapısı ve dayanakları açıklanmakta ve somut uygulama örnekleri sunulmaktadır.

Keywords

Supporting Institution

Anadolu Üniversitesi

Project Number

1802E024

Thanks

.

References

  1. Adams, R., Kim, Y. M., & Greene, W. L. (2013). Actualizing core strengths in new teacher development. In F. A. J. Korthagen, Y. M. Kim, & W. L. Greene (Eds.), Teaching and learning from within: A core reflection approach to quality and inspiration in education (pp. 61–75). New York, NY: Routledge.
  2. Attema-Noordewier, S., Korthagen, F., & Zwart, R. (2011). Promoting quality from within: A new perspective on professional development in schools. In M. Kooy & K. van Veen (Eds.), Teacher learning that matters: International perspectives (pp. 115–142). New York, NY: Routledge.
  3. Biesta, G. (2012). The future of teacher education: Evidence, competence or wisdom? RoSE–Research on Steiner Education, 3(1). Burn, K. & Mutton, T. (2015). A review of ‘research-informed clinical practice’ in initial teacher education. Oxford Review of Education, 41(2), 217-233.
  4. Caena, F. (2014). Initial teacher education in Europe: an overview of policy issues. European Commission. ET2020 Working Group of Schools Policy. Consultado en http://ec. europa. eu/education/policy/strategic-‐framework/expert-‐groups/documents/initial-‐teacher-‐education_en. pdf.
  5. Cochran-Smith, M., & Fries, K. (2009). The AERA Panel on research and teacher education: Context and goals. In Cochran-Smith, M., & Zeichner, K. M. (Eds.), Studying teacher education: The report of the AERA panel on research and teacher education. Routledge.
  6. Conway, P., Murphy, R., Rath, A. & Hall, K. (2009). Learning to teach and its implications for the continuum of teacher education: A nine-country cross-national study. University College Cork. Ireland.
  7. Darling-Hammond, L. (2006). Powerful teacher education: Lessons from exemplary programs. San Francisco: Jossey-Bass.
  8. Darling-Hammond, L. (2014). Strengthening clinical preparation: The holy grail of teacher education. Peabody Journal of Education, 89(4), 547-561.

Details

Primary Language

English

Subjects

Other Fields of Education

Journal Section

Review

Publication Date

October 31, 2022

Submission Date

March 17, 2022

Acceptance Date

August 1, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 15 Number: 4

APA
Alan, B., & Güven, M. (2022). Reflective and Clinical Teacher Education: A Model Proposal towards Application. Journal of Theoretical Educational Sciences, 15(4), 788-815. https://doi.org/10.30831/akukeg.1089451

Cited By