Research Article

Sosyal Bilgiler Öğretiminde Müze ve Tarihi Mekân Kullanımının 7. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Algılarına Etkisi: Bir Eylem Araştırması

Volume: 11 Number: 1 January 29, 2018
TR EN

Sosyal Bilgiler Öğretiminde Müze ve Tarihi Mekân Kullanımının 7. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Algılarına Etkisi: Bir Eylem Araştırması

Abstract

Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 7. sınıf sosyal bilgiler öğretimi bağlamında müzeler ve tarihi mekânlardan etkili yararlanmaya yönelik öğretim etkinlikleri tasarlayarak bu etkinlikleri uygulamak ve bu etkinliklerin öğrencilerin sosyal bilgiler algılarını nasıl ve ne yönde etkilediğini ortaya koymaktır. Nitel araştırma yöntemi temelinde eylem araştırması modeline göre desenlenen araştırma kapsamında Manisa ili Yunusemre ilçesindeki kamu ortaokulundaki 36 kişilik (20 kız, 16 erkek) bir sınıfla Manisa’nın müzeleri ve tarihi mekânları içerisinden seçilen dokuz ayrı mekâna (Manisa Müzesi, Muradiye Camisi, Tıp Tarihi Müzesi, tarihi Kula evleri, Sard Antik Kenti, Sultaniye Külliyesi, Keskinoğlu Klasik Araç Müzesi, Manisa Ulu Cami, Ravika Köyü Müzesi) yönelik müze öncesi okulda, müzede ve müze sonrası okulda olmak üzere toplamda 34 ayrı etkinlik geliştirilerek uygulanmıştır. Uygulamaların, öğrencilerin sosyal bilgiler algılarını nasıl ve ne yönde etkilediğini ortaya koymak amacıyla veri üretme aracı olarak gözlem, görüşme ve doküman analizi kullanılmıştır. Gözlem ve görüşmeler yoluyla elde edilen verilere içerik analizi; öğrenci ürünlerinden elde edilen verilere doküman analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin sosyal bilgiler algılarının uygulamanın amacı doğrultusunda şekillendiği görülmüştür.

Keywords

References

  1. Açıkalın, M. (2017). Araştırmaya Dayalı Sosyal Bilgiler Öğretimi. Ankara: Pegem Akademi.
  2. Adıgüzel, H. Ö. & Öztürk, F. (1999). Türk eğitim düşüncesinde okul müzesinden müze pedagojisine değişim. Eğitim ve Bilim, 24(114). 73-81.
  3. Akça-Berk, N. (2012). Ortaöğretim 11. Sınıf T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinde tarihsel canlandırma uygulaması: Bir eylem araştırması. Yayınlanmamış doktora tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  4. Aktekin, S. (2008). Müze uzmanlarının okulların eğitim amaçlı müze ziyaretlerine ilişkin görüşleri. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(2), 103-111.
  5. Aktekin, S. (2009). Lise öğrencilerinin tarih derslerinde yerel tarih konularının öğretilmesiyle ilgili görüşleri. Milli Eğitim, 182, 331-351.
  6. Alazzi, K. & Chiodo, J. J. (2004). Students’ perceptions of social studies: A study of middle school and high school students in Jordan. Internatıonal Journal of Scholarly Academıc Intellectual Diversity, 6(1).
  7. Altricther, H., Posch, P., & Somekh, B. (2000). Teachers investigate their work: An introduction to methods of action research. Routledge: New York.
  8. Ata, B. (2002). Müzelerle ve tarihi mekânlarla tarih öğretimi: Tarih öğretmenlerinin “müze eğitimine” ilişkin görüşleri. Yayınlanmamış doktora tezi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Studies on Education

Journal Section

Research Article

Authors

Servet Üztemur *
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Türkiye

Erkan Dinç
UŞAK ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

İsmail Acun
ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Publication Date

January 29, 2018

Submission Date

November 27, 2017

Acceptance Date

January 14, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 11 Number: 1

APA
Üztemur, S., Dinç, E., & Acun, İ. (2018). Sosyal Bilgiler Öğretiminde Müze ve Tarihi Mekân Kullanımının 7. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Algılarına Etkisi: Bir Eylem Araştırması. Journal of Theoretical Educational Sciences, 11(1), 135-168. https://doi.org/10.30831/akukeg.358211
AMA
1.Üztemur S, Dinç E, Acun İ. Sosyal Bilgiler Öğretiminde Müze ve Tarihi Mekân Kullanımının 7. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Algılarına Etkisi: Bir Eylem Araştırması. Journal of Theoretical Educational Sciences. 2018;11(1):135-168. doi:10.30831/akukeg.358211
Chicago
Üztemur, Servet, Erkan Dinç, and İsmail Acun. 2018. “Sosyal Bilgiler Öğretiminde Müze Ve Tarihi Mekân Kullanımının 7. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Algılarına Etkisi: Bir Eylem Araştırması”. Journal of Theoretical Educational Sciences 11 (1): 135-68. https://doi.org/10.30831/akukeg.358211.
EndNote
Üztemur S, Dinç E, Acun İ (January 1, 2018) Sosyal Bilgiler Öğretiminde Müze ve Tarihi Mekân Kullanımının 7. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Algılarına Etkisi: Bir Eylem Araştırması. Journal of Theoretical Educational Sciences 11 1 135–168.
IEEE
[1]S. Üztemur, E. Dinç, and İ. Acun, “Sosyal Bilgiler Öğretiminde Müze ve Tarihi Mekân Kullanımının 7. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Algılarına Etkisi: Bir Eylem Araştırması”, Journal of Theoretical Educational Sciences, vol. 11, no. 1, pp. 135–168, Jan. 2018, doi: 10.30831/akukeg.358211.
ISNAD
Üztemur, Servet - Dinç, Erkan - Acun, İsmail. “Sosyal Bilgiler Öğretiminde Müze Ve Tarihi Mekân Kullanımının 7. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Algılarına Etkisi: Bir Eylem Araştırması”. Journal of Theoretical Educational Sciences 11/1 (January 1, 2018): 135-168. https://doi.org/10.30831/akukeg.358211.
JAMA
1.Üztemur S, Dinç E, Acun İ. Sosyal Bilgiler Öğretiminde Müze ve Tarihi Mekân Kullanımının 7. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Algılarına Etkisi: Bir Eylem Araştırması. Journal of Theoretical Educational Sciences. 2018;11:135–168.
MLA
Üztemur, Servet, et al. “Sosyal Bilgiler Öğretiminde Müze Ve Tarihi Mekân Kullanımının 7. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Algılarına Etkisi: Bir Eylem Araştırması”. Journal of Theoretical Educational Sciences, vol. 11, no. 1, Jan. 2018, pp. 135-68, doi:10.30831/akukeg.358211.
Vancouver
1.Servet Üztemur, Erkan Dinç, İsmail Acun. Sosyal Bilgiler Öğretiminde Müze ve Tarihi Mekân Kullanımının 7. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Algılarına Etkisi: Bir Eylem Araştırması. Journal of Theoretical Educational Sciences. 2018 Jan. 1;11(1):135-68. doi:10.30831/akukeg.358211

Cited By